Wysłany: 2012-07-31, 00:15 Propozycje zmian na forum
Witam
W związku z dyskusją na temat proponowanych zmian na forum w celu poprawienia funkcjonalności i przejrzystości proponuje wpisywać tu wasze propozycje.
Zacznę od swoich.
1. Rozrzucenie postów z dolnego segmentu "Tematy" po odpowiednich działach Forum Samurai i likwidacja go
2. J.w. tylko z działem "Pomoc techniczno-warsztatowa "
To powinno znacznie poprawić przejrzystość, i gdzie szukać informacji na dany temat.
Co wy na to ?
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Wysłany: 2012-07-31, 08:19
<uwaga, nakłada odpowiednią ilość wazeliny>
ekhmm chciałem powiedzieć, że forum jest fantastyczne i nigdy nie miałem problemu żeby coś znaleźć. Faktycznie, często pytam na shoutboxie o coś na czym zależy mi bardzo na szybkości, ale jak uzyskam odpowiedź to staram się ją wkopowiować do odpowiedniego tematu "dla potomności".
Poza tym chciałem powiedzieć, że mamy genialnych adminów i moderatorów i bardzo uprzejmych i uczynnych kolegów.
<ściera pozostałą ilość wazeliny>
tak na poważnie, nie czuję potrzeby zmian, ale nie widzę też problemu by komuś innemu zmianami życie ułatwić.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-07-31, 09:46
Jestem za oboma postulatami.
Poza tym proponuję, żeby shout box nie był używany do dyskusji na tematy techniczne, bo primo posty tam szybko się kasują i po kilu dniach nikt nawet z tych dyskusji nie skorzysta, a secundo robi się tam mega bałagan. Imho shout box powinien być używany przede wszystkim do luźnego kasztanienia
W kwestii formalnej Ja nie mam problemu ze znajdowaniem wiadomości opcja Szukaj działa bez problemu.
Chodzi raczej o przejrzystość forum. np. w dziale Tematy jest post o blokadach, a moim zdaniem powinien być w dziale "Zawieszenie, Mosty, Napędy, Blokady, Reduktory"
Yenko obecnie tę rolę pełni dział "Pomoc techniczno-warsztatowa" i jest tam śmietnik bo są posty ze wszystkich działów.
Proponuje inne rozwiązanie jeśli potrzebujemy szybkiej reakcji na dany temat to do shoutbox-u wpisywać prośbę zerknijcie bo pilnie mi zależy na odpowiedzi i link do swojego postu w odpowiednim dziale.
Niestety na forum nie osiągniemy szybkości odpowiedzi na problemy poprzez tworzenie działów, tylko przez uczynność forumowiczów.
Słowo do adminów i moderatorów, koledzy nie traktujcie tego tematu jako waszej krytyki czy czegoś w tym rodzaju, broń borze to jest moje ulubione forum i czytam tu każdy post jaki jest wpisany jak mam tylko czas (trochę wazeliny) po prostu to jest dyskusja jak to forum zbliżyć do perfekcji. Wszystko ewoluuje jak nasze Samurai-e, więc udoskonalajmy nasze forum.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Przede wszystkim trzeba zmienić przyzwyczajenia i zacząć pisać w postach i czytać forum normalnie. Bo podstawowym problemem jest właśnie zaprzepaszczanie informacji i spostrzeżeń rzuconych w shoutboxie. Nie ma sensu komuś tłumaczyć po raz trzechsetny, że tłuką mu się krzyżaki etc.
Pokaż nieprzeczytane posty jest taka opcja nawet teraz. Pod shoutboxem na stronie głównej.
Co do odnajdywania się na forum - także nie mam z tym problemów, ujdzie. Tylko żeby nasze doświadczenia nie ginęły, a zostawały dla potomnych:)
troche racji jest, ze czasami troche bajzlu jest, ale ogólnie jest ok :) mnie wkurza, ze jak pare dni sie nie zaloguje pojawia sie komunikat, ze ilosc nieprzeczytanych jest wieksza niz 100 postow i iles tam zostalo wykasowanych jako nieprzeczytane - i wtedy czasem co mi umyka :/
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-08-01, 01:48
Ja patrzę w historię przeglądarki, kiedy ostatni raz sprawdzałem forum i sobie posty po datach patrzę. Trochę to niewygodne, ale jak się człowiek przyzwyczai to nie jest źle.
temat o blokadach przerzuciłem tak jak zasugerował moziembl, ogólnie to jak najdzie mnie wena skroje taki FAQ o blokadach jak o reduktorach i będzie to w miarę przejrzyście.
Usuwać ani ingerować w układ działów nie mogę, to już uprawnienia adminów więc o to mnie nie proście, możecie sugerować co by z pewnych działów poprzerzucać tematy w inne a później admin może ciachnąć niepotrzebny dział.
ogólnie będę starał się robić takie tematy zbiorcze w działach dot. danych podzespołów:
http://samurai.org.pl/viewtopic.php?p=23251#23251 http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=1918
tylko wyszukiwanie tego wyszukiwanie to dramat ;)
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
ogólnie będę starał się robić takie tematy zbiorcze w działach dot. danych podzespołów:
Slavoku drogi - nie idź tą drogą... zarobisz się, a i tak nie będzie idealnie. Pomysł generalnie fajny ale nie w przypadku forum na którym tematy powinny żyć, jeśli ktoś wypatrzy coś ciekawego to gdzie ma wpisać swoje pytania lub sugestie? Jeśli temat się rozrośnie na 15 stron, a ktoś będzie chciał dowiedzieć się jak sprawuje się moja tapicerka to zrobi się bałagan, że ho ho.
Dużo skuteczniejszy moim zdaniem był by spis tematów taki jak np. tu http://www.pirate4x4.com/...ad.php?t=113614 Szukam informacji o silniku, to wynajduję odpowiedni link i przechodzę do tematu który dotyczy tylko tego zagadnienia.
Wiem że mało kto lubi jak mu tak na dzień dobry torpedują pomysły, ale przemyśl to rozwiązanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum