Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dusi, szarpie, dławi
Łukasz 
świeżak
Leśnik

Wysłany: 2014-07-02, 16:52   

Koledzy mam problem. Jechałem s-jem(benz. 1.3 97r.) nagle spadły obroty i zgasł. Już nie odpalił. Podejrzewam że cewka. Co wy na to? :?: ?

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-07-02, 17:06   

Też Cię witam.

Łukasz 
świeżak
Leśnik

Wysłany: 2014-07-02, 17:15   

Witam Kolego. Sorry za pośpiech. Nie wiem jak koledzy ale ja potrzebuje samiego do pracy więc każdy dzień zwłoki to trochę ciężko mi pracować, dlatego tak od razu wyjeżdżam z problemem :-(

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-07-02, 18:02   

to jak na szybko potrzebna pomoc, to może mechanik i warsztat?
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-07-03, 11:20   

Łukasz napisał/a:
Koledzy mam problem. Jechałem s-jem(benz. 1.3 97r.) nagle spadły obroty i zgasł. Już nie odpalił. Podejrzewam że cewka. Co wy na to? :?: ?

Może paliwo się skończyło ;-) w sumie "usterka" pasuje do opisanych przez Ciebie objawów tak samo dobrze jak cewka.

Łukasz 
świeżak
Leśnik

Wysłany: 2014-07-08, 20:49   

Nie, paliwo było. Na szczęście znalazłem przyczynę. Pasek rozrządu ale silnik cały i śmigam już po leśnych drogach:)

gienek 
świeżak
Gienek

Wysłany: 2014-08-17, 13:19   

kostuch napisał/a:
Większość tego typu problemów wynika ze złego zasilania w paliwo.
Zacząć należy od podstaw:
- wyczyścić bak i smok
- wymienić filtr paliwa
- sprawdzić ciśnienie paliwa
Większość ludzi zaczyna "od du...y strony", czyli szuka problemu we wtryskiwaczu, uszczelkach, czujnikach.
Powód jest prosty - żeby zrobić podstawowe rzeczy, trzeba spędzić trochę czasu pod autem, a człowiek leniwy bierze miernik, sprawdza ewentualnie czujnik temperatury a potem siada na forum i pyta gdzie jest ta magiczna śrubka, którą należy przekręcić żeby było dobrze :lol:

Witam
Chciałem wrzucić tylko swoje doświadczenie. Kupiłem Samuraja no i miał taki objaw że szarpał, dławił, parskał, trzeba było popuszczać gaz i rozpędzać go na obroty to szedł. Ale jechał na resztkach paliwa bo gość co go sprzedawał doprowadził do tego że prawie nic nie było, dał nam pół litry na drogę jeszcze i pojechaliśmy z duszą na ramieniu, walcząc z rozpędzanie go. Na najbliższej stacji dotankowałem 20 litrów i pojechałem dalej 30 km. No i na drugi dzień odpala i problem zniknął, albo przedarło syfy z dna zbiornika albo pompa się zapowietrzała - nie znam się aż tak bardzo ale teraz jeździ normalnie. W swoich normalnych autach nigdy nie doprowadzam do zaświecenia się kontrolki paliwa a tutaj były chyba już opary.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-08-17, 21:44   

gienek napisał/a:
W swoich normalnych autach nigdy nie doprowadzam do zaświecenia się kontrolki paliwa a tutaj były chyba już opary.

Jak uda ci się zapalić w samuraiu kontrolkę rezerwy paliwa, to stawiam flaszkę :lol:

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2014-08-18, 00:44   

Wieść gminna niesie, że ktoś takie ustrojstwo posiadał ( i nie piszę tutaj o wydumkach garażowych!)
Tak więc tą flaszkę możemy rozpić na 3-ech :-)

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-08-18, 09:58   

Hehe,

Moje Koromysło posiada takie egoztyczne zegary (szafę), która ma lampkę rezerwy paliwa.
Pływak w na trzy kable. Masa, poziom, rezerwa

:D

Flaszki nie piję, ale czekoladę dobrą z orzechami możemy zjeść :)
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

gienek 
świeżak
Gienek

Wysłany: 2014-08-18, 11:17   

U mnie rezerwy nie ma choć to 1999 rok, albo nie świeci. Bo nic nie świeciło. Ważne że przestało prychać. W przyszłym tygodniu daje go do przeglądu i wymiany wszystkiego co trzeba bo nic nie wiem o nim co było robione. Ale widać że zadbane było bo z polskiego salonu pochodzi. Myślę o wymianie oleju, wszystkich filtrów, płynu w chłodnicy bo nie ciekawie wygląda, węży jeżeli jakieś będą nieciekawe, pasków, rozrządu... ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co mam powymieniać żeby potem się nie zdziwić przez jakąś głupotkę? Świece, kable?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-08-18, 12:40   

gienek napisał/a:
Ale widać że zadbane było bo z polskiego salonu pochodzi.

Motyla noga...
Nie widziałem jeszcze samuraia z polskiego salonu :shock:

gienek 
świeżak
Gienek

Wysłany: 2014-08-18, 14:49   

Nooo, stary też byłem w szoku, ale lasy państwowe kupiły ich sporo i potem się pozbywały, nawet lakierowały elementy po kolizjach oryginalnym lakierem :-)

Odpowiedz do tematu