kurcze czytam te posty i nie kumam ja mam 235/75r15 mt i 90-100 km to normalnie sobie jade oczywiście wg gps przy 65 na piątce spokojnie przyspieszam, jechałem na czarnym na jednym napędzie w dwie osoby + klamoty prędkośc 85-90 jest spoko nie mam stabilizatorów na koleinach czasami rzuci, trzeba się pilnowac ale nie ma dramatu a tu jakies dziwne wypowiedzi czy to mój jest taki zajebisty czy to wasze takie zmulone hehe mam gaźnik od pony 1,5 i na gazie śmigam o co kaman?
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
Suzuka ma aerodynamikę porównywalną do aerodynamiki kuchenki gazowej lub też cegły ;) Ja na simexie 205 na trasie łapię 110 średnio. Vmax na ATkach to 140.
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
na simexach 235/75/15 do 80-90 się rozpędzam 5tkę też wrzucam, ogólnie na prostej drodze nie ma problemów, zaczynają się jak pojawiają się górki na stromych muszę do 3jki schodzić, oczywiście piszę o asfalcie. no i BFG KM2 nie ma tak agresywnego i głębokiego bieżnika jak simexopodobne gumy a to też ma spore znaczenie.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Kwi 2011 Posty: 289 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-03, 14:22
Goodyeary Duratrack 235/75/15 - sprawdzałem ostatnio na autostradzie, 115 poszedł, dalej się już bałem - niezły wiatr boczny był
120-125 pewnie by poszedł
Jak miałęm AT'ki 205/70 to bez dodatków na lekko z górki jechał 130km/h.
Na 235/75 w tych samych warunkach robi 110km/h, a z pustym bagażnikiem dachowym, więcej niż 90km/h nie da rady.
Przy dużym wietrze wolę zwolnić, coby szybą w ryło nie dostać
Przydało by się jeszcze info na jakim biegu i przy jakich obrotach te prędkości były osiągane. No i na jakim silniku
Po zamontowaniu czegoś na wzór obrotomierza wychodzi mi że na piątce przy 2000 obrotów kula się około 70 km/h, żeby zrobić 80 km/h trzeba pogonić kucyki do 3000 obrotów. Szybciej ostatnio nie próbowałem, bo albo po polach, albo po krętych drogach gminnych z dużymi drzewami na poboczu.
ps. koła AT 215/80, gaźnikowy 1,3. Osiągnięty max to 120 km/h
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-07-12, 23:07
Wczoraj kupionym samuraiem wracając z Wrocławia do zielonej góry na oponach szosowych jechałem kilkanaście kilometrów bez odejmowania gazu tak około 130 - 135. Nic nie rzucało, nic się nie trzęsło aż tak jak wszyscy piszą. Po drodze nie skakał. A obroty między 4000 a 5000. Jedyne co było nie fajne to fakt że brakuje w tym autku ostatniego tłumika, przez co jest strasznie głośno. rura kończy się w połowie auta i buczy niemiłosiernie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 80 Skąd: Strzegom
Wysłany: 2012-07-12, 23:54
Mam szosówki 205/70/15 - całkiem normalnie autko idzie 100 - 110 km/h i mam zapas pod pedałem - żadnych dziwnych objawów - jedzie prosto, nie trzęsie, w drogę celować nie muszę, przyspieszenie prawidłowe. Gdy założę kółka MT 195/80/15 jadę po czarnym nie szybciej niż 70 - 80 km/h gdyż autko zaczyna lekko chodzić na boki i trzeba dobrze pilnować kierownicy - a zapas pod pedałem jest cały czas.
Trzeba dbać o stan techniczny zawieszenia i nie będzie żadnych sensacji - mam wymienione wszystkie gumy w zawieszeniu, na drążku stabilizatora, nowy amortyzator skrętu, wszelkie luzy polikwidowane. Jeździmy dużo w terenie i w związku z tym trzeba dużo uwagi poświęcić stanowi technicznemu zawieszenia. I wg mnie to jest cała filozofia ujeżdżania Samuraika.
Ostatnio wymieniłem kable zapłonowe, kopułkę, palec, świece i byłem w szoku jakie to ma ogromne znaczenie dla kultury i osiągów silnika - o 100% lepsza praca.
Samochód terenowy to nie tylko upalanie ale też i obowiązkowa kultura techniczna w zakresie utrzymania wysokiego stanu technicznego - Samurajek za to daje ogromną frajdę z jazdy w terenie. :lol
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-07-13, 07:46
A ja Powiem wam dowcim Miesiac jechal zamna wiesniak w BMW niewiem 93 rok w trojce i nagle przejechal na drugi pas i chcial mnie wziasc A ja wtedy redukcja czarny dym z rury swis turbin i tyle mnie widzialo BMW Jego mina musiala byc bez cenna hahahahaha
Mój silnik 1.3 na "tuningowanym" pony przy oponach 205/70r15 Insa turba dakar, rozwija zawrotne 110 km/h gps.
Przelotowa "komfortowa " ;) prędkość to 70-80km/h, w końcu po co się spieszyć ;)
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-07-16, 10:09
Dwupasmowka chodzi mi jedzdnia z dwoma pasami w tym samym kierunku hahaha no ja tez nie powiem zeby byl to demon predkosci V-max ale na pierwszych biegach to normalnie rakieta jest oczywiscie 2L na reduktorze szybszy niz moja slozbowka Ford Fiesta 2007 1,3 hahaha
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum