A nie jest tak że we wewnętrznych toroidalnych są zawory w środku butli, a w zewnętrznych po obwodzie?
Położenie zaworu to rozwiązanie konstrukcyjne.
Po prostu butle do montażu na zewnątrz nie mają tej plastykowej buły obudowującej flaki zaworowe.
Równie dobrze można mieć na zewnątrz zwykły walec, który zawór jakby nie patrzeć ma zawsze po obwodzie
Kostuch Ty nie bądź taki do przodu bo ja np mam w papierach napisane zbiornik zewnętrzny walcowy.
I teraz jak kupisz zwykły i nie będzie w świadectwie tego słowa to pocałujesz klamke na przeglądzie z drugiej strony
Tak samo jest z troidalnymi
Chyba że masz lewy przegląd to możesz nawet 11kg założyć.
Akurat do lpg nigdy nikt się nie przyczepiał
Zawsze jest tysiąc innych problematycznych rzeczy
W homologacji (przynajmniej mojej) nie jest określone czy zbiornik jest wewnętrzny czy zewnętrzny.
ps
A jak dasz na pace pickupa to butla jest wewnątrz czy zewnątrz?
Albo jak mam na zewnątrz, ale obudowaną osłonami tak że prawie jej nie widać, to może jest już bardziej wewnątrz niż zewnątrz...
Ja mam z bormechu i jak wół stoi zbiornik walcowy 50L zewnętrzny.
A w pick-upie ??? no jak ja bym był diagnostą to bym żegnał gości z butlami wewnętrznymi
Takie zapisy istnieją:
...
Zbiornik cylindryczny BORMECH 100/360/1082 100L 2015r.
Zbiornik w klasycznym cylindrycznym kształcie, pod wielozawór, z głowicą umieszczoną pod kątem 30º, mocowany za pomocą uniwersalnych ramek z opaskami. Najczęściej montowany wewnątrz pojazdu, dopuszcza się montaż na zewnątrz pojazdu pod warunkiem zastosowania osłony antykorozyjnej.
...
A co to jest osłona antykorozyjna, to już tylko ustawodawca wie
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2015-03-23, 20:29
Ja mam zamontowany w bardzo pancernym tylnym zderzaku i jest osłonięty zaczepem pod szeklę. Generalnie nie do zniszczenia z minusów to jest to, że przy zdejmowaniu zderzaka muszę odkręcać złącze do napełniania.
Gaziarz mi opowiadał, że wedle przepisów to instalacja gazowa od zbiornika do wlewu oraz do silnika powinna być prowadzona poza wnętrzem samochodu (najczęściej pod samochodem) tak samo wlew powinien być umiejscowiony na zewnątrz auta.
Wytyczne są raczej takie aby patykiem czy jakimiś gałęziami pod spodem o instalacje nie zaczepić oraz aby złącze do napełniania nie było narażone na dociśniecie do drzewa, uderzenia kamieniem, czy zabrudzenia błotem.
Nie wiem natomiast jak to jest przy zmotach i obrzynach gdzie czasami jest brak poszycia?? Jak będę u siebie robił obrzyna to pewnie w miejscu oryginalnego wlewu paliwa zrobię zawór do tankowania a na pace będzie mały zbiornik na paliwo napełniany od góry.
Kostuch Ty jak zwykle chcesz być mądrzejszy niż książki. Jest napisane zbiornik wewnętrzny to jest i możesz się zesrać jak się uprze diagnosta to nie puści i możesz mu najwyżej nadmuchać zaworek
Co do zaworu gazu ja mam z tyłu koło rejestracji.
@Starscream,
To raczej diagnosta stara się być mądrzejszy od przepisu.
Jak diagnoście nie pasuje że np w lj80 nie ma światła przeciwmgielnego, to nie kładę uszu po sobie tylko mu pokazuję przepis - łaski mi nie robi, jeżeli wszystko jest legal. Oczywiście sytuacja jest zupełnie inna jak się robi przegląd zmoty, ale wtedy kwestia "zewnętrzności" butli jest najmniejszym problemem
Ty rób jak uważasz.
Kostuch nie bądź taki do przodu bo jak będą chcieli to za rolki od wciągarki dostaniesz gówno a nie pieczątkę do dowodu
Więc podskakiwać to możesz na pikniku parafialnym albo jak przyjedziesz na przegląd z seryjnym autem w stanie technicznym idealnym.
Mnie mogą za wszystko cofnąć - za halogeny wciągarkę, zderzaki, progi, wydech, wspomaganie, koła etc
Ja mam zaprzyjaźnionego ale nie korzystam -zawsze chcę wiedzieć czy prawie 30 letnie auto jest w stanie przejść normalny przegląd, wręcz upominam się o cały "tor przeszkód"
Pisałem o LJ80.
Tak się składa że ma już prawie 33 lata, stan seryjny i jak na ten wiek idealny. A tam gdzie odbiega od serii, to nawet ekspert z ASO suzuki nie będzie wiedział
I większe mam do niego zaufanie niż do plastikowych tdi ulepionych z przystanków i szpachli. Wiem że mogę wsiąść, odpalić i pojechać z marszu tyle kilometrów ile ja wytrzymam, bo auto twardsze ode mnie
I mam w d... fochy wielmożnego pana diagnosty, że auto nie ma światełek, z przodu zderzak do stalowa sztaba a z tyłu całkiem brak.
To JEST stan fabryczny, więc nie będę się płaszczył "na wszelki wypadek"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum