to zadaj jakieś pytanie? Forumowym mistrzem palnika jest tutaj Krzykku.
Zastosowanie praktyczne poszczególnych metod możesz podglądnąć na youtubie, jest mnóstwo filmików instruktażowych.
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
gdzieś ucieka dość istotny element - spawam sporadycznie? okazjonalnie ?
inwestuję w sprzęt - jakością nadrabiam brak umiejętności, albo zlecam robotę profesjonaliście
sorki, ale pozlepianie to nie pospawanie
polecam stronkę na fb - spawacze wymiatacze
Akurat zajmuje się zawodowo czymś zupełnie innym i jestem pewien że dając Tobie najnowszy sprzęt to i tak nie nadrobi za ciebie braków.
Uważam że Mig za 800zł do domowego warsztatu z powodzeniem daje radę. A Wczoraj poszedłem dalej i zespawałem nim łyżkę skarpówkę cały dzień nią dziś napierniczałem i nie pęka czyli przetop ma OK
Dość długo zawracałem głowę Krzykowi i to wybraliśmy i uważam że to był dobry wybór.
Idąc torem myślenia kolegi Pretor żeby np wykopać fundamenty pod płot trzeba kupić mini koparkę najlepiej nową (a i tak jestem pewny o ile nie jesteś operatorem z doświadczeniem że prościej wykopiesz łopatą i nic nie zwalisz )
Jakby co kupilem tego dziada za 380. Narazie zgodnie z przeznaczeniem lezy :D Na weekendzie moze uda sie zabrac za planowane spawanie to dam znac czy dziala, ku potomnosci.
Poza spawarką czy migomatem, to jeszcze żeby spawało się łatwo i przyjemnie wypadało by kupić sobie maskę samościemniajacą, to w pierwszej kolejności i z czasem trochę drobnych narzędzi ułatwiających pracę typu różnego rodzaju ściski czy już z pogranicza blacharstwa felcarko - dziurkarkę.
Tak jak wcześniej pisał kurian to jest tylko kwestia wprawy, więc nie bać się i najpierw sobie próbować na złomie. Oglądać to co się pospawało i próbować zniszczyć (oderwać) wtedy okaże się czy było pospawane czy posmarkane i tak aż się osiągnie zadowalający rezultat. Zwłaszcza zwracać uwagę na głębokość wtopienia się w materiał.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
dokładnie maska jest droga a tania to można wzrok zepsuc . Mam od 10lat zwykła do ręki.
Ja tż nie piszę jako zupełnie początkujący spawacz bo wywijałem elektrodową od zawsze nawet podłogę spawałem, wcześniej to malucha łatałem potem inne trupy. Tak że ściski kątowniki to mam. Ale w dziedzinie mig to jestem świeży
A ja ogladalem filmy jak spawac.I nic z nich nie wynika w sumie....Trzeba samemu zadzialac...
Zastanawialem sie dlaczego jak spawaja ludzie elementy blach to spawaja pasek np 5cm przerwa i nastepny.Co z tym pozniej? Obspawuje sie dookola?
Wysłany: 2015-04-17, 21:26
q4k3r napisał/a:
A ja ogladalem filmy jak spawac.I nic z nich nie wynika w sumie....Trzeba samemu zadzialac...
Zastanawialem sie dlaczego jak spawaja ludzie elementy blach to spawaja pasek np 5cm przerwa i nastepny.Co z tym pozniej? Obspawuje sie dookola?
To tak jakby patrzeć z balkonu na ludzi jeżdżących na rowerze, po czym wsiąść samemu pierwszy raz i... poczuć wiatr we włosach ;)
Wydaje mi się, że chodzi o to by spaw "nie pościągał" spawanych elementów. Krzykku zalecał początkującym (ja się nawet jeszcze do nich nie zaliczam) spawanie punktowe co x cm, a później co raz gęściej zacieśniać te punkty. Jak się nabierze wprawy w odpowiednim "posuwie" to pewnie wystarczy złapać w kilku punktach (zupełnie jak w życiu) i można jechać śmielej ciągłym ogniem ;)
Tako mówię ja, kandydat na kandydata na początkującego teoretyka spawalnictwa migowego.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Odpalilem dzisiaj casto spaware i co moge powiedziec, dziala i cos tam spawa :D A jako ze jestem kompletnym laikiem to tyle wywodu. Na potrzeby naprawy plotu itp bedzie w sam raz.
[ Dodano: 2015-04-18, 15:38 ]
Przy okazji jaka powinna byc szybka zeby cos bylo widac przy tym spawaniu? ...
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2015-04-18, 16:33
Szybka to zależy od prądu spawania. Myślę że DIN 10 będzie grało
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Wysłany: 2015-05-23, 18:29
No to teraz ja!
Panowie, przymierzam sie do kupna spawarki. samurai jest juz na finiszu transformacji, ale potrzebuje ogarnąć blachy i klatkę. Z prostego rachunku plusów i minusów wychodzi mi ze powinienem mieć cos swojego. (Klatkę mam plan połapać, i dać do wykończenia komuś kto ma wiecej doświadczenia a moze i lepszy sprzęt). Jest na rynku cos co moglibyście mi polecić?
http://allegro.pl/migomat...5149415191.html
Moj kolega ma taka i ogarnia.Spawal tym ogrodzenie i barierki.Caly czas dziala...Ja mam zwykla spawarke tej firmy i tez jest ok. Pospawalem nia rurowa konstrukcje buggy.Jak potrzebujesz do klatki i posmarkania blachy samca taki migomat bedzie ok.A jak sie popsuje masz gwarancje...
Ja używam tego bestera 1801 od 4-5 lat ,do zabawy w garazu idealny sprzecik jedne co mozna w nim zrobic to wiekszy wiatraczek w srodku zamontowac zeby sie nie przegrzewał przy ciagłym spawaniu .Moge smiało powiedzieć że sprzet wart swojej ceny ;)
Też mam tego bestarka i jak na moje potrzeby jest ok, jedyne co wkur... to dość krótki wąż z rączką no i kabel masowy, ale to jakoś można sobie we własnym zakresie podmienić, jest to kapę utrudnione bo niema eurozłącza.
W każdym razie do domowych prac jak znalazł ale na spawanie mostów to bym się z tym nie porywał :D
MCsel pamiętaj, że jeszcze musisz dokupić butlę /najlepiej mix) z tego co pamiętam to jakieś 150zł, fajnie też jest mieć maskę samościemniającą, najtańsza rokująca to też około 200zł a no i drut, mała rolka 5kg ~50zł. chociaż to czasami dają gratis.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum