Z tego co pamiętam jak miałem sprawną wiskozę to wiatrak zachowywał się tak:
1. na zimnym wyłączonym silniku można ją ręką z wyczuwalnym oporem kręcić,
2. po odpaleniu zimnego silnika na początku kręci się dosyć mocno i po pewnym czasie zwalnia,
3. wraz ze wzrostem temperatury zaczyna się kręcić odpowiednio szybko, słychać wyraźny szum przy przygazowaniu i czuć podmuch powietrza spod maski.
Nie wiem czy na zimnym da się ją zatrzymać ręką - aż taki twardziel nie jestem :)
Ja moją wiskozę (vitara) w rękawicy spokojnie mogłem zatrzymać na działającym silniku, pierwsze testy robiłem trzymając łopatkę wiatraka a brat odpalił auto - lekko było czuć ciągnięcie ręki - bardzo lekko.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-08, 17:03
kostuch napisał/a:
Terminus - wsadź na próbę kartonik między wisko i chłodnicę. Jedź na przejażdżkę. Jak dalej będzie zimno, to masz cały czas otwarty termostat.
Mi kiedyś w golfie 2x zle termostat wsadzali. W koncu sam sobie poprawilem. W samuraiu jest go nieco trudniej źle wsadzić ale na upartego też się może da.
Kartonu jeszcze nie wkładam ale jak dziś wracałem z pracy to było tak: były spore korki i sporo czasu chodził na jałowym, elegancko się nagrzał - temperatura doszła do połowy skali i obroty na jałowym spadły do 800 w kabinie super ciepło. Pierwszy raz obroty spadły tak nisko. Potem korki się skończyły i na trasie w czasie jazdy znów się wychodził. Obroty na jałowym 1200 i w kabinie chłodno. A i pojechałem zatankować - spalił ok 15/100m - fuck.
[ Dodano: 2016-01-12, 06:34 ]
No to chyba działa już dobrze. Przyjrzałem się staremu termostatowi, porobiłem trochę prób z gorącą wodą i znalazłem usterkę. Termostat nie domykał nigdy do końca, metalowy bolczyk, który otwiera przepływ był za długi i zawsze zostawała szczelina. Domową metodą (pilnikiem) skróciłem go na tyle by zlikwidować tę szczelinę. Teraz termostat zamyka na zero przepływu. Silnik nagrzewa się teraz bardzo szybko i prawie do połowy skali nawet w trasie. W korkach nie przegrzewa silnika. Nowego termostatu jeszcze nie oglądałem co z nim było nie tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum