Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Progi
moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-10-04, 19:51   

Ja też mam nawiercony profil i od góry i od dołu. w 3 miejscach fi20mm i mam do tego korki tak aby móc spuścić w razie czego.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Phantom 
rozgadany

Wysłany: 2016-10-30, 16:25   

Odkopię temat.
Czytam, oglądam - poszerzam wiedzę teoretyczną na temat Samurai'a. Zakup +/- za rok (inne obowiązki finansowe).
Podpowiedzcie proszę:
- szukając Samiego ,gdy znajdę zdrowego mechanicznie + zdrowa rama, a progi podgryzione przez rudą to nie skreślać go? Większość zdjęć w tym temacie wygasło więc proszę poprawcie jeśli źle myślę:
- próg wycinamy i w jego miejsce wstawiamy (wspawujemy) profil stalowy 100x100x3 (twarda czy miękka blacha?).

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-10-30, 18:26   

W samuraiach rama nie gnije, chyba, że jest skrajnie zapuszczona.
Buda za to gnije na potęgę, więc jak już znajdziesz takiego ze zgniłymi progami, to na 99% nie będzie to jedyne miejsce do łatania.
Z resztą progi to mały problem, dużo chętniej ulatniają się mocowania budy do ramy wraz z podłogą w ich okolicach i są dosyć nieprzyjemne do naprawy.
Ja bym dał profil ze ścianką 2 mm, sam zakupiłem taki ze ścianką 3 mm i żałuję, bo jest nieprzyzwoicie ciężki dislike

Maror 
mechanik

Wysłany: 2016-10-31, 15:34   

Dodatkowo profil 100x100 będzie delikatnie wystawał, jeśli chcesz żeby wyglądało jak ori i było na równo to musisz kupić 80x80 ;-)

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-10-31, 21:08   

Zależy jak bardzo mu podłogę skonsumowało, jak jest do czego spawac to i mniejszy profil 80x60, postawiony na wysokosc bedzie git.

Phantom 
rozgadany

Wysłany: 2018-03-28, 11:24   

Odkopię ponownie.
Ma ktoś zdjęcia z procesu wstawiania, i cięcia najpierw. Wszystkie foty wygasły a chce sam się za to zabrać.

No i naszło mnie pytanie- malowaliście czymś ten profil, żeby nie zżerała go ruda?

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2018-03-28, 12:42   

http://www.warka-team.pl/...ml?limitstart=0 może tu coś podejrzysz.

Phantom 
rozgadany

Wysłany: 2018-03-28, 12:47   

Ekstra!!

Dzięki.

[ Dodano: 2018-05-11, 19:19 ]
Cześć.
Jako, że ostatnio krucho z budżetem (żeby nie napisać, że brak takowego) chcę samodzielnie coś pogrzebać przy Samim. Pomyślałem o progach z profila.
Jako, że zdjęcia wygasły i widać że raczej nie pojawią się nowe potrzebuję kilku technicznych porad.
Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem linią miejsce gdzie wg mnie tnę kątówką starą blachę ? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jako, że mam MIGa ale spawać dopiero zaczynam (raczkować) powiedzcie jakim prądem potraktować ten rofil żeby nie przepalić blachy?

P.S
Jeśli ktoś mi chce napisać że mam dać blacharzowi niech przeczyta raz jeszcze zdanie nr 1 (lub 2 jeśli cześć to zdanie). Jeśli spier.... zepsuję to będę sam na siebie zły. A jak się uda to będę miał argument żeby kupić flaszkę.

Każde uwagi/ porady będą mile widziane (no chyba, że głupie to nie!) :)

EDIT
Nie wiem jak to się stało, ale widać obrazki (!) Tym samym pozostaje pytanie jakim prądem? :)

[ Dodano: 2018-05-19, 16:10 ]
Efekt dzisiejszych prac:
80x80x3

Profile nawiercone od góry i od dołu - chyba po 4 otwory wiertłem 10.
Na koniec popsikane wszystko podkładem antykorozyjnym BOLLa (tzw.minia).

Za tydzień zeszlifuję porządnie spoiny i zabieram się za drugi próg.

A potem dalej zabawa z budą - podłoga, nadkola, błotniki.

[ Dodano: 2018-05-19, 16:11 ]
Największym problemem było spawanie blachy 3mm z blachą Samuraia (0,8 - 1mm?). Ale jakoś poszło.

Odpowiedz do tematu