ja jeszcze znalazłem taki topik jak sobie wykonać takie wieszaki http://www.zukikrawlers.com/showthread.php?t=523
tylko że tutaj jest wszystko spawane, bez gięcia ale powinno wytrzymywać jeden problem jest taki że trzeba stosować dłuższe resory albo przerabiać mocowanie
To na dobrą sprawę kolego tytus jest rewolwer tylko odwrotnie założony. Zastanawia mnie fakt, że nie ma tam drugiego ogranicznika i czy ten wieszak z za oceanu nie będzie się przez to przełamywał w tylną stronę.
Rewolwery odwrotnie zamontowane ma kolega sami i podobnie wyglądają, oto porównanie wieszaków na zdjęciu:
Nie wiem właśnie. Ponosi mnie wyobraźnia i wywaliłem kolejnego mocnego boka. Chyba rozłożę Suzukę, zrobię blacharkę. Pomyslę jeszcze, bo może zrobię spręzyny przy okazji, kiedy będę miał wszystko rozebrane. Dam znać :)
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
radex w twoim przypadku-masz jak pamietam resor mazura ( wysoko, ale cholernie twardo), - wieszaki tyl -i przod z min skokiem to rewelacja by było
, -
a jakie masz z przodu amory?
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Czyli, że co Panie Albercie, że mam Ci niby wysłać wieszaki na przód z małym skokiem na cele naukowe? ale się kolega rozkokosił ale aż tak dobrze to w naszym kraju nima
Ten hajmerykański wieszak chodził mi po głowie i znalazłem fajne rozwiązanie aby nie wkładać dłuższych resorów tylko pozostać na samurajowskich.
"widełki" wieszaka z tuleją zostawić takie jak w rewolwerach czyli standard a boki zrobić tylko takie jak na rysunku niżej.
Dzięki temu rozwiązaniu mamy ciekawy komplet na całe autko, widełki gięte z tuleją (zawiasem) 4 szt takie same a boki inne w zależności czy na przód czy na tył auta:-)
Wymiar "wysokość" można zrobić w zależności jak kto chce wysoko stać. Jak ktoś chce np. samurajem żyrafy karmić to można zrobić wysokość 6metrów, nic nas tu nie ogranicza
wieszak przód.JPG
Plik ściągnięto 24702 raz(y) 13,95 KB
Ostatnio zmieniony przez wojtassj 2011-08-21, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
o właśnie coś takiego to by zdało egzamin wtedy mamy wieszak dłuższy niż standard a na wykrzyż jeszcze się zwiększa. Mam teraz chwilę czasu więc spróbuje coś takiego sobie zmotać na tył
może ktoś podać na jakich śrubach siedzą polibusza ?
Masz wyzej na czacie ;) z tego co kolega wojtassj powiada:
Cytat:
wojtassj napisał(a):
kolego wiem, że na forum coraz ciężej jest dostać fachowe informację ale odpowiem Ci na wcześniejsze pytanie: śruba do przedniego resora to oryginalna fi 13 z gwintem nie pełnym M12 -długość śruby 100mm, więc od biedy możesz wsadzić zwykłą M12x100 z nie pełnym gwintem.
co do tyłu to już jest gorzej bo jest tam wałek też fi 13mm długości 60mm + czop dlugości 23mm z gwintem M10x1.25 czyli w gwarze wersztatowej drobnozwojny:) taki jak do przekręcania skrzyni biegów do silnika
moim zdaniem moje spostrzezenia dotyczace rewolwerów moga troche ,, odbiegac ,, od waszych wyników na innych samuraiach, zalezy to od rodzaju resora. Moje to oryginalne -dodatkowo hamrowane( sztywny pal Azji)
Po pierwsze przynajmniej u mnie zauwazalna poprawa komfortu jazdy ( co 2 zawiasy to 2 ), autko lepiej pokonuje nierównosci i bardzo mi sie to podoba.
Co do wykrzyży, u mnie zaczynalem od wieszaków juz wyzszych o 5 cm, zalozylem amor od lublina -tył , ma on 54 cm na wyciagnieciu na maxa i 34 na zamknieciu. Od razu mówie ze lublin JEST ZA KRÓTKI DO REWOLWERÓW , ogranicza on otwarcie koncowe wieszaka, otwierajac go nie do konca, zatrzymujac sie na 6.5-cm wykrzyzu w porównaniu do tych co mialem czyli plus 5 cm i amor sie konczy, czyli11.5 cm w porównaniu do standardowych.. Dalsza mozliwosc otwierania wieszaka jest ograniczona amorem i jesli ktos chce miec wiekszy wykrzyz , musi pomyslec o amorac wiekszych od lublina. W moim przypadku te 6.5 cm mnie zadawala i nie chce mi sie znowu kupowac nowych, jeszcze dluzszych amorów, skoro moje nowe maja 2 dni. Co do amorów od Lublina-osobiscie nie jestem zadowolony z ich pracy( strasznie halasuja, wprost wala w podwozie, ale moze akurat jakas wadliwa seria- inni zachwalaja). Te 6.5 cm wykrzyzu dla mnie to bomba , i megabomba zwiekszony komfort jazdy. Oczywiscie mozna zwiekszac wykrzyz poprzez wspomnianą przeze mnie mozliwosc kupna jeszcze dluzszych amorów. U mnie po sciagnieciu amorow rewolwer otworzyl sie ale z bólem po wejsciu na 1 kolo, ale obawiam sie ze to za duzo na moje resory, skrzypialy jak by mialy wyciagnac ducha. W moim przypadku nie mam zamiaru modyfikowac bardziej.
co do filmiku pracy zawiasu -narazie jezdze ciagle sam bo nikomu nie pasuje wyjazd, wiec nie ma kto nakrecic, ale jutro z bratem robimy maly swiateczny wypadzik, wiec cos bedzie. jeszcze nauczyc sie jak to na youtube wrzucic i gitara
wesolych swiat
[ Dodano: 2011-04-24, 11:44 ]
wczoraj wieczorem jechalem suzi z 2 kumplami i musze powiedziec ze pod obciazeniem przejechalem przez dziury na biegu 3, co normalnie jescze przed rewolwerami musialem jechac powoli 2 i ciagle gaz opuszczac.
jestem happy
co do wojtassaj- chyba zamówie u ciebie na przod , lecz ze skokiem max 3 cm, a nawet chyba 2 cm. Chce zeby z przodu byly tez 2 zwiasy i by zawiasy chodzily bardziej komfortowo dla moich pleców. Narazie musze to przemyslec ile by dac, gdyz wedlug mnie przod musi byc sztywny i nie mozna tak jaz z tylu dawac taaaaki wykrzyz.
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Pokaże Wam zdjęcie moich wieszaków w Patrolu, jak kolega sprytnie i ciekawie je założył
Wieszaków do patrola chyba nie ma więc przez przypadek powstał nowy produkt na rynku
Robiąc symulację pracy wieszaków zrobiłem jednak trochę inne wieszaki niż zakładałem w projekcie. Otóż ogranicznik roztwarcia wieszaka bedzie przyspawany w "widełkach" tak jak to hajmerykanie zrobili. boki wieszaków takie jak na zdjeciu. skok około 20mm.
wieszaki przód.jpg
Plik ściągnięto 913 raz(y) 55,26 KB
wieszak patrol.jpg
Plik ściągnięto 2887 raz(y) 65,67 KB
Ostatnio zmieniony przez wojtassj 2011-09-09, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum