Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wymieniać pasek rozrządu ?
Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-06-27, 16:08   

Zdecydowanie nie.
To jest 1.0 czy 1.3?
Jak litrowka to pamietac trzeba ze jest kolizyjna wiec trzeba uwazac.

Andrzej01 
świeżak

Wysłany: 2015-06-27, 17:16   

To jest 1.3 na wtrysku.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-06-27, 17:20   

No to pol biedy, pamietam ze tez mialem zagwozdke z tymi znakami, teraz jestem w pracy ale za 7 godzin moge zrobic skan z serwisowki i Ci podeslac.

Andrzej01 
świeżak

Wysłany: 2015-06-28, 09:07   

Byłbym wdzięczny za ten skan.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-06-28, 09:46   

Myslalem ze mam to u siebie ale wywiozlem ksiazke do Rodzicow wiec kolo poludnia to ogarne.

Edit:
Na razie moze to Ci pomoze, strony 49-50
http://www.suzuki4x4.net/manual/sj/chapter3.pdf

BM 
nowicjusz

Wysłany: 2015-06-28, 14:44   

Andrzej01 napisał/a:
A gdyby pasek przestawiony był o te 17 zębów jak pokazuje druga kreska, czyli gdzieś o jedną trzecią obrotu, to samochód miałby prawo odpalać i normalnie pracować, czy raczej by nie palił.?

Nie, jeden, góra dwa ząbki i będzie chodził 'krzywo"
BM

fakir 
rozgadany

Wysłany: 2019-01-02, 21:06   

Cześć, z tego co się zorientowałem, to szerokości paska rozrządu są dwie.
Czy po numerach silnika można określić jaki szeroki powinien być pasek?
Oznaczenie mojego silnika to G13BA, a numer silnika zaczyna się od - G13BAS625xxx
w dowodzie mam 51kW

CZASAMI.pl 
świeżak

Wysłany: 2019-01-31, 11:10   

Cieknie mi pompa wody-postanowiłem ją wymienić a przy okazji skoro i tak tam będę to pasek rozrządu bo nie wiem jak długo tu siedzi. I teraz ma kilka pytań.

-Instrukcja podaje aby przed założeniem nowego paska, zdjąć pokrywę zaworów i wyluzować zawory, robicie tak?

-Druga sprawa dotyczy uszczelniaczy. Skoro już będę przy nich to może warto je wymienić( nie znam ich przeszłości). Ale zastanawiam się jak blokujecie koła aby je dokręcić i odkręcić? Koło od Wału korbowego można pewnie skrzynią biegów, wysoki bieg i może się uda. A jak górne koło od wałka zaworów?

Silnik 1.3 wtrysk
Ostatnio zmieniony przez CZASAMI.pl 2019-01-31, 11:47, w całości zmieniany 1 raz  

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2019-01-31, 11:30   

U mnie są otwory do wkręcania śrub blukujacych, które jednocześnie ustalają pozycje rozrządu i blokują jego przestawienie przy wszelkiej masturbacji. Ja mam diesla. Może i u Ciebie takie dziury są.

A dolne koło blokuje bolcem w kole masowym w okolicach rozrusznika.

CZASAMI.pl 
świeżak

Wysłany: 2019-01-31, 11:49   

SamNaSamZSam napisał/a:
U mnie są otwory do wkręcania śrub blukujacych, które jednocześnie ustalają pozycje rozrządu i blokują jego przestawienie przy wszelkiej masturbacji. Ja mam diesla. Może i u Ciebie takie dziury są.

A dolne koło blokuje bolcem w kole masowym w okolicach rozrusznika.

Edytowałem o dane o silniku:) Mam 1.3 benzynę na wtrysku. Właśnie w instrukcji jest coś o zamachu aby użyć blokady ale to jakiś specjalny tool.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2019-01-31, 12:41   

Specjalny tool możesz zastąpić prętem/bolcem/śrubą o odpowiedniej średnicy i byle nie z plasteliny

fakir 
rozgadany

Wysłany: 2019-01-31, 20:14   

Dolne kółko dasz radę odkręcić wrzucając 5 bieg i mocno zaciągając ręczny. Ja użyłem klucza i metrowej rury jako przedłużki.
Natomiast co do górnego kółka, to zrobiłem sobie przyrząd do blokowania kółka z dwóch śrub M8 przykręconych do kątownika w odpowiednim odstępie, tak aby zaprzeć się o otwory w kółku rozrządu.

Uszczelniacze najlepiej wyjąć za pomocą wkręta budowlanego, wkręcając go w sam środek uszczelniacza i wyciągając na zasadzie korkociągu - tylko uważaj żeby przy wkręcaniu wkręt nie zboczył i nie uszkodził powierzchni osadzenia uszczelniacza lub powierzchni wału.
Najlepiej sobie najpierw nawiercić cienkim wiertłem.

Sprawdź sobie jaki masz szeroki pasek i jaki ma profil zębów, bo są dwie szerokości i zęby płaskie i półokrągłe.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-02-01, 21:35   

wymiana paska rozrządu w samuraju jest ciut bardziej skomplikowana niz wymiana paska alternatora, wiec blokady nie są potrzebne nawet jak sie coś przestawi to sa znaki

CZASAMI.pl 
świeżak

Wysłany: 2019-02-03, 10:28   

fakir napisał/a:
Dolne kółko dasz radę odkręcić wrzucając 5 bieg i mocno zaciągając ręczny. Ja użyłem klucza i metrowej rury jako przedłużki.
Natomiast co do górnego kółka, to zrobiłem sobie przyrząd do blokowania kółka z dwóch śrub M8 przykręconych do kątownika w odpowiednim odstępie, tak aby zaprzeć się o otwory w kółku rozrządu.

Uszczelniacze najlepiej wyjąć za pomocą wkręta budowlanego, wkręcając go w sam środek uszczelniacza i wyciągając na zasadzie korkociągu - tylko uważaj żeby przy wkręcaniu wkręt nie zboczył i nie uszkodził powierzchni osadzenia uszczelniacza lub powierzchni wału.
Najlepiej sobie najpierw nawiercić cienkim wiertłem.

Sprawdź sobie jaki masz szeroki pasek i jaki ma profil zębów, bo są dwie szerokości i zęby płaskie i półokrągłe.

Dzięki bardzo :-)
Rozrząd, pompa wody i przewody chłodnicy wymienione.
Górne koło do odkręcenia zablokowałem sobie starym paskiem rozrządu, simering był w słabym stanie wyszedł bez większego problemu.
Dolne koło idąc za Twoją radą odkręciłem wrzucając 5 bieg i ręczny, poszło, chociaż lekko nie było. Niestety koło zębate za nic nie chciało zejść, zablokowane na klinie, nie miałem ściągacza a musiałem już zabrać się za składanie( korzystam z stanowiska warsztatowego na godziny).
Simering wału korbowego leje solidnie, a nie mam jak się tam dostać. Jakieś patenty na ściągnięcie z niego koła? Ściągacze z allegro wydają mi się za grube aby tam podejść, natomiast takie cienkie do wycieraczek mają raczej za mały zakres pracy.

[ Dodano: 2019-02-03, 10:30 ]
Starscream napisał/a:
wymiana paska rozrządu w samuraju jest ciut bardziej

Chodziło mi o blokady potrzebne do odkręcenia kół napędu aby dostać się do simeringów pod nimi:)

fakir 
rozgadany

Wysłany: 2019-02-03, 12:26   

Spryskaj kółko wd40 I opukaj przed drewienko. Musi zejść

CZASAMI.pl 
świeżak

Wysłany: 2019-02-06, 12:28   

fakir napisał/a:
Spryskaj kółko wd40 I opukaj przed drewienko. Musi zejść

Udało się, chociaż nie było lekko. WD40 i ostukiwanie, ale dodatkowo nakręciłem koło do paska klinowego i dzięki temu miałem większe miejsce do złapania i pracowania lewo-prawo kołem. Niestety i na kole zębatym i na trzpieniu od wału, były drobne wżery i to one utrudniały zdjęcie koła zębatego.

Patent z nawierceniem otworka w simeringu i wkręceniu wkrętu super pomocny.
Dzięki :-)

fakir 
rozgadany

Wysłany: 2019-10-21, 22:13   

Cześć, w jaki sposób ustawiacie naciąg paska?
czy tylko sprężynka "robi robotę" ? czy może jej troche pomagacie

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2019-10-22, 08:20   

Ja ustawiam na czuja, sprężynka mi się nigdy nie trafiła, podobnie jak awaria rozrządu :mrgreen:
Jak masz sprężynkę, to teoretycznie można jej zaufać, ale kto wie czy to oryginał i czy trzyma parametry...

Odpowiedz do tematu