Dokładnie tak zrobiłem kupiłem 4 trójkąty .
Kółka zostawię z dobrymi zimowymi oponami / drogowymi.
Ten agresywny bieżnik podobno kiepsko trzyma na oblodzonym asfalcie / zresztą na lodzie to tylko kolce :)
Mam pytanie 5 mm dystans jest nieodzowny przy odwróconych trójkątach ..Tak?
[ Dodano: 2011-05-22, 17:12 ]
Zapomniałem zapytać.
Czy muszę wymieniać szpilki jak tak to jak długie po odwróceniu 3kątów i dodania 5mm dystansu.
kup 5mm bo moze obcierac kolko, ja kupilem najtansze stalowe 12 zl za sztuke do tego minia i farba, bez dystansu nie wlozysz na przednie kola- zaciski...
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
bastust, moze okazac sie ze pomimo dystansów 5 mm zaciski beda lekko obcierac- zrob tak jak i ja inni koledzy, zeszlifuj troszke-okolo 1 mm gumówka.
Nie musi tak byc, zalezy od rodzaju zacisku, u mnie akurat musialem tak potraktowac suzi. Nie kupuj dystansow wiekszych niz 5 mm bo nie nakrecisz nakretek, i tak nie wchodza do konca przy tej operacji.
pozdro
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
sa rozne zdania roznych osob ktorzy dawali trojkaty, u mnie- hiszpan bez 5mm i zeszlifowania zaciskow nie dalo sie inaczej. Widzialem u kolego ktory zakladal trojkaty rzeczywiscie nie musial zakladac dystansow- zaciski mial troszke inne, wiec mysle ze to wina zaciskow, chociaz moge sie mylic. lepiej wiec kupic i sie nie martwic
bastust, moze okazac sie ze pomimo dystansów 5 mm zaciski beda lekko obcierac- zrob tak jak i ja inni koledzy, zeszlifuj troszke-okolo 1 mm gumówka.
Nie musi tak byc, zalezy od rodzaju zacisku, u mnie akurat musialem tak potraktowac suzi. Nie kupuj dystansow wiekszych niz 5 mm bo nie nakrecisz nakretek, i tak nie wchodza do konca przy tej operacji.
pozdro
Wysłany: 2011-05-28, 13:58
witam,
posiadam samiego 1.3 na gaźniku i felgach "kółeczkach". Suzą jeżdżę wszędzie (w sensie i asfalt do pracy i błoto, ale nie maxa). Teraz mam AT fuldy, jednak chciałbym założyć MT. W pajero miałem BFG i spisywał się super. Nie szukam szerokich opon, myślę o 205 i 215, ewentualnie 225, bo nie chcę się pakować w dalsze koszty zw. z zawieszeniem i td. Powiedzcie mi, czy takiej szerokości opony założę na "kółeczka" i nie będe musiał czynić dalszych modyfikacji w aucie. Czy nie będą mi obcierać itd?
Pzdr
[ Dodano: 2011-06-02, 13:44 ]
Nikt nie wie???
_________________ Kuba
ex: Suzuki Samurai cabrio 1.3 '91
ex: Pajero II 2.5 TD '92
ex: Feroza Limited 1.6i 16V '92
225/75 na koleczka wejda i nie musisz nic wiecej robic, to samo z 215/90.
chyba ze beda to simexy z ich bieznikiem
, to wtedy trzeba maly dystans 0,5 cm bo przy skrecie bedzie o resor obcierał
wiem bo takie wlasnie mialem- 225.75 simex
co do 215/90 - np. sahara- jezdzi kolega Gajdzic, ma wlozone na oryginal i weszlo. Ostatnio wlasnie je ogladalem u niego bo fajnie wygladaja i w terenie sa zaj... , a nie wytrzepie cie tak na asfalcie jak simexem, bo trzeba przeciez w teren dojechac. No chyba, ze teren masz za plotem...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Kwi 2011 Posty: 289 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-08, 10:33
To może być różnie
Zapytaj w sklepie o faktyczną średnicę, z tego co mierzyłem, do seryjnego samuraia powinna wejść opona 72-73cm średnicy, co najwyżej trzeba będzie delikatnie podkręcić ogranicznik skrętu. Dolicz sobie, o ile masz wyższe od standardowych wieszaki i tyle.
Aha, od około 75cm chyba jest konieczne obcięcie rurki, do której mocowany jest oryginalny zderzak, przynajmniej samego mocowania.
ja mialem 225/75 simex i weszlo bez niczego, tylko przy skrecie kostka walilo o resor, ale musial to byc mocny skret, po zalozeniu dystansu przestalo, ale jak masz fabryczn zderzak trzeba koncowke ciac
Wysłany: 2011-06-10, 13:45
hej
a co powiecie o oponach colway MT do samuraia? jaka jakość? 205 starczy na amatorskie jazdy?
[ Dodano: 2011-06-10, 15:10 ]
albert napisał/a:
225/75 na koleczka wejda i nie musisz nic wiecej robic, to samo z 215/90.
chyba ze beda to simexy z ich bieznikiem
, to wtedy trzeba maly dystans 0,5 cm bo przy skrecie bedzie o resor obcierał
wiem bo takie wlasnie mialem- 225.75 simex
co do 215/90 - np. sahara- jezdzi kolega Gajdzic, ma wlozone na oryginal i weszlo. Ostatnio wlasnie je ogladalem u niego bo fajnie wygladaja i w terenie sa zaj... , a nie wytrzepie cie tak na asfalcie jak simexem, bo trzeba przeciez w teren dojechac. No chyba, ze teren masz za plotem...
Dzięki Albert za info !!!
_________________ Kuba
ex: Suzuki Samurai cabrio 1.3 '91
ex: Pajero II 2.5 TD '92
ex: Feroza Limited 1.6i 16V '92
kubol MB
wklej foto zderzaka, bo nie wiem czy nie bedziesz musial podciac koncówek, bo jesli masz oryginal to trzeba tylko to zrobic, gumówka i wycinasz konce i gitara, zrobisz to sam lub za 10 zita zrobia to ci w warsztacie
Wysłany: 2011-06-10, 18:40
albert napisał/a:
kubol MB
wklej foto zderzaka, bo nie wiem czy nie bedziesz musial podciac koncówek, bo jesli masz oryginal to trzeba tylko to zrobic, gumówka i wycinasz konce i gitara, zrobisz to sam lub za 10 zita zrobia to ci w warsztacie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum