Witam i zapraszam do udziału w procesie twórczym dotyczącym wymiany silnika benzynowego 1.0 na 1.9 diesel i zmian konstrukcyjnych , legalizacyjnych i innych .
Temat ten dotyczy tylko silnika PSA .
Starałem się zagłębić w tematyce silnikoznawczej i ogólnej silnikologi Sj i samuraja i postanowiłem odrzucić silnik VW na rzecz Citroena lub Peugeota z kilku względów :
1. polonezy to jedne z niewielu samochodów które gniją już na plakacie co skutkuje makabrycznymi przebiegami sięgającymi w porywach do 170 000 km .
Jak wiadomo ten przebieg diesla to nic szczególnego wiec można silnik spokojnie przeszczepić.
2.Vw i ich silniki 1.5 d , 1.6 d i td , 1.9 d , td i szczególnie 1,9 tdi którym notabene poruszam się na co dzień to bardzo dobre motory ale z punktu widzenia trwałości i niezawodność mają stosunkowo wysokie ceny chyba ze ktoś trafi na okazje to wtedy można działać ze Swapem .
3. W przypadku silnika Vw jest problem z flanszą , bo niestety trzeba ją zrobić , dać zrobić lub zanabyć najlepiej w USA za dolary , problem koła zamachowego pomijam bo jak ktoś zacznie temat flanszy to z kołem sobie poradzi .
4. znalazłem ostatnio skrzynie poloneza z flanszą do silnika 1.6vw td i to jest rozwiązanie
5. silniki takie jak 200 d , 250 d z mercedesa sobie podarowałem bo są za ciężkie w stosunku do PSA.
6. zostaje jeszcze 2.5 tds ale to się albo nie zmieści albo będzie duży i ciężki problem wiec odpuściłem.
7. 2.4 i inne pochodne tds z bmw - szkoda czasu
wnioski
1. zostaje przy PSA bo to lekki i żwawy motor bez turbiny , wolnossący
2. skrzynia 5 z poloneza , podobno są dwa typy różniące się modułem zęba , profilaktycznie zamówiłem dwie sztuki
3. silnik biorę z Peugeota 405 razem z instalacją , wydechem , osprzętem , pompą wspomagania , chłodnicą i zobacze czym jeszcze .
co dalej ?
z suzi chce zrzucić przednie błotniki i działać ze swapem ale wcześniej :
1. wymienić rozrząd i niezbędne simeringi , oringi i inne złośliwie nastawione do mnie uszczelnienia.
2. świece żarowe
3. olej i filtry
4. w skrzyni : uszczelnienia , gume na wybieraku bo będzie rozwalona , flansza na krzyżaki
5. weryfikacja i ocena sprzęgła i ewentualna wymiana
Czekam z niecierpliwością na wyniki twojej pracy. Bardzo proszę o opisy oraz zdjęcia, ja również jestem zainteresowany taką przeróbką. Ciekaw jestem jak by radził sobie sami z tym silnikiem i skrzynią na reduktorze z przełożeniami 4.16 i z jaką prędkością pojechałby po czarnym ?
Czekam z niecierpliwością na wyniki twojej pracy. Bardzo proszę o opisy oraz zdjęcia, ja również jestem zainteresowany taką przeróbką. Ciekaw jestem jak by radził sobie sami z tym silnikiem i skrzynią na reduktorze z przełożeniami 4.16 i z jaką prędkością pojechałby po czarnym ?
jutro jest szansa na dawce , ale i tak mam osobno silnik i skrzynie tak wiec może znajdzie sie i komplet dla drugiej osoby
WITAM WSZYSTKIE SUZI
TAK jak Kolega ILIO stwierdził jestem
tego samego zdania że silnik 1.9 D jest
mocnym SERCEM .
Ja już przełożyłem silniczki i teraz zostało
podłączenie sprzęgła + wydechu
Był problem z dopasowaniem napędu
skrzyni POL. + reduktor SUZ.
trzeba było zakupić przedni wał napędowy
od SUZI (ten wysówany z trybami) tak żeby
się zmieścił między skrzynie a reduktor długość
nam wyszła 22 cm. + dystans (flansza) 1 cm. po
skróceniu wału .
Musiał byc skracany wał dlatego że skrzynia Nam wyszła po skosie
na łączeniu z reduktorem i po to jest wysówany wałek na trybach
Tak że być może pod koniec tygodnia będzie Próba z jazdy
(wszystko wyjdzie w praniu )
AHA i oczywiście zapraszamy wszystkie
SUZI i nietylko NA RAJD
Świetnie. Mam z 309-ki kompletną jednostkę (auto skasowane a silnik żyleta) i mój znajomy mechanik taki mi pomysł poddał. Możesz mi (raczej jemu) nakreślić pokrótce co i jak i w czym mogą być największe problemy. Jacek robił już różne podmianki ale prosił żeby zapytać na forum, żeby nie było zaskoczenia. W razie czego możesz pisać też na maila: mwygnanski@wp.pl Z góry dzięki za pomoc. Michał.
Świetnie. Mam z 309-ki kompletną jednostkę (auto skasowane a silnik żyleta) i mój znajomy mechanik taki mi pomysł poddał. Możesz mi (raczej jemu) nakreślić pokrótce co i jak i w czym mogą być największe problemy. Jacek robił już różne podmianki ale prosił żeby zapytać na forum, żeby nie było zaskoczenia. W razie czego możesz pisać też na maila: mwygnanski@wp.pl Z góry dzięki za pomoc. Michał.
problemy są ze wszystkim bo nic nie pasuje plug&play
trzeba wykazać się fantazją i uporem
na kazdym etapie służę pomocą
1. wyciągnąć silnik ze skrzynią z suzuki
2. włożyć i ułożyć silnik 1.9 ze skrzynią z poloneza diesela
3. zdjąc nadwozie
4. dorobic poduszki i mocowania silnika i skrzyni
5. dorobić krótki wał
6. dorobić wydech
7.dopasować inną chłodnicę razem z wentylatorem
8. przewody wodne
9. elektryka
OK. Przekaże Jackowi żeby się zastanowił nad tym. Będziemy w kontakcie. Na razie jest to dopiero pomysł który powstał wczoraj po południu ale coraz bardziej układa się w ciekawą całość.
Land Rovera
BMW
VW
Audi
Suzuki
Lublin
Fiat 125p
Liaz
Mercedes 123 200D
Peugeot 405 1.9 TD
rozrząd , płyny nowe prosto ze sklepu
cześć cześci z zaprzyjaźnionego szrotu
część cześci pochodzi z darów
fantazja i upór to podstawa
kamienie milowe
1 poduszki silnika / polonez stary typ 11pln sztuka/ łapy polonez diesel
2 wał krótki polonez tylko z wieloklinem + suzuki + spawanie do kupy
3. chłodnica polonez stary typ wchodzi w sumie ponad 12 litrów płynu do układu , he he wiecej niż do dyskoteki :)
4. elektryka : kabel z cewki do pompy wtryskowej , kabel rozrusznika się nie zmienia , czujnik temperatury przełożyć z suzuki bo tylko on pasuje względem zegarów, swiece żarówe podłączne po schemacie
5 pamiętać o kablu masowym silnik-akumulator , silnik-rama , akumulator-buda
6. akumulator min 72Ah chyba ze chcecie mieć szybciej nowy
Podziwiam zaangażowanie. Już szybciej byłoby chyba wyprodukować samurajka od podstaw
Jak macie w swoich dieselkach zrobione grzanie świeczek żarowych, pod stacyjkę czy jak?
Ja u siebie przekaźnik mam oryginalny z VW i w kabinie podświetlany przycisk, wszystko to podpięte pod akumulator (z ominięciem stacyjki). Działa tak, że wciskam przycisk palcem (podświetla się on) liczę do pięciu, puszczam przycisk i zapalam kluczykiem samuraja.
Napisałeś, że zaworek z pompy wtryskowej podpięty masz pod byłą cewkę. U mnie jak pod kabelek z byłej cewki podpiąłem miernik czy nawet żarówkę to było ok. Przekręcałem kluczyk, miernik wskazywał napięcie, żarówka świeciła..kluczyk z powrotem przekręcałem to wszystko gasło więc tak jak powinno być. Podpiąłem pod ten kabelek zaworek z pompy i po przekręceniu kluczykiem zaworek się otwierał ale po "cofnięciu" kluczyka napięcie dalej było na tym kabelku i zaworek dalej otwarty czyli silnik zapalony
Teraz mam taki mały guziczek schowany i nim otwieram i zamykam zaworek w pompie i nikt mi samurajka nie odpali bez mojej pomocy, taki można powiedzieć immobilajzer mechaniczny
Podziwiam zaangażowanie. Już szybciej byłoby chyba wyprodukować samurajka od podstaw
Jak macie w swoich dieselkach zrobione grzanie świeczek żarowych, pod stacyjkę czy jak?
Ja u siebie przekaźnik mam oryginalny z VW i w kabinie podświetlany przycisk, wszystko to podpięte pod akumulator (z ominięciem stacyjki). Działa tak, że wciskam przycisk palcem (podświetla się on) liczę do pięciu, puszczam przycisk i zapalam kluczykiem samuraja.
Napisałeś, że zaworek z pompy wtryskowej podpięty masz pod byłą cewkę. U mnie jak pod kabelek z byłej cewki podpiąłem miernik czy nawet żarówkę to było ok. Przekręcałem kluczyk, miernik wskazywał napięcie, żarówka świeciła..kluczyk z powrotem przekręcałem to wszystko gasło więc tak jak powinno być. Podpiąłem pod ten kabelek zaworek z pompy i po przekręceniu kluczykiem zaworek się otwierał ale po "cofnięciu" kluczyka napięcie dalej było na tym kabelku i zaworek dalej otwarty czyli silnik zapalony
Teraz mam taki mały guziczek schowany i nim otwieram i zamykam zaworek w pompie i nikt mi samurajka nie odpali bez mojej pomocy, taki można powiedzieć immobilajzer mechaniczny
przekaźnik ma następujące kable
plus po stacyjce jako sygnał sterujący
plus od aumulatora jako wejscie
plus od aukumulatora do swiec jako wyjście
masę
kabel do lampki ostrzegającej o grzaniu
i ewentulanie podpięcie do czujnika temperatury / długość grzania /
znajdz schemat w necie i zrób to do porządku nie zapomnij o bezpieczniku
WOW KOLEGO ILIO!!!! podziwiam ogrom pracy ,no cóż mnie czeka to samo właśnie rozbebeszyłem swoją skorupę ,robię podobnie jak ty,blacharka swap na silniczk disla z polda trucka ,spoa,wspomaganie z omegi oraz lift budy ,teraz właśnie sama buda stoi na kobyłkach będę ja piaskował oraz podcinał nadkola pod 31' ,tobie to dobrze bo już blisko końca a mi sie z braku czasu z 1,5 roku się zejdzie
niedługo wrzucę jakieś foty i ja!!!
_________________ ON ROAD. . .JEEP WJ 4.0
OFF ROAD. . .SUZUKI SAMURAJ 1.9D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum