Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Który wybrac silnik do LPG
lexy 
świeżak

Wysłany: 2011-12-24, 23:19   Który wybrac silnik do LPG

Witam wszystkich, jestem nowy na forum gdyz mam zamiar kupic Samuraia ktory bedzie sluzyc mi do dwoch celów: 1: dowoz do pracy - jakies 70 km dziennie, 2: weekendowa zabawa za miastem gdzies po lasach ewentualnie innych miejscach gdzie mozna pobawic sie napedem 4x4. Poniewaz glownie bede dojezdzac nim do pracy to chce zalozyc w nim gaz (nie chce kupic juz z gazem - niemile doswiadczenia) i teraz mam dylemat, mam do wydania jakies 8 - 10 tys zl i nie wiem ktory silnik bedzie najlepszy do gazu - wtrysk czy gaznik? ktory spali najmniej ? prosze o rady kolegow ktorzy sie na tym znają, z gory dziekuje i pozdrawiam

atkin1 
rozgadany

Wysłany: 2011-12-24, 23:41   

obawiam się, że 70 km dziennie po asfalcie w samuraiu może Cię skutecznie zniechęcić do tego auta. Nie wiem czy jeździłeś samuraiem, ale komfort, dynamika są inne niż w osobówce. Co do lpg to do gaźnikowca instalacja jest tańsza. Ja mam wtrysk jednopunktowy, problemów żadnych, spalanie miasto-teren 13-14l gazu. Do każdego samuraia, bez względu czy kupisz za 5 czy 10 tyś. będziesz musiał dołożyć bo zawsze coś będzie do zrobienia, no chyba że wyznajesz zasadę "jakoś to będzie" i "dopóki się nie rozpadnie"...

lexy 
świeżak

Wysłany: 2011-12-24, 23:51   

Czy na trasie jest szansa zejsc ze spalaniem do 10 l/100km? w jedna strone do roboty mam 33 km chyba jakos objade ? az tak zle z tym komfortem?

atkin1 
rozgadany

Wysłany: 2011-12-25, 00:11   

na szosowych oponach mój rekord to 8,5l, ale myślę, że 10l na trasie się zmieści. Jak od czasu do czasu będziesz jeździł w teren to będzie to Ci rekompensować trudy codziennej eksploatacji samuraia:D Zanim kupisz musisz do kogoś zagadać i sie przejechać. Co do prędkości to jedni chwalą się, że jeżdżą 120 ale jak dla mnie przyjemność kończy się przy 80:D Wcale nie zniechęcam, tylko uświadamiam:D

lexy 
świeżak

Wysłany: 2011-12-25, 00:19   

dzieki za rady, ja do pracy mam droge przez wioski - co za tym idzie drogi w oplakanym stanie - mozna powiedziec ze taki lekki off-road :) predkosc max to jakies 80 km/h tak jezdze osobowka w ktorej na tych drogach wyjeb....m zawieszenie P.S czy to prawda ze gaznikowce pala mniej od wtrysku??

atkin1 
rozgadany

Wysłany: 2011-12-25, 00:27   

czy mniej to nie wiem. Nie miałem do czynienia z gaźnikowcem. W obu przypadkach dużo zależy od regulacji mieszanki w instalacji. U mnie spalanie nagle podskoczyło o 4l i po wyregulowaniu wróciło do normy. Generalnie dużo rzeczy dzieje się samo hehe

lexy 
świeżak

Wysłany: 2011-12-25, 01:06   

A co powiecie o silniku 1.0 czy warto to kupic? czy mozna spokojnie zalozyc do niego gaz? czy w ogole bawic sie w 1,0 czy lepiej 1,3?

tomaszpopiela 
stały bywalec

Wysłany: 2011-12-25, 11:25   

Jak jeż to 1,3 na wtrysku :!:
Proponuję zastanowić się nad vitarom.
Za tą kasę też coś znajdziesz.

Sami
nowicjusz

Wysłany: 2011-12-25, 11:39   

Jak dla mnie to instalacja gazowa to poracha chyba ze ktos lubi grzebac i regulowac.
Zwlaszcza jak dojezdzasz do skrzyzowania a tu auto ci gasnie mozna sie nabawic przy
tym nerwicy. Ja zalozylem 1.6tdi z VW i w koncu jestem zadowolony 80KM na turbince
naprawde niezle wymiata a przy tym spalanie naprawde na niezlym poziomie.

Nie wiem ja nigdy nie przepadalem za benzynowymi silnikami moze z tad ta niechec, ale
moze nie ktorzy maja lepsze doswiadczenia.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2011-12-25, 15:26   

ja się może podzielę swoimi doświadczeniami - mam samuraia z dieslem. Codziennie dojeżdżam do roboty jakieś 40km w jedną stronę + jakieś sprawy na boku po drodze co daje dziennie jakieś 100km. Co do komfortu nie mam się do czego przyczepić. W zasadzie to z przymrużeniem oka traktuję wypowiedzi podkreślające "surowość" tego auta i spartański charakter, które w moim pojęciu są lekko "szpanerskie".

Spalanie latem było 6l diesla, zdarzało się że schodziłem ciutkę poniżej 6l. Opony fulda tramp 205/70. Teraz w tą lekką zimę spalanie trochę wzrosło jest w okolicach 6,5l.

Więc może zamiast gazować samuraja przyceluj w jakiegoś diesla od razu? I zgadzam się z kolegą powyżej żebyś chwilę pojeździł samuraiem i zobaczył czy Ci leży. Jak się zakochasz od razu to... będziesz wiedział że to jest to :-) A jak nie to później będziesz pisał na różnych forach o braku komfortu ;-)

lexy 
świeżak

Wysłany: 2011-12-25, 21:25   

mialem 6 aut na gaz i jednego diesla (ibiza 1,9 tdi) z gazem nigdy nie mialem problemow (kupowalem auta bez gazu i sam zakladalem ) wiec dlatego ze nie mam zlych doswiadczen z gazem to szukam wlasnie benzyniaka

kacpero
świeżak
kacpero

Wysłany: 2011-12-25, 22:37   

Jak ktoś jeździ dużo (np. leśniczy) to lpg jest super rozwiązaniem. Mam 1.3 wtrysk 2001r. - spalanie latem na szosowych oponach 8,0l, zimą na oponach Sahara 195/80 wzrasta nawet do 9,0 L w zależności od pogody
Mam dwa auta na gaz i z żadnym nie ma problemów, trzeba tylko zakładać dobrą instalację (mam brc) u fachowca i robić przeglądy raz w roku.

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-26, 03:56   

SamNaSamZSam napisał/a:
Co do komfortu nie mam się do czego przyczepić.

Kolego, są święta, dlatego proszę - nie wykładaj tu herezji. ;)

[ Dodano: 2011-12-26, 03:59 ]
tomaszpopiela napisał/a:
Proponuję zastanowić się nad vitarom.

a najlepiej Vitarą

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2011-12-26, 09:33   

joj napisał/a:
SamNaSamZSam napisał/a:
Co do komfortu nie mam się do czego przyczepić.

Kolego, są święta, dlatego proszę - nie wykładaj tu herezji. ;)

heh chcesz polemizować z moimi odczuciami? :D wszak wiadomo, że to subiektywna kategoria i choćbyś mnie na stosie palił nawet we Wielkanoc to będę twierdził, że do komfortu samuraia nie ma się co czepiać :) to trochę tak jakbyś chciał najlepszego kumpla przekonać, że gada herezje mówiąc, że ma ładną żonę :)

Wesołych Świąt!

galaxy 
rozgadany

Wysłany: 2011-12-28, 20:59   

słuchaj ...

jeśli zakochałeś się w Samuraiu to go kup i już, silnik 1,3 na wytrysku jak koledzy wspomnieli , jeśli zależy Ci na małym spalaniu to nie zmieniaj nigdy opon na MT'ki czy inne szerokie kapcie tylko standard (no ale bez opon dobrych nie pobawisz się w terenie) , mój dla przykładu na syfmexach pali 15l gazu (mam na wtrysku) , rozpędza się do max 100km i to z trudem, jak go kupiłem to był standard i zasuwał jak wściekły i osiągnięcie 120km/h nie było problemem i to w dość przyzwoitym czasie , komfort żaden = wóz drabiniasty, ale ja staram się nie jeździć po asfalcie ;)
Rozważ Vitare miałem polecam , też miałem do pracy 35km w jedną stronę jak latałem Vitarą spalanie 8l-10l gazu zależy od nogi , ja miałem cały czas spód i paliła 10l lpg, a komfort porównywalny z normalnym autem osobowym, a co najważniejsze Vitare kupisz taniej od samca.

Twój wybór ...

Odpowiedz do tematu