Wysłany: 2012-01-07, 15:34 Problem z rozrusznikiem
Panowie mam mały problem, miesiąc temu wymieniłem rozrusznik na nowy bo stary był padaka, i wszystko było cacy do dziś. Na rajdzie było kilka przepraw przez głęboką wodę i rozrusznik odmówił... tzn po przekręceniu kluczka kompletnie nic się nie dzieję, brak cykania poprorostu nic - cisza
Pytanie czy rozrusznik idzie jakoś naprawić czy lepiej kupić znów nowy , oraz najważnieszje jak go zabiezpieczyć aby w przyszłości można było suczką wodę pokonywać bez obaw że nie odpali.
odkrec drania, trzyma sie na 2 sruby daj do przejrzenia elektrykowi, kiedys dawalem koszt ze 30 zita, zalales rozrusznik i tyle. Jak ja swoj odkrecilem to tez wody bylo duzo. Przejrzy od razu, moze szczotki przy okazji wymienisz od malucha pasuja, moze jak w moim przypadku odkleily sie kostki magnesu. Kto jezdzi po wodzie musi dbac o rozrusznik i alternator wymienia co roku....
[ Dodano: 2012-01-07, 16:03 ]
co nmjwazniejsze bo , skoro piszesz ze nowy -nieraz odlaczy sie kabelek do rozrusznika idacy od stacyjki, nie ma wtedy impulsu i dupa blada
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
No spoko postaram się go naprawić najpierw, ale jak go zabezpieczyć na przyszłość, silikon do wysokich temperatur może być czy to raczej kiepski pomysł??
Samego startera to raczej nie uszczelnisz, bo niema jak, musiał byś uszczelnić cały kosz sprzęgła, bo przez niego raczej dostaje sie woda, starter w samim jest prosty jak budowa cepa, więc jak masz trochę zdolności to go naprawisz sam bez problemu zacznij po wykręcaniu startera od sprawdzenia Automatu jak nie działa to go trzeba wymienić bo jest nierozbieralny mnie kosztował 40 PLNów. Umyj wszytko w benzynie, przedmuchaj sprzężonym powietrzem. przeczyść drobnym papierem komutator, sprawdź stan szczotek, przesmaruj bendix. Jak mówi instrukcja wojskowa złóż w kolejności odwrotnej i powinno działać.
Ale przed włażeniem podłącz do aku i sprawdź efekty swojej pracy. Powinien kręcić jak szalony. :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum