Witam,
czy ktoś wie jak powinno pracować sprzęgło wiskotyczne wentylatora chłodnicy i jak wykryć wadę pracy i ewentualne uszkodzenie?
Sprzęgło to w moim samuraju pracuje na "sztywno" z kołem pasowym zaraz po uruchomieniu silnika nawet na mrozie.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
pozdrawiam
Czesław.
Witam;
Troszkę chciałbym odświeżyć temat. Czyli z tego co napisane powyżej wynika, że wentylator działa cały czas jak działa silnik... Czy nie powinien się załaczać tylko wtedy gdy chłodziwo ma za wysoką temperaturę? Dopytuję się ponieważ mam sama od niedawna i cały czas jeżdzę na niedogrzanym silniku i zastanawiam się co może być powodem... chciałem się upewnić czy u mnie działa poprawnie.
Niekoniecznie. Wiatrak z wiskozą powinien dać się zatrzymać (oczywiście na zimnym silniku), na ciepłym ma się nie dać
Na sztywno też działa i kłopotów z niedogrzaniem nie powinien sprawiać.
Jak faktycznie mu za zimno to zacznij jak Slavok pisał od termostatu ale miej na uwadze, że sami ma dziwny wskaźnik temperatury i optymalna NIE JEST jak wskazówka jest na środku! Jeżeli jest na ~1/3 wskaźnika to jest OK
No właśnie kupiłem termostat i będę wymieniał niebawem. Czujnik temperatury działa. Wskazówka trzymała się w okolicach 1/4 wskaźnika, ale nawiew na szybę był bardzo słaby, temperatura nawiewu była w miarę. Na forum znalazłem instrukcje jak oczyścić nagrzewnicę. Jak odkurzyłem te wszystkie liście to teraz nawiew mam mocny, ale temperatura nawiewu znacznie spadła. I na wskaźniku już nie dochodzi do 1/4 nawet.
Wracając do wiatraka raczej nie jest na sztywno ponieważ jak silnik stoi to mogę obracać samym wiatrakiem ręcznie. No ale tak to już jest, jak się kupuje używane auto to mogą wyjść różne niespodzianki.
Też po zakupie Samiego wymieniłem termostat - z uszkodzonym nie mogłem nagrzać w ogóle auta i ratowałme się tekturką. Teraz temperatura na wskażniku po 10 km jazdy osiąga połowę skali. Wisko pezez cały czas się kręci, bez wzgledu na temp silnika - jak można dokładnie zbadac prawidłowość tego ustrojstwa ?
Przy zgaszonym zimnym silniku obracam wiatrak z wyczuwalnym oporem , przy włączonym zimnym silniku dam radę zatrzymać wiatrak (z oporem). Przy ciepłym silniku też dam radę zatrzymać wiatrak ( opór jest porównywalny) . Jak to dokładnie zbadać?
No ja się nie odważyłem włożyć ręki w rozpędzony wentylator.
Faktycznie po wymianie termostatu temperatura trzyma się w połowie skali jak zaklęta. Pojawił się natomiast inny problem - linka otwierająca zawór ciepłej wody na chłodnicę jest stopiona (pancerz linki) i teraz mam zblokowane grzanie na maxa i w aucie po 10km jest gorąco jak w kotle... hehe uroki używanego auta...hehe
Masę sprawdzałem jako jedną z pierwszych rzeczy po zakupie auta(poczytałem trochę forum zanim kupiłem sama) - była OK, ale i tak wyczyściłem styki i podokręcałem śruby. Mi się wydaje, że to musiało się przy jakimś spawaniu się stać. Poprzedni właściciel robił w nim blacharkę, więc myślę, że wtedy. Zmienię linkę i będę obserwował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum