Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Spore spalanie- tak myślę
marlizna
świeżak

Wysłany: 2012-02-29, 22:50   Spore spalanie- tak myślę

Witam,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Samuraika 1,3, 96' rok. na wtrysku!

Problemem jest spore spalanie. Wychodzi 16l/100km. Dodam, że na drodze utwardzonej. Bo w terenie jeszcze bym zrozumiał, jeżdżę quadem i wiem, że pali tyle ile mu się wleje, ale 16l na twardym.
Opony jak na razie standard!

Pozdrawiam.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2012-02-29, 23:00   

To około 2-krotnie za dużo. ;D

punix 
zapaleniec

Wysłany: 2012-02-29, 23:20   

Jeździsz z napędem tylko na tył? Jeśli poza spalaniem nie ma większych problemów, to często sonda lambda jest winna.

marlizna
świeżak

Wysłany: 2012-02-29, 23:38   

90% napęd na tył, reszta to 4x4.
Jutro wymienię termostat i czujnik temperatury, wydaje mi się, że temperatura jest za niska tzn. wskazówka dochodzi do 1/4 na zegarze i dalej już nie idzie.
Poza tym lubi sam zgasnąć, ale to masa podobno.
Na razie to tyle!

Macie może jakiś pomysł co to może być, bo u mnie nie znalazłem nikogo kto by mógł podpiąć auto pod komputer, a mina mechanika mówiła sama za siebie!

atkin1 
rozgadany

Wysłany: 2012-03-01, 13:42   

w kwestii temperatury na 1/4 skali to już gorące dyskusje na ten temat były na forum i chyba stanęło na tym, że "ten typ tak ma". Ja przed i po zmianie termostatu cały czas mam 1/4 skali. Co do spalania to mi pali ok 14l gazu (teren raczej delikatny i miasto), wg mnie nadal za dużo. Przed kilkoma dniami padło podejrzenia na sondę. Kupiłem wskaźnik analizy składu mieszanki AFR i po podłączeniu do sondy wskazówka na wskaźniku wariuje, raz pokazuje, że uboga i od razu bogata. Jeśli sonda jest walnięta to może chodzić w jakimś trybie awaryjnym i stąd to spalanie.
Jak uporam się z innymi rzeczami to podmienię sondę i dam znać czy dało jakiś efekt.
Poza tym, wbrew pozorom opony mają znaczenie. Mam kostkę persichini szer. 225 i spalanie poszło ok 1,5l w górę.
A no i jeszcze jedno - jeśli masz lub będziesz miał większe koła to licznik będzie trochę oszukiwał, trzeba policzyć obwód większego koła. U mnie wyszło, że zamiast 100 km na liczniku faktycznie przejeżdżam 106 :-D

marlizna
świeżak

Wysłany: 2012-03-02, 19:00   

Też właśnie wymieniłem termostat i czujnik temperatury, a wskazówka dalej to samo- widocznie jest tak ja mówicie, że te typy tak mają!
Co do opon to tak jak już pisałem. na razie seryjne oponki!
Będę dalej walczył z problemem spalania jak coś wymyśle to dam znać!
Pozdrawiam.

12RAEL 
nowicjusz
deathproof

Wysłany: 2012-04-07, 09:40   

do sprawdzenia jeszcze przewody paliwowe, świece, sonda lambda, tak mi się wydaje, ale niech się fachowcy wypowiedzą...

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2012-04-07, 10:16   

problem spalania przeszedlem sam, sami jak jest zzzimny to pali jak smok. Nie piszesz jakie odcinki pokonujesz, jesli krotkie to moze tak byc. Gdy byl cieply to palil zadowalajaco, jak zimny to koszmar.

SUZA 
nowicjusz

Wysłany: 2012-04-21, 09:19   

a ja po wywaleniu kata mam problem z sondą ,kod 13 i wskażnik temp działac działa ale osiąga pierwszą kreskę na wskażniku i tem jak mierzyłem wynosi 60-65st wiec chyba normalnie ? Wymieniłem 3 sondy i 2 czujniki tem i ten objaw nie ustępuje . W drugim samcu jest też wywalony kat i wszystko gra ...?!

Odpowiedz do tematu