Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2012-03-09, 14:33 Wycieki oleju ze skrzyni.
Witam. Mam taki problem po wymianie oleju w skrzyni biegów zauważyłem wyciek oleju z otworu znajdującego się na samym dole skrzyni. Jest to otwór szerokości może 2 czy 3 mm i długości 3 cm coś jak szczelina na monety w automacie. Wcześniej nie widziałem wycieków z tego miejsca. na początku leciało dość mocno po nocy plama miała średnicę 10 cm. Teraz po paru dniach plama po nocy jest wielkości nakrętki od butelki. Wiem, że takie objawy nie są normalne ale czy są szkodliwe?? Dodam, że oleju w silniku nie ubywa a w skrzyni nie sprawdzałem. Jak nalewałem nowy olej do skrzyni to wlałem o około 0.1 litra więcej niż powinno być. Na moje oko szczelina ta służy do usuwania kondensatu i innych syfów z obudowy sprzęgła.
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-03-12, 10:16
Sprawdziłem organoleptycznie leci olej ze skrzyni biegów, przekładniowy, chyba z uszczelniacza na wałku w skrzyni. Sam nie wiem czym to jest spowodowane bo raz leci mocniej a raz wcale. chyba zacznę się rozglądać za jakąś nową skrzynią. Ewentualnie reperacją obecnej w której mocno zgrzyta dwójka, no i cały czas chodzi mi po głowie podmiana trybów na piątym biegu aby zyskać trochę na prędkości. Jak by była druga skrzynia na stole można by było spokojnie wieczorkami coś motać.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-03-12, 21:09
Skrzynia wypluła to, co nalałeś w nadmiarze, teraz powinien być spokój
Sam uszczelniacz jest prosty do wymiany, tyle, że trzeba zrzucić skrzynię.
Jeśli idzie o grubszy remont skrzyni, to imho bez sensu, dużo taniej wyjdzie sprawna używka, tylko trzeba taką znaleźć
Wysłany: 2012-03-12, 23:47
W nadmiarze wlałem tylko 0,1 litra (taką największą strzykawkę można kupić w aptece ) jak już delikatnie przelewało się z korka wlewowego to jeszcze wstrzyknąłem na siłę jedną strzykawkę i zakręciłem korek. miejmy nadzieję, że przestanie lecieć ponieważ zauważam codziennie sporą plamę oleju. Co do remontu skrzyni to oczywiście nie chce przeprowadzać generalnego remontu tylko co najwyzej powalczyć z podmianką kół zębatych na piątym biegu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum