Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Regulacja Gaznika Pony 1.5 Manual
4sam4 
świeżak
BłoTO WciągA

Wysłany: 2013-04-29, 17:05   Regulacja Gaznika Pony 1.5 Manual

Witam
Jestem na forum od niedawna, problem polega na tym ze zakupilem gaznik ponego, nie wiem za bardzo którymi śrubkami reguluje się mieszanke paliwa, przy gażniku są 4 sróbki zaczynając od najwiekszej z końcówką plastikową białą i w prawo od niej 3 pozostale mniejsze. Mysle że ktoś z forumowiczów bedzie znał temat i w miare możliwości opisze regulacje (podobno można wyregulować ilość paliwa względem mocy) . Na forum nie znalazłem nic o regulacji gażnika ponego a mysle że innym też sie to przyda POZDRAWIAM. :-?

Sami 1988r. 1.3 Gaźnik Pony.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-04-29, 20:29   

Nie wiem jaki masz dokładnie gaźnik, ale poproś wujka Googla żeby powiedział ci gdzie znajdziesz plik: VI_Ukad_Zasilania.pdf

adalbert 
zapaleniec

Wysłany: 2013-04-29, 20:49   

4sam4 kupiłeś gaźnik ode mnie więc najlepiej nic nie ruszaj bo był dobrze wyregulowany. Śruba od mieszanki to ta śruba schowana w takiej wystającej tulejce, która będzie skierowana w stronę silnika co spowoduje ze po zamontowaniu trzeba sobie zrobić albo kupić specjalny śrubokręcik do kręcenia. Śruba plastikowa jest od obrotów. Pozostałych nie ruszaj. Jak coś to dzwoń do mnie to wszystko CI powiem.

4sam4 
świeżak
BłoTO WciągA

Wysłany: 2013-04-29, 21:20   

ok dzieki pytam tak na zapas bo różnie bywa w terenie, dobrze wiedziec na zapas. Gaznik chodzi malina troszke regulacji ta plastikowa śrubą bo obroty za wysokie. Nie wiem jak ze spalaniem to sie okaże. Jak cos to bede dzwonil pozdrowionka. :->

adalbert 
zapaleniec

Wysłany: 2013-04-29, 21:25   

JA miałem obroty wysoko ustawione na 1200-1300. Łatwiej sptrzelać ze sprzęgła i przy odpalonej całej elektryce nie ma problemu. Spalanie mnie nie bardzo interesowało bo tylko nim w teren jeżdziłem więc cięzko powiedzieć

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-04-29, 22:18   

adalbert napisał/a:
Śruba od mieszanki to ta śruba schowana w takiej wystającej tulejce, która będzie skierowana w stronę silnika co spowoduje ze po zamontowaniu trzeba sobie zrobić albo kupić specjalny śrubokręcik do kręcenia.

Miałeś tą śrubę 'na wierzchu' czy zabezpieczoną zaślepką?
Całkiem skutecznie przyblokowali domorosłych dłubaczy - żeby dostać się do śruby od mieszanki trzeba zdemontować gaźnik, wywiercić w nim otwór i przez niego wybijakiem usunąć zaślepkę :roll:

adalbert 
zapaleniec

Wysłany: 2013-04-29, 22:35   

Miałem na myśłi śrubę ukrytą w rurce gdzie dostęp jest bardzo ograniczony przy założonym gaźniku.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-04-29, 23:39   

no to chyba rozmawiamy o różnych wersjach gaźnika 1.5

gustaw
świeżak

Wysłany: 2013-05-06, 16:20   

witam kolegów
ja tez założyłem gaźnik od pony, w którym miejscu jest śrubka do regulacji dawki paliwa?, jak zacząłem kręcić tymi śrubkami, to teraz pali 25l na 100 km, a jak się grzeje silnik, masakra .

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-05-06, 16:28   

"Dawkę paliwa" w gaźniku określa średnica dyszy paliwowej i poziom w komorze pływakowej.
W każdym gaźniku jest kilka dodatkowych śrubek, których NIE NALEŻY RUSZAĆ BEZ ODPOWIEDNICH PRZYRZĄDÓW POMIAROWYCH.
Rozregulowałeś i tyle. Oddaj do fachowca, żeby ustawił.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-05-06, 19:29   

kostuch napisał/a:
...kilka dodatkowych śrubek, których NIE NALEŻY RUSZAĆ BEZ ODPOWIEDNICH PRZYRZĄDÓW POMIAROWYCH.

...i podstawowej wiedzy o tym która jest do czego

1ace1 
rozgadany

Wysłany: 2013-07-14, 14:01   

może ktoś rzuci okiem na to

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-07-14, 18:03   

...ale masz z tym jakiś problem czy co?

1ace1 
rozgadany

Wysłany: 2013-07-16, 06:01   

Tanto napisał/a:
...ale masz z tym jakiś problem czy co?

Miałeś gaźnik od ponacza może ? Jak ustawie na dwie przepustnice tak jak na zdjęciu to coś jest nie tak z obrotami tzn. na wolnych chodzi wyśmienicie natomiast po dodaniu gazu coś go zamula i obroty źle oddają. Na jednej przepustnicy chodzi dobrze.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-07-16, 10:21   

Jak dodałeś opis to zaczyna być wiadomo na co patrzeć ;-) Tylko przybliż o jakich przepustnicach piszesz, bo dla mnie są to elementy wewnątrz gaźnika których położenie reguluje się linką gazu, ssania lub zylionem krzywek, sprężynek i innego badziewia.

Robię doktorat z ogarniania gaźnika z elektrycznym ssaniem, sterowanego komputerem którego nie mam i z różnymi dziwnymi patentami, ale może uda mi się podpowiedzieć coś jeśli chodzi o prostszą wersję gaźnika.

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-17, 21:34   

Jak robisz doktorat to może wiesz jak działa elektryczne ssanie w gaźniku pony i jak je podpiąć ;)

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-07-18, 09:58   

To akurat nie jest skomplikowane i nie wiem dlaczego uważa się elektryczne ssanie za 'zło wcielone' ;-)

Zasada działania jest prosta - po uruchomieniu silnika jest podawane zasilanie do grzałki, która nagrzewając się coraz bardziej otwiera przepustnicę. Działanie podobne do automatycznego ssania w gaźniku suzy, tylko tam za grzałkę robi płyn chłodniczy. W omawianym przez nas przypadku grzałka działa cały czas w trakcie pracy silnika. Żeby uzyskać ssanie trzeba odciąć zasilanie grzałki, czyli montujemy magiczny pstryczek którym rozłączamy obwód przed uruchomieniem silnika, a jak uznamy że już się nassał, to włączamy i grzałka otwiera przepustnicę.

U mnie ten przełącznik jest używany sporadycznie i mimo otwierania się przepustnicy auto daje sobie radę. Nie ukrywam że ten gaźnik czasami mnie irytuje np. jak po 'zaduszeniu' silnika na jakiś czas całkowicie traci wolne obroty. Jak pisałem wcześniej jest to wersja która powinna być sterowana komputerem i nie wiem czy praca w stanie 'gołym' jest pracą z optymalnymi ustawieniami. Możliwe że daje na tyle bogatą mieszankę, że silnik obywa się bez ssania.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-07-18, 10:12   

Tanto napisał/a:
Żeby uzyskać ssanie trzeba odciąć zasilanie grzałki, czyli montujemy magiczny pstryczek którym rozłączamy obwód przed uruchomieniem silnika, a jak uznamy że już się nassał, to włączamy i grzałka otwiera przepustnicę.

Ale to trochę bez sensu. Taka grzałka ciągnie 10-15A prądu.
Normalnie to ma działać tak, że włączona grzałka "robi ssanie", potem gaźnik ogrzewa się od wody/silnika i bimetal (albo komputer) wyłącza grzałkę.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-07-18, 22:40   

Skargi proszę kierować do projektantów z Mikkuni ;-)
Jak widać na zdjęciu poniżej przepustnica ssania jest przymknięta, czyli ssanie mamy włączone, jak przez grzałkę będzie płynął prąd i będzie się ona nagrzewać, to przepustnica będzie się otwierać, czyli ssanie się wyłączy.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-07-18, 22:48   

Zaraz... :roll:
Specem od gaźników może nie jestem, ale w lj80 jak włączę ssanie (manualnie) to przepustnica gaźnika się właśnie otwiera a nie zamyka.
Coś mi się tu nie podoba.

Odpowiedz do tematu