Wysłany: 2010-11-28, 23:11 felgi oryginalne, a opona 225/70
Witam, mam do bardziej doświadczonych użytkowników następujące pytanie.
Czy na standardowe felgi (te z okrągłymi dziurami) da radę założyć opony 225/70 R15?
Obecnie mam założone 205/70 R15 i obawiam się trochę czy nowe opony nie będą za
szerokie na tą felgę... Będę wdzięczny za Wasze opinie!
Wejść to wejdzie wszystko pewnie do 32' - problem to jest zmieszczenie się takiego koła w nadkolu, poza tym przy feldze kółeczkowej to bez dystansu może trzeć o resor przy skręcaniu a już napewno nie da sie takiej felgi założyć odwrotnie. Jednym z najlepszych rozwiązań jest felga trójkąt założona odwrotnie.
mam taka oponę na feldze trójkątnej, odsadzonej od "serii" przez odwrócenie jej + dystans 5mm i mimo to nieznacznie trze o resor przy skręcie...tym bardziej nie będzie jazdy na seryjnym kółeczku.
kumpel , no w sumie znajomy z branzy kupil opony ktore mialem ja targnac- od uaza, smiac mi sie chcialo bo nie ma liftu a uparl sie ze wejda
opony od uaza 215/90/15 - toz to prawie 31 cali a on nawet na wieszakach nie ma podniesione. przyszly dzisiaj. Zmarszczyl sie
mowi ze nie bedzie nic cial- pedancik..
oj, tanio oponki pójda, tanio....
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Pozwolę się na podpięcie pod wątek. Chciałbym się tylko upewnić.
1. Czy do seryjnego wozu, na seryjnych felgach (teraz mam laczki 205/70R15) i seryjnym zawiasie wejdą te opony: Dakar 235/75 R15 (wg kalkulatora to 29 cali a gdzieś na forum przeczytałem że w seryjną budę upchniemy do 31 cali... Prawda li to?)?
1. Czy jeśli przyjadę do gumiarza z nimi i moimi felgami to się nie popuka w głowę, że nic nie pasuje?
Ja mam klapnięty + dłuższy wieszak i nie ma opcji żeby coś obcierało, na seryjnych wieszakach (przypomnę klapnięty zawias) przy max wykrzyżu lekko ocierało.
ale jak pożyczyłem simexa w w/w rozmiarze ale na przespawanej feldze (przespawane kółka czyli zayebiste ET ) to już robiło się nieciekawie i zaczynało szorować
31' może i z seryjną (w sensie nie ciętą) budą ale jak dołożymy kosmiczny bodylift albo zawias.
Wiek: 34 Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 69 Skąd: Gdańsk-Brzeźno
Wysłany: 2012-07-01, 23:25
ja mam kopie yokohamy geotrakera mt 235/75 na odwróconych trójkątach i dystansie 5mm,z przodu dłuższe wieszaki o 6,5cm i przy skręcaniu na płaskim opona ocierała o zderzak i budę na zgrzewie, zderzak został podcięty,buda dostała młotkiem i jest ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum