Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-12-05, 13:14 Zawiasy drzwi/klapy
Witam.
Od czego pasują zawiasy klapy (blaszanka)? W moim się klapa, chyba z powodu czasu obwiesiła. Druga sprawa, że na wyjebach, nawet niedużych strasznie trzaska. Co z tym zrobić? To też wina zawiasów? No i od bocznych drzwi zawiasy też już masakrycznie się obwiesiły, ale z tymi to chyba trudniej coś podpasować, bo zawiasy są na widoku...
Poluzuj śruby i ustaw na nowo jeśli zabraknie regulacji to rozwierć otwory w zawiasach i po sprawie.
Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść
Za trzaskanie może być odpowiedzialna prowadnica która jest obok zamka (nie wiem jak w blaszankach, ale w innych taki element występuje), jeśli jest duży luz pomiędzy nią a drzwiami to będzie hałasowało.
1.Jak pomalować potem te zawiasy? Podkład i spray, czy jak?
2.Nowe śruby, jak się już z chatu dowiedziałem - o twardości 8.8, czy tak?
3.Z chatu również się dowiedziałem, że smar ma być ŁT4, tak?
4.Bolce kupiłem od astry I, które mają średnicę 8mm. Rozwiercić do 8mm jak rozumiem? :D
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-02-14, 18:09
1. Technika dowolna, podkład + nawierzchnia byłyby wskazane, klucz to staranne przygotowanie powierzchni.
2. 8.8 OK, łatwiej je wykręcić w jednym kawałku jak przyrdzewieją, ja dałem zdaje się M8x25 albo coś w podobie z łbem imbusowym.
3. Smar jakikolwiek do łożysk, łt4 może być.
4. Dobrze rozumiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum