Witam. Przejrzałem forum ,nawet znalazłem podobny temat jednak nie rozwiał on moich wątpliwości .
Mój problem polega na tym ,że np. gdy rano gdy odpalę auto to na ssaniu ma z 2500 obrotów , w trasie silnik osiąga temperaturę na 1/4 wskaźnika ,a obroty wtedy schodzą na 1500 .Ale wystarczy ,ze dojadę do warszawy i przy normalnej jeździe po mieście temp na połowie ,a obroty 800-900 . Jak wyjadę w trasę to z powrotem temp. 1/4 i obroty na 1500 . Podejrzewam ,że może termostat nie domyka ale może ktoś przerabiał ten temat i się wypowie. Dziękuję
Zapomniałeś o ważnej rzeczy - gaźnik czy wtrysk?
Wzrost temperatury przy jeździe po mieście może wiązać się z niewydolnością wentylatora - mniejsza prędkość daje słabsze chłodzenie 'naturalne'
Gaźnik ,w mieście wszystko wydaje się być ok ,zastanawia mnie tylko dlaczego w trasie nie dogrzewa na tyle ,że nie schodzi ze ssania , wasze też tak mają ?
panowie mam pytanie jak powinna być położona wskazówka z temp bo ja mam jak stoję to jest w połowie a jak jadę to podchodzi pod górna kreskę i później wskazuje na to ze otwiera się termostat bo trochę spada i trak jest cały czas. termostat mam nówkę.
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-12-11, 21:05
Wszyscy mówią (łącznie ze mną), że mają tak w 1/3 skali. Ja nigdy nie widziałem u siebie więcej, nawet nie widziałem, żeby do połowy doszedł. Mówię oczywiście o sprawnym samim, bo jak niesprawny był, to aż do czerwonego, naturalnie.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2012-12-11, 21:06
farba napisał/a:
panowie mam pytanie jak powinna być położona wskazówka z temp bo ja mam jak stoję to jest w połowie a jak jadę to podchodzi pod górna kreskę i później wskazuje na to ze otwiera się termostat bo trochę spada i trak jest cały czas. termostat mam nówkę.
Miałem tak samo - okazało się, że główny przewód masowy idący do karoserii się poluzował
PiotrW napisał/a:
Gaźnik ,w mieście wszystko wydaje się być ok ,zastanawia mnie tylko dlaczego w trasie nie dogrzewa na tyle ,że nie schodzi ze ssania , wasze też tak mają ?
Gaźnik Aisan to złośliwa gadzina. Oddać do fachowej regeneracji (koszt ok. 300 PLN) albo wymienić na pony. Pzdr.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
i właśnie dla tego kupiłem normalny wskaźnik temp. Bo na połowie, na 3/4 "du.. maryny"
wywaliłem czujnik i wkręciłem ten co ze wskaźnikiem był. Teraz wiem ile mam.
temperatura w moim aucie waha się od 87- 94 bez względu gdzie jadę.
Teraz mam zatkaną połowę chłodnicy plastikiem bo schładzało go nawet do 75
panowie przepraszam ze o tym pisze ale jak powinna byc rozmieszczona masa w samuraiu bo ja mam aku przelozona na druga strone a mam tylko kabel minus chycony do skrzyni.
a nie powinno byc do budy??
i właśnie dla tego kupiłem normalny wskaźnik temp. Bo na połowie, na 3/4 "du.. maryny"
wywaliłem czujnik i wkręciłem ten co ze wskaźnikiem był. Teraz wiem ile mam.
temperatura w moim aucie waha się od 87- 94 bez względu gdzie jadę.
Teraz mam zatkaną połowę chłodnicy plastikiem bo schładzało go nawet do 75
Sauna w samuraiu?
Chyba o temperaturę silnika ci chodzi.
Czujnik i wskaźnik są ok. Zamiast kupować jakieś wynalazki, wystarczy lekko podgiąć wskazówkę w zegarze i zaczyna pokazywać "pełnym zakresem".
ps.
Nie chcę cię dołować, ale jeżeli musisz zasłaniać chłodnicę aby utrzymać temperaturę, to masz do wymiany termostat
Odrazu dołować, termostat kosztuje grosze a roboty na 10 min. ;)
Jest mi ktoś wstanie powiedzieć kolor oryginalnego kabelka idącego do czujnika termostatu w Samuraiu gaźnikowym?
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
koledzy mam podobną sytuacje jak PiotrW
rano odpalony silnik wchodzi na ok 2500 obrotów, złapie temp na max 1/4 skali i tak trzyma ciągle a wolne obroty w okolicach 1500
czy może to być faktycznie termostat? czy coś poważniejszego?
silnik1,3 wtrysk, santana "99
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum