Straciłem bardzo dużo czasu na pokonanie prozaicznego problemu. Ze względu na korozje musiałem usunąć kawałek przewodu paliwowego, metalowego
i wstawiłem w to miejsce przewód gumowy, wzmocniony. Upewniałem się czy nadaje się do benzyny, miało być ok - sprzedawca powiedział, że jest to do oleju
więc i do benzyny też można go użyć. Ostatecznie komuś trzeba ufać :) Założyłem go na wiosnę. W okolicach lata przewód zaczął się pocić nieco ale tłumaczyłem to wzrastającym
ciśnieniem ( miejsce podłączenia było trudne i nigdy nie miałem m pewności, że jest to na 100% dokręcone ( złączka Normy).
Przyszła zima i zaczęło się: po krótkiej jeździe, po postoju, odpalam a on gaśnie. Zapalam i dodaję gazu a tu znowu gaśnie. Holowanie do domu i analiza problemu.
Wyszło na to, że to może być wadliwa pompa paliwa. Kupiłem "używkę" ( mechaniczną ), zamontowałem, przejrzałem instalację paliwową, podokręcałem na złączkach.
Trochę lepiej ale cały czas musiałem go trzymać na gazie i gasł co chwilę. No i po nitce do kłębka. Zdemontowałem ten przewód gumowy ( "wiosenny" ) i rozciągnąłem go w rekach - pojawiły sie szczeliny, nawet pokazał się bawełniany oplot. No i temat sie wyjaśnił - benzyna zdegradowała przewód olejowy. Pompa brała paliwo ale powietrze też. Chciałem podzielić się tym doświadczeniem
by inni nie tracili czasu. Do zasilania nadają się jedynie przewody gumowe "paliwowe" lub "do benzyny" . Zawsze trzeba się upewnić! Cóż, organiczone zaufanie do sprzedawców, którzy są "ekspertami" w swojej dziedzinie.
Miałem taki problem w astrze!! Ale układ na wiosnę moja SUZI dostanie z miedzi!! I powinno być good! A wąż do paliwa to tylko taki jak do diesla gruby czarny z tęgim zbrojeniem!!
Ostatnio zmieniony przez Kosa 2010-12-17, 09:22, w całości zmieniany 1 raz
Tez miałem ten problem u siebie..no cóz 87rok produkcji wiec logiczna sparwa korozja i musiałem tez wyciac,wstawiłem przewód od renault 19 paliwowy z pod auta tam idzie taki niby plastikowy ale do dzis jerzdze i problemu nie ma bo przewód jest z jakiegos trwałego niby plastiku(no i nie rdzewieje ) moze sie komus info przyda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum