Siemanko , Panowie mam problem, bo mechanik zrobił mi wentylator chłodnicy na włącznik, i nie wiem dlaczego ale grzeje się i topi włącznik.... mam dany na - , chciałem zastosować zwykły natynkowy :) ale nie wiem czy to coś da
zmien wlacznk, masz za slaby za duze natezenie pradu, wytwarza sie cholerne cieplo i sie topzwlaszcza ze wiatrak troche pradu pobiera, zrobie ci zdjecie jaki jaa mam wlacznik zewnetrzny do wiatraka= jutro. pamietam tylko ze to jakis wlacznik od traktora
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Ja mam wyłączniki do 35A, bez przekaźników, a przed nimi bezpieczniki 15A i wszystko śmiga od ok. roku, bez zarzutów. Był na początku plan, żeby zmienić to na przekaźniki, ale zawsze jest coś innego do zrobienia, a nie ma z tym najmniejszych problemów, więc zostało
Od samochodu jest.
Jakiejś starej daty - jeszcze z blaszanymi łopatkami a nie plastik-fantastik.
Mi wiskoza wystarcza. Kiedyś miałem na niego wizję ale mi przeszło.
Inna sprawa, to to, że podczas rozruchu wentylator bierze sporo wyższy prąd niż przy normalnej pracy.
Taki wyciągany wyłącznik z ciągnika ma szansę nieco dłużej pożyć, bo najczęściej robiony jest z tworzyw które są termoplastyczne. Styki nie "odpłyną" tylko się spokojnie wypalą
Wyłacznik nie ma znaczenia zwykły hebelek moze byc tylko dobry przekaznik najlepiej z agromy i bezpieczik 30A ja mam tak zrobione i zwykły przełacznik samochowowy od oświetlenia wewnetrznego na 3 pozycje 1-załacza czujnik z weża od chłodnicy 2- wyłączony wentylator aby do wody wjechać 3-załaczony wentylator pomijając czujnik aby schłodzić silnik na zgaszonym wrazie w
moge sprawdzic jaki to przekaznik o podać
na tym rozwiazaniu wentylator chodzi ok problem był tylko z dobraniem czujnika aby sie załaczał wtedy kiedy powinien ostatecznie jest z polo 6N i jest ok
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-04-10, 20:58
Są czujniki dwubiegunowe właśnie do sterowania dwoma wentylatorami, jeden pin załącza się przy niższej temperaturze, drugi przy wyższej.
Czujnik powinien być na dole chłodnicy albo w okolicy przewodu powrotnego, bo inaczej wentylatory będą pracowały praktycznie bez przerwy i będą włączały się za wcześnie.
Manualne sterowanie wiatrakami jest do dupy, łatwo się zagapić i w ferworze walki zagotować motor, miałem tak kiedyś w uazie i szybko wpiąłem do układu czujnik, oczywiście zostawiłem sobie możliwość manualnego włączenia i wyłączenia wentylatorów, na wszelki wypadek, ale normalnie pracowały przez czujnik.
Co do podłączenia przekaźnika, to jest to bajecznie proste, większość, z jakimi się spotkałem miała na obudowie naniesiony schemat podłączenia, nawet jak się nie pamięta od czego jest np. styk 85, a od czego 87, to można skorzystać ze ściągawki
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-04-11, 15:53
Link - rozchodzi mi się o taki czujnik, jeden steruje dwoma wentylatorami, na schemacie masz rozrysowane piny, a obok opis przy jakich temperaturach włączają/wyłączają, oczywiście możesz też dać osobne czujniki na każdy wentylator, twój wybór.
Na czujnik podłączasz tylko jeden biegun "+" albo "-", jak Ci wygodniej, ja wolę "-", bo w razie jak kable zassie wentylator, to nie narobi dużego bałaganu
Popełniłem mały schemat, bo tak najłatwiej wytłumaczyć (wiem, wiem, drugim Picasso nie zostanę).
To najprostszy z możliwych wariantów, analogicznie będzie dla czujnika z linka, jak dokładnie podłączyć wiatrak do przekaźnika chyba nie trzeba tłumaczyć.
Oczywiście można ten układ trochę skomplikować o dodatkowe sterowanie manualne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum