Wysłany: 2013-03-09, 13:26 Snoorkel do 1,9 D ( polonez )
Witam,
Nuda w robocie ale odsiedzieć swoje muszę...
I tak przyszło mi do głowy że może macie jakieś ciekawe patenty na doprowadzenie powietrza do silnika ?
Czy do wolnossącego silnika Fi 50 wystarczy ?
Chciałem zrobić coś elastycznego ale budżetowego ( czyt. nie silikon za zylion szelestów ).
50'ka jest dobra do ori 1.3 silnika, do 1.9D pewnie będzie mało, najlepiej poszukaj jaką najmniejszą średnice ma seryjny dolot w polonezie i przyjmij to za minimum do siebie
Ja mam kibel rurkę 75 i jakoś strasznie nie wygląda a można wymieniać pojedyncze elementy
Właśnie szukam czegoś powyżej 50 mm...
Nie mogę nic namierzyć 70 / 80 mm, miałem w landku kibel-rurkę ale jakoś tak nie do końca daję wiarę w szczelność połączeń :( wolał bym polecieć bez łączeń...
Jest zrobiony dolot przez poprzednika ale jest cienki jak...
Wysłany: 2013-03-11, 15:23
ja nie czaję co wy tak z tą szczelnością... przecież jak się kibelrurkę poskłada na silikon tudzież takie taśmy silikonowe uszczelniające to nie wystarczy? Przecież to nie działo jakoś ciśnieniowo, tyle że mechanicznie rozumiem może się uszkodzić przy obtarciu o drzewo, ale zakładam że w brodach, rzekach, jeziorach z tak głęboką wodą, która wymaga snorka nie rosną takie drzewa co by snorka uszkodziły. A jak się w drzewo przywali przed wjazdem do wody to chyba czuć że się przywaliło i można sprawdzić czy aby nie uszkodziło snorkla.
Wysłany: 2013-03-11, 23:35 Re: Snoorkel do 1,9 D ( polonez )
Dany napisał/a:
Czy do wolnossącego silnika Fi 50 wystarczy ?
Może być mało przy tej pojemności, ja konsultowałem temat z fachowcem od dolotów i wydechów. Przekrój wlotu orginalnego filtra powietrza w samcu jest 50mm ale to jest liczone dla dolotu rzędu 0,5m a ze snorkelem robi się prawie 2m więc ten przekrój powinien byc wiekszy, a tym masz pojemność 1,9 to jest jeszcze więcej, gdzieś przeczytałem że jak rura jest karbowana od środka, to tak jak byś zwęził średnicę o 15-20% od nominalnej. w twoim przypadku to 60mm to minimum. Generalnie im więcej powietrza tym lepiej dla silnika.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie jestem przeciwnikiem kibelrurki - miałem taki patent w landku i się sprawdzał, silnik gasł z braku zapłonu a wody nigdy nie zassał :)
W traktorku chciałem zmotać coś elastycznego a ponieważ nie ma filtra powietrza to myślałem o przeniesieniu go za kabinę... elastyczną rurką będzie łatwiej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum