Wysłany: 2014-09-14, 19:00 dziwny zapłon lub błędne wskazania
Witam, szukałem szukałem i nic ciekawego nie znalazłem.
Ostatnio tak z czystej ciekawości sprawdziłem zapłon "lampą stroboskopową " tą taniochą na ledach ale jak pstryknie się na znaki białą farbą to pokazuje.
Wyszło że mam zapłon na blisko 16stponi A najlepsze że nie ma objawów typu strzelanie czy nie równa praca
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-09-14, 21:34
Na 16 stopnich tez auto bedzie jezdzilo, w moim eMXie ustawia sie wyprzedzenie zaplonu na 14-16 stopni, podobno auto lepiej zbiera sie w dolnym zakresie obrotow jedyny warunek to lanie Pb98.
Jak sprawa u Ciebie wygloada to nie wiem, u siebie po swapie mialem przez 2 dni wyprzedzenie na 20 stopniach i tez jezdzil bez zarzutu, pozniej kupilem stroboskop i sie ustawilo jak ma byc.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-14, 21:35
Gaźnik, czy wtrysk?
Swego czasu, jak ustawiałem zapłon w 1,6 16v, to "nausznie" odniosłem wrażenie, że przy ok. -15° silnik pracuje równiej, niż na fabrycznych nastawach, żadnych strzałów też nie zaobserwowałem, ale ustawiłem jak nakazuje instrukcja.
gaźnik z Poniacza. Pozostaje mi jak wrócę z arbajtu spróbować cofnąć na 10 i zobaczyć co będzie . Może wzrost apetytu związany jest z reduktorem a nie z zapłonem. Bo go regenerowałem ze 4 lata temu, może się już narobił.
przestawiłem ale nie wiele się zmieniło. troche obroty wolne wzrosły.
Zworka ? A to że bez podciśnienia to chyba jakaś nowa metodologia jak odepnę pociśnienie to silnik zaraz się dławi.
Pierwsze takie coś słyszę a zapłony to od wczoraj nie ustawiam.
Z resztą ja to mam poniacza hybrydę z LPG więc on ma swoje prawa.
Ciekawi mnie tylko że tyle się przestawiło samo??
zapłonem bo ja nie używam Pb jak juz to poniżej 0.
Ale czy to od zaworów nie było to nie wiem bo czemu tylko na wysokich obrotach pod górę, a dzwięk taki sam jak przy zaworach
Ja miałem zapłon za późny to w sumie nie powinno być spalania stukowego tylko spadek mocy i zużycie paliwa.
Pierwsze wydaje mi się że jest lepiej drugie sprawdze końcem tygodnia
jakiś czas temu rozmawiałem z ogarniętym elektrykiem odnośnie zapłonu w moim zuzuki jego słowa ,,do ustawienia zapłonu odłączyć czujnik temperatury ten od komputera wtedy silnik przyjmuje jakieś stale parametry pracy i stałą temperature silnika a one mają wpływ na kąt zapłonu
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-16, 22:20
Tylko po co wyważać otwarte drzwi...
Instrukcja opisuje dokładnie procedurę ustawiania zapłonu we wtryskowcu bez wątpliwych efektów partyzantki z odpinaniem czujnika.
Wystarczy założyć zworkę na kabel blokujący wyprzedzenie zapłonu w komputerze i tyle
jakiś czas temu rozmawiałem z ogarniętym elektrykiem odnośnie zapłonu w moim zuzuki jego słowa ,,do ustawienia zapłonu odłączyć czujnik temperatury ten od komputera wtedy silnik przyjmuje jakieś stale parametry pracy i stałą temperature silnika a one mają wpływ na kąt zapłonu
Ale głupi pomysł...
Jak odłączysz czujnik, to komputer pokaże checkengine i przejdzie w jakiś tryb awaryjny.
Pewnie dla bezpieczeństwa nawet opóźni zapłon względem bazowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum