Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wał przedni...
Dany 
stały bywalec

Wysłany: 2013-04-02, 09:14   Wał przedni...

Witam,
Nurtuje mnie takie pytanie które to wyłoniło się automatycznie po przymiarce zmontowanego wału.... :-)

Jaki wał dobrać ( od czego ) ?

Rozp...liłem flanszę wału przedniego od strony reduktora... po wstępnych weryfikacjach ustaliłem że jest na śruby Fi 8 i taką flanszę otrzymałem od Hałasa ( za co jeszcze raz dziękuję ) zakupiłem krzyżak... okazało się że 25x65 da się zamontować ale oczywiście z przeszkodami ( u mnie nie może być zbyt łatwo.... ) krzyżak ( stary ) i uszy w wale były pod pierścienie od wewnątrz - kamienie na nowym krzyżaku nie miały oczywiście wcięć... ale co tam to nie przeszkoda... cyknę delikatnie elektrodą będzie git... :-)
Zadowolony z dzielnego pokonania przeszkody zabrałem się za montaż krzyżaka w otrzymanej flanszy... i k...wa znowu coś nie tak... brakuje około 1 mm na zapięcie zabezpieczenia, nic to spawane z jednej strony to może być i z dwóch...
Sobota, zostało tylko zamontować wał ale to tylko 8 śrubek i można ruszać... pestka...
Nie, nie, nie... co do ch..ja !
Nie pasuje rozstaw śrub na flanszy wału i wyjściu z reduktora... :shock:

Co dalej... ?
Czy wyjścia z reduktorów mają różne średnice ( flansze ) ? Czy średnica wałka wychodzącego z reduktora jest taka sama i można zastosować inną flanszę ( bo ta wygląda na mocniejszą od tej co była ) ?
Jaki macie rozstaw śrub na mocowaniu wału przedniego do reduktora ( przekątna i środki otworów ) ? U mnie było 73mm a druga flansza ma 78,5 mm no i oczywiście otwór centrujący ( pierścień na flanszy wału od strony mocowania ) też ma inną średnicę....
Dzięki za wszelkie informacje, bo na chwilę obecną nie wiem co robić...

私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-04-02, 16:04   

Reduktor od 1.0 (albo i mniej?)
Znajomy miał taki reduktor do siebie pakować ale nie znalazł flanszy odpowiednich.
Średnica wałka wychodzącego z reduktora była mniejsza niż w drugim reduktorze, od Samuraia.

Mam też na garażu bęben na wał i on ma inny rozstaw śrub niż mój wał (a oba na śruby 8mm) podejrzewam, że wieloklin też będzie inny ale nie mierzyłem.
Sprawdź czy te widełki ode mnie spasują się do flanszy przy moście (i odwrotnie wał od strony mostu do reduktora)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-04-02, 19:31   

Wewnętrzne segery miały krzyżaki w wałach lj80 i wczesnych sj410 (tych z prętowymi wałami).
Tam też był mniejszy rozstaw otworów.

Dany 
stały bywalec

Wysłany: 2013-04-03, 07:55   

Wielkie dzięki za info...
@kostuch, określiłeś wał jako prętowy... u mnie jest wał cienki jak ~ calowy pręt... kompensacja ( wieloklin kompensacji ) jest wyfrezowany w pręcie.

[ Dodano: 2013-04-03, 08:38 ]
Czy ktoś ma może info o średnicach wałków wychodzących z reduktora ?
Ponieważ flansza wału wygląda na zdecydowanie mocniejszą od starej z rozstawem śrub 73 mm to wolałbym zmienić mocowanie w reduktorze na rozstaw 78.5 mm...

私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。

Odpowiedz do tematu