Dotarł do mnie katalog czasów napraw, wydany dla serwisów w 1986 roku.
W oparciu o tego typu katalogi rozliczane są naprawy gwarancyjne i zwykle wszystkie prace w ASO.
Już samo przeznaczenie katalogu trochę mnie zdziwiło, mianowicie dotyczy on modelu SJ410 i SJ408. Ten ostatni to chyba wcale u nas nie spotykany, domyślam się, że to normalne nadwozie 410 tylko z silnikiem 0,8 takim jak w LJ80. Nie spotkałem się z czymś takim do tej pory, wydaje mi się, że to szło na specyficzne rynki dalekowschodnie głównie. Przeglądając katalog znalazłem kilka ciekawostek, które przyznaję nie były mi znane, i tak cały czas mówiąc o modelu SJ410:
- występowały dwa rodzaje aparatów zapłonowych, klasyczny z platynkami i elektroniczny taki jak w SJ413
- były 3 rodzaje alternatorów
- 3 rodzaje rozwiązań tylnych hamulców, różniące się miedzy sobą sposobem regulacji szczęk
- 2 rodzaje gaźników
- 2 rozwiązania kontroli emisji
- różne rozwiązania zamków w drzwiach, klimatyzacji, nawiewów, pomp hamulcowych, 4 rodzaje rozwiązań przewodów hamulcowych i jak by się zaczął dokładnie wpatrywać to jeszcze by coś znalazł. Niestety nie jest podane jak występowały te rozwiązania i czym się różniły w szczegółach. Częściowo można do tego dojść porównując ilustracje które pochodzą z katalogu części zamiennych. Nie wiadomo też czy to były różnice wynikające z wprowadzonych zmian czy też rozwiązania równoległe zależnie od przeznaczenia na rynek.
A tak z ciekawości można sobie popatrzeć ile czasu fabryka przewidywała na wykonanie jakiejś czynności, dla przykładu:
- wymiana uszczelki pod głowicą - 3 godziny 24 minuty, dla auta z klimatyzacją 3 godziny 48 minut w tym ustawienie luzów zaworowych i zapłonu
- wymiana paska rozrządu, lub napinacza - 1 godzina 42 minuty
- wymiana oleju i filtra - 24 minuty
- wymiana sprzęgła - 2,5 godziny
- wymiana tylnego resoru 1 szt - 1 godzina, 2 szt - 1 godzina 54 minuty
Najkrótszy czas naprawy to 0,1 godziny czyli 6 minut. Tak przykładowo wycenione są:
- wymiana zamka schowka
- wymiana kołpaczka koła
- wymiana gałki lewarka zmiany biegów czy reduktora
- wymiana wkładu filtra powietrza
I na razie koniec z ciekawostkami, jak będę miał coś nowego to pokażę.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-04-03, 18:57
Wyciągasz rzeczy, o których chyba nikt nie miał zielonego pojęcia do teraz...
Lexx, miał w swoim SJ410 silnik 0,8l. On mieszka w UK, może tam się takie zdarzały.
No, to teraz proszę porównywać swoje umiejętności (prędkość naprawy), z profesjonalnym serwisem. Zobaczymy ile jest zawodowców...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum