Wysłany: 2013-04-04, 20:17 potrzebna pomoc - sprzęgło
Pojeździłem moim samurajem większych kałużach i na drugi dzień chcąc wyjechać z garażu, okazało się że nie ma sprzęgła, brat powiedział że tarcze się skleiły, od wody, może macie jakiś sposób by to odkleić?
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 31 Maj 2012 Posty: 209 Skąd: boguszów gorce
Wysłany: 2013-04-04, 21:27
czypedał sprzegła jest twardy ? mialem tak ale przy twardym pedale ze zamarzła linka w pancerzu ograłem ja w domu i zalałem olejem teraz smiga :P mozesz tez podstawic dmuchawe albo piecyk cieplny pod skrzynie i sprobowac ja ogrzac jesli to tarcza to posci :P
_________________ Suzuki evo3 by 4xdrive ;)
Szekla4x4 !!!! Najlepszy sklep z akcesoriami off road
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-04-04, 21:43
taj jak pisze kewin. Sprawdź czy masz półokrągłą zaślepkę za miską olejową. Jej zadaniem jest ochrona koła zamachowego i tarczy sprzęgła przed zanieczyszczeniami. Dodatkowo syf lubi się wlewać od góry dzwona skrzyni biegów przez oczko wizyjne. Jeżeli objawy nie ustąpią, to prawdopodobnie masz do wymiany łożysko oporowe sprzęgła.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Tak jak kolega wyzej sie zapytal ale ciut w inna stone.. Wyciskajac sprzeglo czujeszluz? -czy linka czasem sie nei urwala..
Jezeli czujesz opor i pewny jestes ze linka jest cacy to dosc latwo pozbedziesz sie problemu..
Zamiast zamarznietej linki stawiam na zalana i zamarznieta tarcze sprzegla ,odpal suke na luzie i zostaw ja az przemysliswoj blad i od nagrzanego silnika "rozstopi" sie sprzeglo
Oczywiscie zakaldamy ze woda dostala sie do dzwona sprzegla ,linke masz sprawna ,a suke trzymasz pod chmurka i jest caly czas mroz..
_________________ Samurai ZMOTA w trakcie
Vitara OBRZYNek ZMOTA 1.6 most Samurai 10" lift Simex 28" chlodnia na pace
MAZDA 323F 1.5 97r -LPG oszczednosci :D
AUDI A4 2000r 1.8T 150 QUATTRO
KTM EXC 200 1998r
niebawem CBR F4 2000r
Sześc wszystkim
okazało się że sprzęgło jest ok, sprawdziłem dokładniej i co się okazało porostu mała usterka , pękło ucho przy pedale sprzęgła pod kierownicą trzeba pospawać i będzie ok , dzięki za waszą pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum