Szkoda, że kostuch odrazu nie wytłumaczył o co chodzi. Do felg aluminiowych nakrętki różnią się tym, że muszą mieć pierścień obrotowy zapobiegający ścieraniu się felg alu w miejscu dokręcania. Jest to spowodowane tym, że felg alu ma dużo mniejszą twardość od felgi stalowej w miejscu styku felga nakretka. Ja to tak zrozumiałem po tym co wylukałem w necie. Jeszcze znalazłę takie info, że niby do alu są nakrętki ze "stożkiem" a do stalowych nakrętki z "kulą". Lecz ja w każdym samochodzie jaki jest w domu mam nakrętki ze stożkiem. Więc już nie wiem.
Tak, są z pierścieniami obrotowymi, miałem takie w Fordzie.
A nakrętki mają być takie, żeby było dobre
Do moich alu mam nakrętki ze stożkiem a do stalówek z półkolem czy to reguła nie umiem powiedzieć, ale nie trudno zobaczyć jakie gniazdo ma felga
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-15, 09:13
Do alusów stożek powinien być większej średnicy i okrągły w podstawie tylko tym różnią się os fabrycznych. Ori mają za małą powierzchnię stożka i podstawa jest 6kątna co powoduje wżynanie przy przykręcaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum