Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Swap honda civic - samurai
luc01as
świeżak
lucas

Wysłany: 2011-01-10, 15:04   Swap honda civic - samurai

Witam!

Przy okazji witam wszystkich użytkowników forum.

A teraz do rzeczy, konkretnie. Mam okazję za bardzo dobre (małe) pieniądze kupić samuraia zrobiona blacharka mosty zawieszenie w dobrym stanie, jednak mankamentem jest silnik bo ktoś go skaleczył gazem i chodzi jak gradobicie. Samochód będzie już chyba jako 4 czy nawet 5 w domu i ma służyc do ciagania przyczepki z motorem w promieniu 50km od domu, ew jakis lekkich wariacji w okolicznych terenach, czy w zime do odgarnięcia sniegu z podwórka.

Nie chcę w niego inwestowac zbyt duzo (tj nowy silnik). Mam w garażu silnik od civica z 1999 roku kompletny z osprzetem itp prawie całe auto. I teraz pytanie czy ktoś z Was widział, słyszał, miał samuraia z silnikiem od civica VI gen?? fotki mile widziane.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z takim swapem dwóch japonczyków?? Czy w ogole temat jest do przebrnięcia ?? Umiem zzrobic dużo ale cudotwórcą nikt nie jest :D

Zalezy mi na fachowej opinii, nie liczę kosztów podzespołów, materiału i robocizny bo uważam że mam wystarczająco dużo żeby to skleić do kupy, jednak jest mi potrzebna prawdziwa opinia z autopsji żeby ostudzić zapały lub też wzbudzić impuls.

Pozdrawiam lucas

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-01-10, 15:22   

Cześć, szlifierkę do terenówki...
Koledzy z forum mają różne silniki. Diesel citroenowski 1.9, Diesel VW 1.6, benzyna BMW 1.8 IS i jak widać można:)

Jak auto ma Ci służyć do takich małych krótkich wypadów, dojechać z motocyklem i zostawić auto, to może włóż oryginalny silnik 1.3, kupisz pewnie za takie same pieniądze jakby Cię miał wynieść SWAP.

Albo wyrzuć gaz, (masz gaźnik czy wtrysk?) i jak silnik zdrowy sam w sobie, to z przywróceniem do poprawnej pracy, nie powinno być zbyt dużo problemu.
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Ostatnio zmieniony przez Maverick 2011-01-11, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-01-10, 23:56   

a w którą stronę kreci się ten silnik ??

ilio 
zapaleniec

Wysłany: 2011-01-11, 06:33   

corny napisał/a:
a w którą stronę kreci się ten silnik ??

po swapie będzie miał kolega pięć biegów do tyłu i jeden do przodu

lokoktentek 
stały bywalec

Wysłany: 2011-01-11, 10:15   

hehe jak to w którą? w złą :) przecież w hondach w lewo ;-)

za takiego civica wziąłbyć dobrą kasę na części, sam silnik pewnie pogoniłbyś za dwa razy więcej niż kompletny do samuraja.

poza tym hodna to przedni napęd i zupełnie nie wiadomo tak to pogodzić z jakąś skrzynią która daje napęd na tył... chyba nawet nie ma takiej skrzyni w hondach.

luc01as
świeżak
lucas

Wysłany: 2011-01-13, 16:05   

dzieki za pomoc juz troche mi sie rozjasnilo wiecej
pozdrawiam

co do przedniego napedu to jak to robia np wkladajac silnik ze swifta bo widzałem takie fury :)

do usłyszenia pewnie kiedys :) bo samurai tak czy siak trafi do mnie do garazu a co powstanie tego jeszcze sam nie wiem :)

pozdrawiam

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-01-13, 20:55   

dajesz flasze pomiędzy i piknie pasuje

Odpowiedz do tematu