Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-10, 22:47 1.6TD 1.9TD 1.6BMW i inne w dowodzie rejestracyjnym
Pytanko takie kto tzn. ilu z was ma wbity silnik nie pochadzący z samuraia w dowodzik ?
Przegląd się kończy i się zastanawiam czy jest sens to zmieniać
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-11, 00:16
Ja znam jedną osobę która w Samuraiu zalegalizowała zmianę silnika
Tak to raczej wszyscy odpuszczają sobie ten temat, jeśli byś chciał to jeśli się nie mylę musisz uzyskać legalizacje na stacji kontroli pojazdów że wszystko ok i papierki załatwiasz w wydziale komunikacji. Będziesz też chyba potrzebował dokumenty pojazdu który był dawcą silnika, a o to już trudniej. Ogólnie to największy problem mógłby być w przypadku kolizji z Twoim udziałem bo wtedy jeśli ubezpieczyciel doszukałby się niezgodności mógłby odmówić wypłaty środków. No chyba że nie masz OC to wtedy problem z głowy
Wiesz ,że wbice większej poj wiąże sie z wiekszymi składkami OC
_________________ Suzi 1.6 8V, red 4.16 Calmini, zawias Calmini 5', 31'Feedima Extrem evolution, tarcze tył,itp. W planach 2x ARB i, wyciągarka tył i przeszczep serca na zdrowsze
Wysłany: 2013-10-11, 09:34
ale po coś rubryka pojemności jest w dowodzie prawda? Moim skromnym zdaniem, jeśli ktoś ma inny silnik pod maską i inny w dowodzie to niech sobie tak ma i jego sprawa, ale nie polecam publicznego roztrząsania tego tematu.
W ustawie Prawo o ruchu drogowym jest art. 78. ust. 2. w brzmieniu "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o: pkt. 2 zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym."
co moim zdaniem wyczerpuje temat.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-10-11, 09:48
misiek-888 napisał/a:
Wiesz ,że wbice większej poj wiąże sie z wiekszymi składkami OC
I to jest główny argument za tym, żeby niczego nie wbijać w dowód.
Oczywiście Sam ma rację, co do tego, że nie powinno się takimi sprawami chwalić na publicznym forum, jak i do tego, że powinno się zmienić wpis w dowodzie, ale... szkoda życia na formalności.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-11, 11:12
Jesli ktos jezdzi tylko w terenie to faktycznie szkoda na to czasu. Natomiast jesli czasem nawet uzywa Samuraia do jezdzenia po miescie to to jest juz powod, zwlaszcza jak ktos ma wsadzonego diesla. Policja nawet podczas rutynowej kontroli moze sie przyczepic, oczywiscie zawsze mozna sie tlumaczyc ze silnik swiezo co dopiero zamieniony ale zawsze lepiej miec spokojna glowe
W ustawie Prawo o ruchu drogowym jest art. 78. ust. 2. w brzmieniu "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o: pkt. 2 zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym."
co moim zdaniem wyczerpuje temat.
Jeżeli nie łączy się to z żadną ustawową sankcją (grzywna, mandat, kastracja) to można jeździć.
Ten sam przepis dotyczy przerejestrowania auta przy kupnie/sprzedaży a wiele osób bezkarnie jeździ "nie swoim".
Oczywiście wszystkie tego typu praktyki są naganne i oficjalnie się nimi brzydzę oraz stanowczo od nich odcinam
Wysłany: 2013-10-11, 14:13
Kostuchu moim zdaniem grzywna orzeczona przez Pana w todze (nie mylić z sutanną) czy sankcja w postaci mandatu karnego wypisanego przez Smerfa to żaden czynnik mobilizujący. Moim zdaniem to co groźne przychodzi w godzinie W kiedy do akcji wkracza najpierw ubezpieczyciel, który jak tylko może to się wypnie (bynajmniej nie dlatego że lubi jak przedstawiciele innych zawodów, ale dlatego że z tego żyje) i w gorszym wariancie prokurator po interwencji którego przez jakiś czas to my się będziemy mogli wypinać (bynajmniej nie dla przyjemności) za kratami.
Wiem wiem, przesadzam i robię sceny i dramatyzuję. Każdy niech robi jak chce, ale wizja mandatu czy grzywny jako jedynej sankcji jest moim zdaniem zbyt krótkowzroczna. Przeciętny kierowca ma pewnie maks ze dwie kontrole w swoim życiu.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-10-11, 15:31
Ja tylko powiem tyle jak by nie robili by z tego takiego Wielkiego problemu tylko jedziesz na stacji robisz przegląd mówią OKI idziesz po nowy dowód
ale w rzeczywistości to jest taka kłodą wrzucana pod nogi ze nie wiem raz się dowiadywałem na stacji: jakiś rzeczoznawca musi to zobaczyć mu płacisz potem stacja musi to zobaczyć i jej tez płacisz a potem idziesz do urzędu i znowu płaciż blednę kolo ja wiem ze dzisiaj każdy chce zarobić ale patrzmy się rzeczywiście
Pozdro więcej się nie wypowiem w tej sprawie
_________________ 1,6TD VW, kopia Simex, kinetyk, lift nie wiem o ile haha ale daje rade, spring, CB-radio tel. 883-043-572 w razie W
Ja?
Samurai jest na żonę zarejestrowany...
Jakby ktoś pytał, to wiem gdzie się paliwo nalewa i kluczyk przekręca. A co to jest to trzęsące się z przodu pod blachą, to ja nie wiem.
EDIT:
A tak w ogóle, silnik innej pojemności niż w dowodzie, w porównaniu z innymi przeróbkami zawieszenia, układu hamulcowego i kierowniczego (o których oczywiście też nic nie wiem i je potępiam ), razie W będzie tylko niewinnym detalem...
Wysłany: 2013-10-11, 16:28
Oho i już się zaczyna relatywizowanie... :) albo jest się w ciąży, albo się nie jest. Nie można być bardziej lub mniej w ciąży.
Myślę, że to temat w którym każdy z nas ma swoje zdanie i raczej go nie zmieni pod wpływem prezentowania zdania odmiennego przez innych użytkowników i jego argumentowania. Czytelnik również sam powinien sobie wyrobić pogląd i oszacować ewentualne ryzyko konsekwencji podjętych decyzji.
Sam a jeździsz co miesiąc na hamownie sprawdzić, czy Ci się kucyki z dowodem zgadzają?
Gdzieś obiło mi się o uszy, aczkolwiek to informacja nie sprawdzona , że pojemność silnika oraz jego moc może odbiegać od stanu faktycznego do 30%. Może to ktoś potwierdzić/zaprzeczyć ?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2013-10-11, 21:23
Silnik zgodnie z nowymi przepisami jest tylko częścia zamienną, a te cyferki są tylko dla ubezpieczyciela. Masz 30 dni na zmiane danych w dowodzie ale od kiedy sa zmiany? Ja mam zawsze od wczoraj Nie ma zadnych sankcji prawnych bo jest luka w prawie
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Wysłany: 2013-10-12, 00:48
No i dzisiaj (w sumie to już wczoraj) się stało w dowodzie jest 1.6 TD koszt w Bielsku-Białej to całe 180zł :)
ubezpieczenie zapewne nieco więcej będzie, ale czyste sumienie i spokój ducha bezcenny :)
P.S. Zachęcałem do wypisywania tych co mają zmiany w dowodzie a nie do chwalenia się tych co załatwiają przeglądy "na lewo"
Zresztą załatwiany przegląd w B-B to ok 200zł a na legalu za pierwszym razem to 180zł koszt badania rozszerzonego o badanie uwzględniające zmiany konstrukcyjne + wymiana dowodu ok. 50zł (tego nie jestem pewien dowiem się w poniedziałek)
[ Dodano: 2013-10-12, 00:54 ]
SamNaSamZSam napisał/a:
...Przeciętny kierowca ma pewnie maks ze dwie kontrole w swoim życiu.
Na mnie się chyba uwzieli w takim razie tylko na motorze miałem chyba z 10 kontroli, osobówką z 5 i samim ze 3 a jeszcze nie skończyłem trzydziestki czy coś ze mną nie tak
[ Dodano: 2013-10-12, 00:58 ]
Death1985 napisał/a:
Ja tylko powiem tyle jak by nie robili by z tego takiego Wielkiego problemu tylko jedziesz na stacji robisz przegląd mówią OKI idziesz po nowy dowód ...
Dziś to przerabiałem dokładnie tak to wygląda idziesz na stacje (WAŻNE OKRĘGOWĄ robisz przegląd rozszerzony i po dowód)
[ Dodano: 2013-10-12, 01:03 ]
Hałas napisał/a:
...Gdzieś obiło mi się o uszy, aczkolwiek to informacja nie sprawdzona , że pojemność silnika oraz jego moc może odbiegać od stanu faktycznego do 30%. Może to ktoś potwierdzić/zaprzeczyć ?
Mocno nie sprawdzona informacja dla Panów Policjantów jak i Panów diagnostów co w dowodzie to "święte"
[ Dodano: 2013-10-12, 01:11 ]
airgaston napisał/a:
Silnik zgodnie z nowymi przepisami jest tylko częścia zamienną, a te cyferki są tylko dla ubezpieczyciela...
Też tak myślałem, a prawda jest z grubsza inna, mimo iż tych informacji nie ma w dowodzie rejestracyjnym to są w systemie a stan faktyczny pojazdu musi się zgadzać z danymi w systemie, z ciekawych informacji to nawet kolor pojazdu jest w systemie (kiedyś widniał w dowodzie). Wszelkie zmiany pojemności czy rodzaju paliwa jakim ów silnik jest zasilany muszą zostać zgłoszone
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-10-12, 08:14
Ja ci powiem tak bylem w dwoch stacjach Okregowych (sa to moji klijeci) i na dwouch mi mowili ze musze najpierw miec ocene od rzeczoznawcy plus historia skad jest silnik to znacz paragon lub faktura za niego i potem zgadzam sie z toba przeglad rozszerzony a potem to juz formalnosci idziesz po dowod
Daj namiary na ta stacje w Bielsku jak nie robia az takich problemow to sam podjade nawet na lawecie
ale najpierw musze bude zmienic bo mi kornik ja prawie cala zjadly
_________________ 1,6TD VW, kopia Simex, kinetyk, lift nie wiem o ile haha ale daje rade, spring, CB-radio tel. 883-043-572 w razie W
Wysłany: 2013-10-12, 09:34
Death1985 napisał/a:
Ja ci powiem tak bylem w dwoch stacjach Okregowych (sa to moji klijeci) i na dwouch mi mowili ze musze najpierw miec ocene od rzeczoznawcy plus historia skad jest silnik to znacz paragon lub faktura za niego i potem zgadzam sie z toba przeglad rozszerzony a potem to juz formalnosci idziesz po dowod
Daj namiary na ta stacje w Bielsku jak nie robia az takich problemow to sam podjade nawet na lawecie
ale najpierw musze bude zmienic bo mi kornik ja prawie cala zjadly
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum