Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rozkminki She na brzęczenia temat.
She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-02, 16:09   Rozkminki She na brzęczenia temat.

Koledzy,
od jakiegoś czasu w samuraiu skrzeczy/brzęczy mi gdzieś spod skrzyni biegów (szczególnie głośno gdy puszczam gaz na czwórce - wiem jak brzmi to co piszę ;-) )
potrzebuję dobrego speca, który posłucha i powie o co chodzi, ale:
- namiar musi być Warszawa - Sochaczew i okolice
- człowiek musi być rzetelny i uczciwy - a nie z tych, co zobaczą babę i wszystko jej wcisną... :roll:

pomożecie?
(odpowiedzi chętnie na PW - wdzięczna będę też za takie typu "tam na pewno nie jedź" ;-) )
Ostatnio zmieniony przez slavok 2014-01-07, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-02, 16:15   

Zaraz zaraz, obok avatara masz "Warka Team" ? Kolega Kwadrat i spółka nie chcą pomóc?

a do określenia tego dźwięku kiedyś kolega Maror podał na skwerze dobry link: Klik

She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-02, 17:15   

ale ja mam do Warki 90 km (180 tam i z powrotem ;-) ) - potrzebuję kogoś bliżej :-)

ps. ta pani momentami całkiem dobrze oddaje fonicznie mój problem :mrgreen:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-02, 17:35   

She napisał/a:
potrzebuję dobrego speca, który posłucha i powie o co chodzi, ale:
(...)
- człowiek musi być rzetelny i uczciwy - a nie z tych, co zobaczą babę i wszystko jej wcisną... :roll:

Ja też nie lubię jak mi coś wciskają, nawet z dużą ilością wazelinki i w poszukiwaniu Yeti (bo taki mechanik jak go opisałaś to prawie jak Yeti - wielu słyszało, prawie nikt nie widział na własne oczy) gotów bym był przejechać te x km. Tak po prawdzie to na swap skrzyni i przegląd mostu jechałem prawie 70km w jedną stronę właśnie dlatego by nie "przejechać" się na Mietku z sąsiedztwa. Trzymam kciuki za sprawdzony namiar, gdzieś w okolicy.

A może ktoś z forum z doświadczonych Kolegów na takie osłuchanie by się dał namówić? Masz przewagę bo Kobiet (podobnie jak metroseksualistów) na tym forum jest niewiele, użyj swoich wdzięków :D

She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-02, 17:45   

SamNaSamZSam napisał/a:
A może ktoś z forum z doświadczonych Kolegów na takie osłuchanie by się dał namówić? Masz przewagę bo Kobiet (podobnie jak metroseksualistów) na tym forum jest niewiele, użyj swoich wdzięków :D

użyłabym, gdyby nie to, że jestem diabelnie niewdzięczna zołza :-?
:mrgreen:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-02, 17:54   

I może jeszcze do tego pyskata?! :oops: :evil:

Chłopaki poproszę na PW sugestie co to może być, ja się w międzyczasie pakuję i jadę na osłuchanie, wrócę pewnie jakoś po weekendzie :D

She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-02, 19:12   

:lol:

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-01-02, 23:42   

W Sochaczewie jest przecież klub Zebra z ludźmi co na suzukach zęby zjedli.
Adam Ż powinien pomóc.

She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-03, 09:00   

Kostuch, Zebra-Sochaczew ostatnie aktualności na stronie ma z 2008 r., a w warsztacie Pana Ż. już nie robią terenówek, tylko plaskacze (w każdym razie mnie tak poinformowano :-( )

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-03, 09:04   

Eh eh tak tylko przyszedł a już mi plany życiowe pokrzyżował, a ja tak za nim tęskniłem... :-(

No nic to, trzeba się rozpakować, racje żywnościowe i sprzęt biwakowy przydadzą się na jakiś wyjazd do miasta w weekend może. Eh a tak dobrze rokowało... niech mnie ktoś przytuli. <tym oto postem pokazuję swoją wrażliwą stronę i to, że potrafię być ciepły, czuły a nie tylko obrzydliwie męski, nieprzyzwoicie przystojny, potwornie silny, władczy i nieziemsko skromny.> Aha i mam białe zegary w swojej Suzannie.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-01-03, 09:47   

To może vitarowy guru - Sławek z Biedronki?
Samuraia też powinien ogarnąć, do tego ma masę części od ręki.

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-01-03, 10:23   

Didymos dobrze podpowiada.

[ Dodano: 2014-01-03, 10:24 ]
SamNaSamZSam napisał/a:
<

tym oto postem pokazuję swoją wrażliwą stronę i to, że potrafię być ciepły, czuły a nie tylko obrzydliwie męski, nieprzyzwoicie przystojny, potwornie silny, władczy i nieziemsko skromny.> Aha i mam białe zegary w swojej Suzannie.

padłem ze śmiechu:D
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2014-01-03, 13:36   

Jak nie możesz znaleźć mechanika bierz męża/kochanka/chłopaka/sąsiada/pana Mirka z pod sklepu, ewentualnie sama (nie mylić z kolegą samnasam) wczołgaj się pod auto i sprawdź, czy wał między skrzynią a reduktorem nie ma luzów. Od tego można by zacząć, później można sprawdzić poduszki pod skrzynią/reduktorem.
Roboty na kilka minut i znać się wielce nie trzeba.

Pozdrawiam i powodzenia.

She 
nowicjusz
WARKA-TEAM

Wysłany: 2014-01-03, 16:19   

dzięki, jutro wlezę i zobaczymy :->
ps1. jak wał ma luzy to ręką je wyczuję?
ps2. co do poduszki pod skrzynią już wcześniej były podejrzenia, że się skisiła - to może dawać efekty dźwiękowe..?

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2014-01-03, 16:28   

złap wał jedną ręką przed krzyżakiem drugą za i próbuj obracać jedną stronę drugą trzymając-jak będzie się dało wyczuć luz to źle.
Jak poduszka będzie walnięta to teoretycznie może skrzynia latać lewo/prawo i przenosić jakieś dziwne drgania. U mnie nic takiego nie występowało, ale nie zaszkodzi sprawdzić. W razie W poduszka z tego co pamiętam 25zł więc też nie majątek.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-01-03, 19:06   

She napisał/a:
Kostuch, Zebra-Sochaczew ostatnie aktualności na stronie ma z 2008 r., a w warsztacie Pana Ż. już nie robią terenówek, tylko plaskacze (w każdym razie mnie tak poinformowano :-( )

Świat na psy schodzi... :-?
Jak skrzynia rzęzi na czwórce, to najtaniej wyjdzie nie używac czwartego biegu :mrgreen:

A na poważnie, to jeżeli wały są ok, to wymienić skrzynię bez wnikania w przyczynę.
Wyjdzie dużo taniej i szybciej niż naprawa.

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2014-01-03, 23:02   

MI przy zerwanej poduszce skrzyni biegów i luźnej łapie od niej stukało i wibrowało na różnych biegach i przy ruszaniu. Więc stawiam na wał lub poduchy.

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-01-04, 05:36   

Jest warsztat 4 x 4 w okolicach wawy w Zielonce na Mareckiej prawie vis a vis cegielni po lewej stronie jadąc do centrum zielonki. Robia tam tylko czteronapedowce i to czasami monstrualne, na reklamie jest też napisane suzuki ale co do ich umiejetności i innych talentów nic nie powiem bo nigdy tam nie bylem. Mają jednak sporo autek na placu i dużą roszadę więc przerób maja. Dużo jeepów i innych cherokich. Jak byś chciała to przejezdzajac spisze fona i inne namiary.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-04, 10:37   

To jak już wyjazd na oględziny, osłuchanie i obmacanie wału spalony to ja tylko dodam, że jak hałasuje najbardziej na 4 to ja bym się pochylił nad skrzynią. 4 bieg jest na głównym wałku więc zacząłbym po kolei od eksperymentów czy hałasuje bardziej na wciśniętym sprzęgle, a może na puszczonym? Może to łożysko skrzyni. I wówczas oczęta me modre (bo przecież nie mądre) kieruję w stronę Kostinho i podmiana skrzyni wydaje się najrozsądniejsza.

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-01-04, 15:45   

SamNaSam, wszystkie biegi są na głównym wałku ;)

wiecie, że będę musiał wyciąć ten offtop :P

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Odpowiedz do tematu