Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Mechanizm opuszczania szyb
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2013-10-18, 12:15   Mechanizm opuszczania szyb

Witam, od jakiegoś czasu mam problemy z obiema szybami, lewa opuszcza sie tylko do połowy a prawa przy dosuwaniu idzie koszmarnie ciężko i albo nie wchodzi mi w rame w drzwiach albo przód szyby się nie podnosi a tylko tył i musze rekami na chama szybe podnosić. Dużo będzie z tym zabawy i czy łatwo sie dostać?Tam będzie mechanizm nożycowy czy coś innego?pozdro

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-10-18, 12:31   

Nie wiem jak to sie nazywa ale jest krzyz :-) zdjac boczek drzwi to odkrecic plastik pod klamka, raczke za ktora zamykasz drzwi, i gume ograniczajaca otwarcie drzwi. Do tego wypiac korbke od opuszczania szyby. Sam boczek wypinasz "na sile'' uwazajac przy tym zeby go nie polamac. Najlepiej wsuwac ciekie kombinerki/druty czy co tam masz z obu stron klipsa i podwazac az wyskoczy.

Zanim to jednak rozbierzesz sprawdz stan uszczelki

kurekmaciek 
świeżak

Wysłany: 2013-11-13, 23:14   

Witam. po opuszczeniu szyby od strony kierowcy nie mogłem jej już podnieść, chyba że rękami na siłę, zdjełęm boczek z drzwi, po czym okazało sie, że mechanizm opuszczania szyby jest cały zardzewiały, w skutek czego nie trzyma szyby. Czy może wiecie coś o jakimś zamienniku albo dobrym innym patencie ?:) z góry dzięki :)

pilaw 
rozgadany

Wysłany: 2013-11-14, 13:40   

http://allegro.pl/podnosn...3694457255.html

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2013-11-14, 19:03   

Ja mam to samo u siebie, pokrzywiły się i zardzewiały prowadnice po których przesuwają się te gumowe kółeczka, zamówiłem 2 szt jak wyżej tylko nie mam czasu przełożyć, ale jak masz proste te prowadnice a tylko zardzewiały to tylko je wyczyść i nasmaruj i może będą działać. U mnie się w końcowej fazie to kółeczko się blokowało na skrzywionej prowadnicy i szyba od strony przodu się nie dosuwała a tył się tylko podnosił i też musiałem ręką dopychać.

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-11-16, 13:22   

ja też miałem pokrzywiony, ale przyspawałem płaskowniki i już się napewno nie pokrzywi prędzej, rączka od podnoszenia się urwie ;-) )
Samurai 95r. silnik 1,6 boleno, reduktor 4,16 - blokada tył, blokada przód ARB - silverstone MT117 Extreme 33.10,50.15,wyciągarka mechanik przód, wyciągarka tył escape evo9500, wzmacniane półosie przód-tył, spiek

Odpowiedz do tematu