Wysłany: 2013-11-30, 10:27 Reduktor 4.16 - jak go zdobyć?
Witam.
Chciałbym wzmocnić mojego Samuraia.Po lekturze forum , z 2 wariantów ;reduktor i przekładnie mostów od Vitary najbardziej odpowiada mi wariant pierwszy.
W związku z tym , że jestem nowy i nie mogę zamieścić ogłoszenia pytam szanownych kolegów gdzie mogę kupić reduktor 4.16 do SJ 413 ('91).
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Robert
w Stanach możesz kupić zestaw 4.16, albo naruchać dwa reduktory (1.0 i 1.3) i zgłosić się do mnie, ew. śledzić allegro może trafi się ktoś kto będzie sprzedawał 4.16.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
I pamietaj co bys nie kupil reduktora ktory jest niekompatybilny na 4.16. Przedmowca ze swej skromnosci nie chcial sie pochwalic ciekawym artykulem,ktorego jest autorem,
http://samurai.org.pl/pri...17b2b45e137473e poczytaj tam jest wszystko...
Dzięki za wyjaśnienia. Temat z częściami z USA jest rozpracowywany . Artykuł dot. reduktorów czytałem- jest świetny . Przy ewentualnym zakupie chyba się nie pomylę. Zaczynam poszukiwania. Ale jeśli ktoś chce się pozbyć na szybko , chętnie kupię gotowy. Pozdrawiam
Najtaniej to może nie jest ale ale jak kupisz zestaw do upgrade to jest to pewne rozwiązanie na lata, bo jeśli przy okazji wymienisz łożyska i simeringi. To masz na długo spokój.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Najtaniej to może nie jest ale ale jak kupisz zestaw do upgrade to jest to pewne rozwiązanie na lata, bo jeśli przy okazji wymienisz łożyska i simeringi. To masz na długo spokój.
To zależy od stylu jazdy. Generalnie to jest najsłabsze rozwiązanie
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-22, 18:16
Kwadrat napisał/a:
moziembl napisał/a:
raczej od mocy silnika i rodzaju mostów, w seryjnym samuraiu czy nawet w 1.6 vitarowym te reduktory jeżdżą lata... z silnikami od bmw czy innymi oplami czy fordami co mają po 200koni to wiadome, że coś może wybuchnąć, obudowa jest dość krucha.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Znamy takie przypadki że taki motany reduktor rozleciał się po kilku miesiacach użytkowania. Raz nawet w 410 na MT 31 cali.
No i duzo taniej to naprawdę nie wychodzi . Przy cenach przełozeń od 2tys to nie ma sensu.
[ Dodano: 2014-06-23, 07:54 ]
slavok napisał/a:
Kwadrat napisał/a:
moziembl napisał/a:
raczej od mocy silnika i rodzaju mostów, w seryjnym samuraiu czy nawet w 1.6 vitarowym te reduktory jeżdżą lata... z silnikami od bmw czy innymi oplami czy fordami co mają po 200koni to wiadome, że coś może wybuchnąć, obudowa jest dość krucha.
U nas jeżdżą reduktory na silnikach 1,8 i kołach 35 cali . Wiadomo że raz w roku trzeba zrobić dobry przegląd ale żyją .
Dużo też zależy od reduktora ( są dwa rodzaje słabsze i mocniejsze :) )
Znamy takie przypadki że taki motany reduktor rozleciał się po kilku miesiacach użytkowania. Raz nawet w 410 na MT 31 cali.
No i duzo taniej to naprawdę nie wychodzi . Przy cenach przełozeń od 2tys to nie ma sensu.
[ Dodano: 2014-06-23, 07:54 ]
slavok napisał/a:
Kwadrat napisał/a:
moziembl napisał/a:
U nas jeżdżą reduktory na silnikach 1,8 i kołach 35 cali . Wiadomo że raz w roku trzeba zrobić dobry przegląd ale żyją .
Dużo też zależy od reduktora ( są dwa rodzaje słabsze i mocniejsze :) )
Piszesz o motanym reduktorze z 1.0 i 1.3 - ja pisałem o gotowych przełożeniach np z LowRange ale jak już poruszyłeś temat to ciekawe... sprzedałem reduktorów motanych z 1.0 i 1.3 ze 25 szt, przełożenia nie rozleciały się w żadnym, mój kumpel który sprzedawał to przede mną pchną tego chyba z 50szt i przełożenia rozsypały się w jednym - z winy tokarza bo się nie przyłożył ten jeden raz do roboty... ale z 2giej strony rozlecialo się też jedno przełożenie 4.16 od calmini a kolejne 6.5 od calmini wyje tak, że nie a się jeździć samochodem...
Reduktorów jest jeden rodzaj natomiast słabsze i mocniejsze są obudowy, jedna jest z dodatkowym kanałem olejowym która osłabia konstrukcje i taka obudowa rzeczywiście potrafi się rozlecieć, druga bez tych nieszczęsnych kanałów - ale bez wzmocnień z mocnym silnikiem też idzie ją rozłupać.
Co do opłacalności, cóż dostęp do tanich i sprawdzonych litrówek się skończył więc opłacalność tego rodzaju przeróbek spadła i chyba rzeczywiście lepiej ściągnąć takie przełożenia ze stanów jak ktoś chce od podstaw to kupować i przerabiać, co innego jak ktoś ma reduktor od 1.0 i 1.3- wtedy można ogarnąć takie przełożenia za kilka stówek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum