Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rejestrator jazdy / kamerka do 250 zł?
Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-12-30, 20:34   Rejestrator jazdy / kamerka do 250 zł?

Witam!

Czy któryś z kolegów używa na codzień rejestratora jazdy lub kamerki? Poszukuję takiego sprzętu (sprawdzonego w boju) w przedziale do 250 zł. Od czytania opisów i opini w sieci juz mam mętlik w głowie ;( Wszystkie są niby HD, nagrywają w nocy, mają wbudowane czujniki do wszystkiego, a w dodatku robią kawę i ... wiążą krawaty ;), ale jak się człowiek zagłębia w temat, to im dalej w las, tym więcej drzew ;( NIby tanie modele mają kiepską jakość nagrywania, w nocy nie "widzą " kompletnie nic, słabe baterie na 50 minut itp ;( i tu potrzebuję opini z pierwszej ręki.

Kamerka / rejestrator ma służyć do jazdy w terenie i po ulicach, wiec dobrze, gdyby mocowanie trzymało dłużej niż do pierwszej dziury w drodze, a obraz faktycznie dało się w domu odtworzyć w przyzwoitej jakości.

Jeżeli więc macie swoje sprawdzone modele (mniej wiecej w tej cenie), podzielcie się informacją ;) Jakby ktoś miał przykładowy filmik ze swojej kamerki byłoby super.

POzdrawiam
Arek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

emalina 
nowicjusz

Wysłany: 2013-12-30, 21:44   

Pewnie większość z Was używa na co dzień smartfonów, w większości modeli są wbudowane dość dobre kamerki (może kąt widzenia jest trochę za wąski, ale można pokombinować z punktem mocowania) ja używam aplikacji AutoGuard co prawda płatnej (kilka złotych), ale za to dość dobrze działąjącej (zapis śladu GPS).
Cały czas noszę się z zamiarem zakupu oddzielnej kamerki, ale po przejrzeniu ofert ,bez zasobu powyżej 500 zł plus koszt karty microSD nie ma nad czym się zatrzymać.
Tak na marginesie, nabrałem nawyku włączania kamery przy każdej jeździe (tylko cywilem, bo Samurai jeszcze w reanimacji), w jednym przypadku uniknąłem niesłusznego mandatu, kiedy mocno zdziwionemu policjantowi pokazałem zapis jazdy wraz z zapisem prędkości :)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-12-30, 22:06   

emalina napisał/a:
w jednym przypadku uniknąłem niesłusznego mandatu, kiedy mocno zdziwionemu policjantowi pokazałem zapis jazdy wraz z zapisem prędkości :)

To faktycznie musiał być mocno w szoku albo prawdziwy policjant raczej "starej daty" bo zazwyczaj jak się próbuje cokolwiek "udowadniać" młodzieńcowi, który pałę i kaburę postrzega jako atrybuty boskiego namaszczenia do posiadania mądrości wszelakich to dopiero zaczyna się jazda i rozciąganie widełek taryfikatora. Swoją drogą to ciekawe, że uznali wyższość Twojego rejestratora nad swoim homologowanym "pistoletem" (bo domyślam się, że Cię ustrzelili na suszarkę i shaltowali pod zarzutem przekroczenia prędkości).

Ja się staram nie dyskutować z policjantami, przyjąłem zasadę że jak wykroczenie oczywiste to pokornie poddaję się karze, a jak będę miał kiedykolwiek cień wątpliwości to zwyczajnie odmówię przyjęcia mandatu i będę bronił swoich racji przed sądem.

Ale żeby nie było offtopu - kiedyś nabyłem z chińskiej alibaby dziecinnie prostą kamerkę HD za cirka about ok 3 Dżordżów Waszyngtonów i użytkowałem ją zamocowaną na kasku na moto, na kasku w powietrzu i trochę zza szybki Punciaka. Kąt widzenia słaby, jakość słaba, ale najlepsze momenty szło odtworzyć.

oo to takie coś: http://allegro.pl/mini-ka...3822511947.html

Śmieszne pieniądze swoją drogą, karta SD droższa, ale zawsze jakieś pamiątkowe nagrania zostają.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-12-31, 02:59   

A ja mam takie pytanie:
Ile waży taka minuta filmu w HD Ready?
Da się do takich kamerek podłączyć dysk zewnętrzny, gdzieś pod deską schowany?
Czasem oglądam te filmik z ruskich kamerek, to raz widziałem taka wywaloną kosmos jakoś obrazu i dźwięku, że mi się taka zamarzyła...

PS Sam, mam dokładnie te samą kamerkę. :D Na razie do niczego mi się nie przydała.

[ Dodano: 2013-12-31, 03:00 ]
A nie, sorry, podłączyłem ją do kompa i używałem jako kamery internetowej.

[ Dodano: 2013-12-31, 03:02 ]
PS2 Na tej stronie napisane jest "Rozdzielczość: HD 720x480".
Czy mi się zdaję, czy to jest rozdzielczość 480p, a HD to ~1300x720? :-P

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-12-31, 13:41   

No wąłsnie problem w tym, że większość opisow to marketingowy bełkot nie majacy nic wspólnego z rzeczywistością ;( jak właśnie wspomniany obraz HD lub nagrywanie w nocy. Tańszych modeli już unikam - szkoda kasy, ale jeszcze sie łudze, że za te 200-250 zł można kupić coś ciekawego, co spełni swoje zadanie.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Odpowiedz do tematu