Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Historia pewnego krzyżaka
Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-29, 13:15   Historia pewnego krzyżaka

Siemano postanowiłem że dodam ten temat , bo non stop pisze się na skwerze i nie będzie dla potomnych . Mianowicie 2dni temu wieczorem latałem chwileczke z ziomkiem po mokrym rondzie bokiem może 2 kółeczka (oczywiscie na 2h) i jak wracałem do domu to poczułem że jakoś głośniej w samuraiu ale olałem sprawę . Na drugi dzień wizyta na siłce i basenik dobrze że kolega z którym się umówiłem na jazde po terenach zalewowych zrezygnował . Wiec samemu bez towarzysza w samochodzie obok nie chciało mi się jechać (cud bo zawsze jeżdżę sam) . No ale w samochodzie słyszę rożne dziwne dźwięki no i postanowiłem wejść pod samuraia i zobaczyć co tam słychać no i zobaczyłem to …..

Ale ja podejrzewam że to przez to że jeździłem chwile z urwana poduszka od reduktora i dostał krzyżak w dupę bo reduktor sie mocno ruszał .

Tak jestem upalaczem :(

https://www.dropbox.com/s...jęcie%201-3.JPG

https://www.dropbox.com/s...jęcie%202-2.JPG

https://www.dropbox.com/s...jęcie-12.JPG?m=

Czas na morał z tej historii ---- sprawdzajcie krzyżaki bo nie znacie dnia ani godziny kiedy umrą a szkoda żeby zniszczyły flansze ;/

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-04-29, 15:15   

krzyżak jak krzyżak, rozleciał się bo był już zmęczony, zdarza się, wymień - nie rób dramy :mrgreen: i kup sobie kilka w zapasie hehe

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-04-29, 15:43   

Ten krzyżak wygląda jakby był wytłuczony już dawno temu, jeździłeś dotąd, aż wytarł się jeden czop i wypadł z widełek.
Aż dziw, że tego nie zauważyłeś wcześniej, przecież krzyżak w takim stanie musiał dawać znać o sobie.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2014-04-29, 15:45   

Wez pod uwage ze kolega jezdzi samcem od tygodnia czy dwoch ;)

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-29, 15:53   

No jeżdżę od ponad 2tyg ;) Czy coś czułem hmmm no było głośniej w samuraiu niż w innych autkach przede wszystkim na asfalcie przy wyższych prędkościach , ale nie przejmowałem się tym bo to w końcu terenówka a nie miałem porównania do innego samuraia .

No przez ten czas co śmigam wymieniłem termostat, płyn chłodniczy , przewód hamulcowy , poduszkę pod reduktorem ,

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2014-04-29, 16:02   

Warto by bylo odkrecic reszte walow i sprawdzic stan pozostalych krzyzakow.

Jako ze wyglada ze w toim bedzie sie sypalo wszystko po kolei :P :P zwroc uwage na mosty - uszczelniacze i lozyska. Potem wymien olej w mostach oraz warto od razu w reduktorze i skrzyni. ;) Nie ma lekko. Albo imprezy albo jazda samcem.

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-29, 17:09   

Zawiozłem właśnie do mojego dobrego ziomka samuraika i kazałem mu zobaczyć na wszystkie te krzyżaki . Bo brat ma bierzmowanko dzisiaj i muszę lecieć do kościoła i nie moge mu pomóc . No wymienimy olej w mostach i reduktorze i posprawdzamy to wszystko i wieczorem się z nim zgadam . Trzeba zrobić raz a porządnie ;D

[ Dodano: 2014-04-29, 17:56 ]
Mam do wymiany ten wał co idzie od skrzyni do reduktora ponieważ musiał kiedyś odpaść i jest ubity i bije bo nie jest wyważony a krzyżak to tragedia , do wymiany z tyłu też krzyżak bo ma spory luz . Ale problem jest z przodem jest dość spory luz na tym wieloklinie ;/ Szykują sie mega wydatki

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-04-29, 19:06   

Zalety kupowania samochodu który był ciorany w terenie ;) przechodziłem przez to samo, to dopiero początek :mrgreen: ale nie martw się to jest standard.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2014-04-29, 20:31   

Jakby co mam waly w idealnym stanie - zero luzu na wieloklinie i krzyzaki nawet zyja ;)

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-29, 22:09   

No samurai będzie już na jutro wieczór . Nowe wały dwa po regeneracji , nowe oleje w mostach i reduktorze (byla sama woda) muszę zrobić te odpowietrzania . A co ze starymi wałami zrobić wyrzucić na złom czy trzymać je i dać do regenerowania jak będzie gotówka jakaś wolna ?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-04-29, 22:18   

Na złom... bój się Pana (od WF-u)... jak masz cokolwiek wywalać na złom z takich gratów to daj najpierw anons w dziale towarzyskim tego forum, czasem ktoś potrzebuje same widły, czasem samą rurę na przedłużkę i w ogóle czasem ktoś coś potrzebuje co Tobie wydaje się zbędne.

Niewykluczone, że jeszcze Ci się przydadzą w razie W - przecież jakiś czas na nich jeździłeś, więc jak je wrzucisz na pakę na jakiś wypad to mogą Ci pupę uratować i do domu dowieźć w czarną godzinę.

droidboo 
zapaleniec
Zwany Miśkiem.

Wysłany: 2014-04-30, 19:19   

Jak Sam mówi walkach wymień krzyżaki i zostaw jako zapas. Nie opłaca się wałów zsamca regenerowac, bo sa słabe, a jak lubisz upalac, to lekko Twoje napędy mieć nie będą. Jako obowiązkowy pakiet startowy polecam każdemu kompletną regenerację przednich kul. Koszty nie są mordercze a to podstawa sprawności przedniego napędu.

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-30, 19:58   

Samurai odebrany z naprawy ;) masakra nie to auto , potem zamieszczę zdjęcie oleju z mostów i wałów masakra teraz samurai jeździ jak osobówka . Teraz pytanie jak dbać o krzyżaki i napędy żeby nie stało sie to samo , no chyba ze to po prostu ze starości umarło ??

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-04-30, 20:19   

Co byś nie zrobił, to raz na jakiś czas któryś krzyżak się rozleci, one są trochę niedowymiarowane pod względem bardziej zaawansowanej jazdy w terenie, jak masz krzyżaki z kalamitkami, to przesmaruj od czasu do czasu.
Dbaj, żeby w mostach i skrzyniach był olej, a nie woda i błoto, nie katuj napędów bezmyślnym strzelaniem ze sprzęgła, paleniem gumy i skokami, a odwdzięczą się bezawaryjną pracą.

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-30, 20:48   

No już podaruje sobie driftowanie po rondzie ale oczywista ze na 2h ;/ to nie auto do tego . I strzelanie ze sprzegła po asfalcie

Odpowiedz do tematu