Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czyżby działanie "cudownego" środka czyszczącego w
mirek372
rozgadany

Wysłany: 2014-07-11, 16:13   Czyżby działanie "cudownego" środka czyszczącego w

Na początek zapewnię że nie pracuje na stacji paliw itd. Ok. 4-ry lata temu wymieniłem filtr paliwa ( mam wtrysk SJ413 ) . Była to metalowa rurka(mówię o filtrze) z wielką dziurą w środku . Praktycznie od początku miałem problemy z przyśpieszeniem , mocą , szarpaniem . Potem było ustawianie zapłonu , wymiana świec , kabli itd . To każdy zna . Od jakiegoś czasu zacząłem używać czyścicieli wtryskiwaczy ogólnie dostępnych na stacjach paliw . Powiem nie było gorzej . Ostatnio planowałem być w Puszczy Noteckiej a potem w Borach Tucholskich ( urlopowo pod namiot ) . Na drogę więc kupiłem czyściciela . Przy wlewaniu stwierdziłem że kupiłem omyłkowo dedykowany silnikom z LPG . Więc dokupiłem właściwy wtrysk-benzyna i oba wlałem do baku . Już po kilku dziesięciu kilometrach zacząłem stwierdzać niezwykłą przemianę . Silnik stał się dużo mocniejszy . Zacząłem jechać normalnie , 80-100 km/h było na dotyk . Nie mówiąc o manewrach , podjazdach na 5-tce , wyprzedzaniu . Spokojnie jechałem w konwojach , przestałem być maruderą wyprzedzanym przez wszystko (do tej pory miałem na trasie góra 60-70 km/h) . Spalanie też jest super - nie będę pisał bo się dla wielu okaże to zbyt długą bajką . Myślę że coś się odetkało . Zrobiłem ponad 1000 km w tym stanie samochodu i nadal jest super .

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-07-11, 16:25   

Ja od razu jak kupiłem samuraia to wlałem do niego czyściciela wtryskiwaczy wiec nie wiem jak pracował nawet przed wlaniem .

Ale np w trafiku po wlaniu czuć różnice dużą ale to jest diesel .

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-11, 19:01   

Ja używam przepychacza do gaźnika w aerozolu pstrykasz w gardziel i dajesz w rurę wymywa i spala cały szlam i osad z LPG.

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2014-07-12, 13:43   

pisalem to wczesniej
do swego samuraia poldka wlalem czysciciel wtrysku
powiem tak diabel nie kogut

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-07-12, 14:33   

Jeżeli komuś pomaga "kret do wtryskiwaczy" to albo jest to siła sugestii/marketingu albo dany wtryskiwacz był już prawie bez przelotu i auto jeździło na permanentnie ubogiej mieszance (pozdrawienia dla wypalonych zaworów :-> )
W końcu sterownik silnika nie jest taki głupi i jak widzi (sondą lambda) że trzeba dolać paliwa, to otwiera wtryskiwacz na odrobinę dłuższy czas i się wyrównuje. A jak już nie dało się zwiększyć czasu otwarcia, to sorry...
Jeżeli więc ktoś ma sprawną sondę i ta sonda na dodatek oscyluje pokazując prawidłową mieszankę, to czyszczenie wtrysku magicznymi szuwaksami pomoże tyle samo, co zaaplikowanie sobie samemu lewatywy :mrgreen:
Jeżeli nawet szuwaks przeczyści wtrysk i będzie on "bardziej drożny", to komputer po prostu skróci czas otwarcia i wszystko zostanie tak jak było.
A nie, wróć. Będziemy lżejsi o równoważność flaszeczki napoju robiącego dużo lepszą robotę... :idea:

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-07-12, 14:51   

A mam pytanie jak działają te specyfiki ? Skoro wlewa sie 250ml na 40l paliwa to przecież tego tam prawie nie ma ;D To podnosi temperaturę spalania czy jak ?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-12, 18:19   

nie wiem jak te do wtrysków ale te do mostów i skrzyń zagęstniaja olej. Ale Kostuch np zatykacz do chłodnic działa :mrgreen:

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-07-12, 21:41   

Starscream napisał/a:
nie wiem jak te do wtrysków ale te do mostów i skrzyń zagęstniaja olej. Ale Kostuch np zatykacz do chłodnic działa :mrgreen:

Jak nasypiesz do mostów i skrzyni trocin, to będziesz miał ten sam efekt co po kupnie jakiegoś specyfiku do glutowania :mrgreen:
A uszczelniaccza chłodnic nie neguję.

Tylko co mają te specyfiki wspólnego z przetykaczem wtryskiwaczy?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-13, 21:54   

a no mają to wspólnego że nie "musisz" fizycznie wykręcać części np chłodnicy wlewasz i się samo naprawia :mrgreen:

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-14, 00:29   

Gardor napisał/a:
A mam pytanie jak działają te specyfiki ? Skoro wlewa sie 250ml na 40l paliwa to przecież tego tam prawie nie ma ;D To podnosi temperaturę spalania czy jak ?

Nie wiem jak działa ale ja wlewam 8ml Archoila AR6200 na bak paliwa w dieslu i działa. Widzę to zwłaszcza po korekcji wtryskiwaczy i "szybkości" zapychania się DPFa.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Odpowiedz do tematu