Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Doradźcie jakie resory na przód?
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-10-23, 11:14   Doradźcie jakie resory na przód?

Hej, chłopaki zakupiłem zderzak stalowy do przodu i właśnie idzie do mnie wyciągarka. Będe chciał to wszystko w przyszłym tygodniu zamontować tylko zapomniałem o resorach. Tzn wszystkie mam seryjne, a wyciągarka i zderzak to prawie 70 kg więc na bank trzeba by je wymienić na coś mocnego. Co polecacie - ja jeżdzę rekreacyjnie więc nic ekstremalnego nie jest mi potrzebne. Aha i czy jak założe coś na przód to nie będzie auto jakoś krzywo stało czy cuś jak z tyłu będą orginały?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-10-23, 11:37   

Lovells, Mazur, OME - wszyscy Ci producenci mają odmiany "HD" pod takie zastosowania. Wybór wedle własnej decyzji.

Nawet jak Ci przód stanie (!) lekko wyżej to na tyle będziesz mógł wyrównać np. dłuższym wieszakiem. Tak na gorąco myślę jednak, że jeśli tył będzie ekstremalnie lekki (bez zderzaka, wyciągarki, koła zapasu, szpeju) a dociążysz przód przed osią przednią to może pojawi się jakiś "efekt dźwigni) i Ci nawet tył lekko podniesie w stosunku to tego co teraz jest (moja teoretyczna teoria).

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-10-23, 11:44   

kolega Moziembl z forum ma właśnie zderzak pod wyciągarkę i wyciągarkę ze stalowa liną czyli podobnie jak u Ciebie i ma zamontowane Leśniki od Mazura jeździłem z nim trochę na zlocie i powiem Ci, że jak dla mnie to komfort pierwsza klasa. Ale konkretnie co do modelu to musiał by się on wypowiedzieć.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-10-23, 12:32   

No własnie o leśnikach od Mazura myślałem, tylko zastanawiam się czy kupić od razu na tył czy nie. Wieszaki to już mam w tym momencie założone 2".

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-10-23, 15:07   

Kup od razu i na tył będziesz maił nowe z przodu i tyłu ale również nie będziesz musiał kombinować z tym że przód będzie niżej/wyżej

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-10-23, 15:09   

Wiem, tylko że zamierzałem wydać 2 tysiące a teraz mi się zrobi 3,5 a szkoda mi tyle pchać bo jeszcze mam blache zrobić

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-10-23, 19:39   

dokładnie- ja mam taki zestaw -leśniki całe z 6mm + wieszaki i zderzak stalowy + DW 8000 i na oryginalnych resorach siadło aż strach :mrgreen:
tył to na bank będzie niżej od przodu - wieszaki musisz zastosować albo resory wymienić

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-10-24, 07:50   

A powiedz mi, te leśniki liftują auto czy tylko są mocniejsze od standardowych? I jak się na tym jeździ bo jedni zachwalają a czytałem też że mega twardo i takie tam..

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-10-24, 09:09   

W teorii Leśniki liftują minimalnie +1cm w stosunku do... no właśnie, ponoć fabrycznej serii, której dawno nie widziano. Więc jeśli masz umęczony, płaski zawias obecnie to Leśniki Cię zauważalnie dźwigną.

Odpowiedz do tematu