Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Elektryczna popmpa paliwa
Dragon 
świeżak

Wysłany: 2014-12-02, 22:05   Elektryczna popmpa paliwa

Witam,

Panowie....

Mam SJ 413, 87r. gaźnik + gaz. Instalacja gazowa oczywiście chyba najprostsza z możliwych (TOMASETTO),

Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem na benzynie (na gazie pali, ale tylko w temp dodatnich i to chyba norma przy takiej instalacji) rano trzeba kręcić kilka minut, aż zaskoczy jak już odpali to mogę go zgasić i pali od strzała, wciągu dnia jak postoi kilka godzin to też jest problem chodź łapie szybciej. Ostatniej zimy nie było takiego problemu... latem wywaliłem zbiornik bo korniki go zeżarły i mam w środku bańkę 15l (zasilanie, powrót i odpowietrznik), ale to chyba nie ma znaczenia.

Wygląda to tak jak by paliwo schodziło z układu i trzeba czasu, aż pompa zaciągnie (pompa mechaniczna kiedyś już ją reanimowałem bo ciekła, ale masa uszczelniająca załatwiła sprawę)

Jutro zdejmę wężyk i zobaczę kiedy pompa zacznie podawać paliwo jeśli potwierdzi się że długo zaciąga to myślę nad założeniem elektrycznej coś takiego http://allegro.pl/pompa-p...4859954417.html tylko pytanie jak to zrobić?

Podłączyć tylko zasilanie po stacyjce i pompuje cały czas, czy można to zrobić tak żeby pompowała tylko jak przełączę na benzynę?
Co z powrotem? wpiąć się po prostu za pompą trójnikiem na wężu?

Wolałbym nową mechaniczną, ale porządna kosztuje min 200zł (kiedyś założyłem nową VALEO - 120zł ale to plastikowe gu.... nawet nie zaciągnęło paliwa)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-12-02, 22:41   

ja miałem taką ale pochodziła pół roku i się zatarła -darowałem sobie i kupiłem nową oryginalną.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-12-02, 22:56   

Pompa pompą, ale ja bym najpierw obadał cały trakt królewski benki od baku do pompki. Może Ci się gdzie przewód przetarł albo zsuną i zapowietrza. Filterek paliwa czysty?

manias79 
mechanik

Wysłany: 2014-12-02, 23:04   

Ja tez mialem tania elektryczna pompke paliwa w gaznikowcu, ale byla tania :/ Zasysala paliwo z baku, ale nie mogla doprowadzic paliwa do gaznika. Sprawe od reki zalatwila oryginalna pompka mechaniczna kupiona u Slawka z ul. Biedronki w Warszawie.
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

Dragon 
świeżak

Wysłany: 2014-12-03, 07:29   

No dzisiaj będziemy badać układ od baku do pompy :)

Ale sposób podłączenia elektrycznej i tak chciałbym poznać nawet jak się nie przyda.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-12-03, 11:35   

Pierwsze primo: instalacja gazowa powinna móc odpalać w każdej temperaturze (co nie znaczy, że jest to dla niej zdrowe).
Drugie primo: jak jedziesz na gazie, to paliwo z komory pływakowej znika. Zanim wyłączysz silnik przełącz na benzynę i poczekaj parę sekund aż napompuje. Z komory raczej na pewno ci się nie cofnie ;-)

Dragon 
świeżak

Wysłany: 2014-12-03, 12:49   

Instalacja gazowa pewnie i powinna odpalić w każdej temperaturze, ale moja nie chce....

Po drugie to gaszę auto na benzynie, zawsze przed dojazdem do domu przełączałem na benzynę więc gaźnik był zalany benzyną, a mimo to rano jak zaczyna kręcić to zaraz po dotknięciu rozrusznika niby już chce - zaskakuje ale zaraz o po tym już kręci jak by nie miał paliwa. :-(

Dodam, że świece wymienione tydzień temu.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-12-03, 13:19   

ssanie działa?

Dragon 
świeżak

Wysłany: 2014-12-03, 14:56   

Ssanie...... hm nie wiem, jako to zbadać?
Ale coś może w tym być bo jak odpali to na zimnym zawsze miał wyższe obroty, a teraz tak sobie ledwo pyrka ale nie zgaśnie.

Ale czy to miało by wpływ na to że nie chce odpalić?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-12-03, 16:04   

Dragon napisał/a:

Ale czy to miało by wpływ na to że nie chce odpalić?

No, raczej...
Jak jest za uboga mieszanka, to iskra jej nie zapali.

Dragon 
świeżak

Wysłany: 2014-12-03, 19:27   

Właśnie wróciłem z garażu i......

Pompę paliwa już przeprosiłem działa bez zarzutów, wymieniłem filtr paliwa oraz kopułkę i palec teraz pali od strzała ale zobaczymy co będzie rano.

Wywaliłem też filtr powietrza bo zawalony jest strasznie jutro kupię nowy.

Rano dam znać czy pomogło.

[ Dodano: 2014-12-04, 07:50 ]
Witam,

Jaski postęp jest bo do pracy przyjechałem samurajem, ale musiałem zrobić 3 podejścia aż zapalił - to zdecydowanie szybciej niż ostatnio ale to jeszcze nie to.

Co jeszcze może być?

Ari 
zapaleniec

Wysłany: 2014-12-11, 22:28   

Jeśli ssanie jest w automacie to sprawdził bym to.
Kiedyś, w prawdzie w innym aucie miałem taki objaw: jak auto było mocno zimne to odpalało jednak jak pojeździłem i pozostawiłem do ,,prawie wystudzenia'' i chciałem odpalić to był problem.

Wniosek taki, że w pewnym przedziale temperatury silnika ssanie się nia załączało.

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.

Odpowiedz do tematu