Mam SJ 413, 87r. gaźnik + gaz. Instalacja gazowa oczywiście chyba najprostsza z możliwych (TOMASETTO),
Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem na benzynie (na gazie pali, ale tylko w temp dodatnich i to chyba norma przy takiej instalacji) rano trzeba kręcić kilka minut, aż zaskoczy jak już odpali to mogę go zgasić i pali od strzała, wciągu dnia jak postoi kilka godzin to też jest problem chodź łapie szybciej. Ostatniej zimy nie było takiego problemu... latem wywaliłem zbiornik bo korniki go zeżarły i mam w środku bańkę 15l (zasilanie, powrót i odpowietrznik), ale to chyba nie ma znaczenia.
Wygląda to tak jak by paliwo schodziło z układu i trzeba czasu, aż pompa zaciągnie (pompa mechaniczna kiedyś już ją reanimowałem bo ciekła, ale masa uszczelniająca załatwiła sprawę)
Jutro zdejmę wężyk i zobaczę kiedy pompa zacznie podawać paliwo jeśli potwierdzi się że długo zaciąga to myślę nad założeniem elektrycznej coś takiego http://allegro.pl/pompa-p...4859954417.html tylko pytanie jak to zrobić?
Podłączyć tylko zasilanie po stacyjce i pompuje cały czas, czy można to zrobić tak żeby pompowała tylko jak przełączę na benzynę?
Co z powrotem? wpiąć się po prostu za pompą trójnikiem na wężu?
Wolałbym nową mechaniczną, ale porządna kosztuje min 200zł (kiedyś założyłem nową VALEO - 120zł ale to plastikowe gu.... nawet nie zaciągnęło paliwa)
Wysłany: 2014-12-02, 22:56
Pompa pompą, ale ja bym najpierw obadał cały trakt królewski benki od baku do pompki. Może Ci się gdzie przewód przetarł albo zsuną i zapowietrza. Filterek paliwa czysty?
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2014-12-02, 23:04
Ja tez mialem tania elektryczna pompke paliwa w gaznikowcu, ale byla tania :/ Zasysala paliwo z baku, ale nie mogla doprowadzic paliwa do gaznika. Sprawe od reki zalatwila oryginalna pompka mechaniczna kupiona u Slawka z ul. Biedronki w Warszawie.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Pierwsze primo: instalacja gazowa powinna móc odpalać w każdej temperaturze (co nie znaczy, że jest to dla niej zdrowe).
Drugie primo: jak jedziesz na gazie, to paliwo z komory pływakowej znika. Zanim wyłączysz silnik przełącz na benzynę i poczekaj parę sekund aż napompuje. Z komory raczej na pewno ci się nie cofnie
Instalacja gazowa pewnie i powinna odpalić w każdej temperaturze, ale moja nie chce....
Po drugie to gaszę auto na benzynie, zawsze przed dojazdem do domu przełączałem na benzynę więc gaźnik był zalany benzyną, a mimo to rano jak zaczyna kręcić to zaraz po dotknięciu rozrusznika niby już chce - zaskakuje ale zaraz o po tym już kręci jak by nie miał paliwa.
Ssanie...... hm nie wiem, jako to zbadać?
Ale coś może w tym być bo jak odpali to na zimnym zawsze miał wyższe obroty, a teraz tak sobie ledwo pyrka ale nie zgaśnie.
Ale czy to miało by wpływ na to że nie chce odpalić?
Pompę paliwa już przeprosiłem działa bez zarzutów, wymieniłem filtr paliwa oraz kopułkę i palec teraz pali od strzała ale zobaczymy co będzie rano.
Wywaliłem też filtr powietrza bo zawalony jest strasznie jutro kupię nowy.
Rano dam znać czy pomogło.
[ Dodano: 2014-12-04, 07:50 ]
Witam,
Jaski postęp jest bo do pracy przyjechałem samurajem, ale musiałem zrobić 3 podejścia aż zapalił - to zdecydowanie szybciej niż ostatnio ale to jeszcze nie to.
Jeśli ssanie jest w automacie to sprawdził bym to.
Kiedyś, w prawdzie w innym aucie miałem taki objaw: jak auto było mocno zimne to odpalało jednak jak pojeździłem i pozostawiłem do ,,prawie wystudzenia'' i chciałem odpalić to był problem.
Wniosek taki, że w pewnym przedziale temperatury silnika ssanie się nia załączało.
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum