Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ogrzewanie podłogowe
Junior 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2015-01-21, 00:09   ogrzewanie podłogowe

Siema ogarniał ktoś z was ogrzewanie podłogowe?? Mam łazienkę 2,80x2,65 i zastanawiam się czy nie zrobić tam ogrzewania podłogowego... Problem jest taki że trzeba wykuć stare kafelki na podłodze i tu pytanie dla was ile czego trzeba bo wpierw styropian->folia->rurki->wylewka->kafelki??? czy inaczej?? jakie są minimalne grubości styro., wylewki? dziś np usłyszałem że styropianu nie trzeba bo łazienka jest nad piwnicą i nie jest na ziemi itd.?? jak to jest i z czym sie to żre :D?? Bajer fajny ale czy warty świeczki

Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2015-01-21, 08:18   

Kompletnie się nie znam, ale dla mnie ten styro jest po to by ciepło szło tylko w górę, a nie by zaizolować od ziemi.

egon 
mechanik

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-01-21, 08:44   

Jako że zajmowałem się tym przez prawie cztery lata to tak.Styropian musisz mieć bo inaczej nie będzie to grzało ,no chyba że chcesz odrazu piwnice ogrzewać , więc tak, styropian na to ekran http://pex.pl/p/20/24/fol...i-izolacje.html rura pex i wylewka . Ale jak nigdy nie robiłeś tego to lepiej to zleć komuś obeznanemu w temacie bo łatwo zepsuć i nie będzie grzało tak jak powinno .

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-01-21, 09:16   

a rozważasz też elektryczne?

egon 
mechanik

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-01-21, 10:17   

Elektryczne to kupa wielka jest ,drogo wychodzi użytkowanie

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-01-21, 11:06   

egon napisał/a:
Elektryczne to kupa wielka jest ,drogo wychodzi użytkowanie

po mojemu odpowiedź jest nieco inna - to zależy ;) koszt eksploatacji to tylko jeden z czynników wpływający na komfort użytkowania całej instalacji. Junior nic nie napisał jaki ma obecnie kocioł, skąd bierze ciepłą wodę latem na przykład, z czego zrobiona jest podłoga i jaki stan budynku ogólnie, czy to piętro czy parter, czy z podpiwniczeniem, jak zamierza korzystać z tego ogrzewania (zima/cały rok), skąd czerpie prąd i jak z jego jakością, jaka instalacja hydro/elektro. Zakładam również, że chodzi o własny dom a nie mieszkanie w blokach?

Generalnie, podszedłbym do zagadnienia bardziej kompleksowo jeśli wykonanie ma mieć ręce i nogi i z pewnością nie nazwałbym żadnego ogrzewania - wodnego czy elektrycznego wielką kupą, chociaż jak się jedzie zimą przez pola to widać jak wielkie kupy gnoju generują całkiem sporą ilość ciepła :D

przykładowy link: http://www.wspolczesna.pl...GAZYN/130219788

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-01-21, 11:41   

Bry
Ja mam podłogówkę wodną nie tylko w łazience, ale jeśli chodzi o łazienkę to robiąc instalacje teraz dołożył bym pod same płytki ogrzewanie elektryczne, może nie pod całą podłogą ale przy wyjściu z brodzika, kibla i przy umywalkach. Dlaczego. Bo jest taki okres ogrzewania na przełomie wiosny i lata, lata i jesieni że ogrzewanie domu jeszcze nie działa bo pogodówka jeszcze nie włącza, a rano miło jest wyjść z pod prysznica na ciepłą podłogę. Jeśli chodzi o izolację to styropian ma jeszcze z zadanie utrzymać rury przed wylewką, w niego specjalnymi haczykami kotwi się. Oprócz tego jest on dylatacją gdyz ta podłoga mocno pracuje ze względu na zmiany temperatury, wylewka nad ogrzwaniem także musi być oddzielona od ściany takim bandażem z pianki. i odpowiednie dylatacje w drzwiach Ja też mam podpiwniczoną łazienkę ale styropian układałem.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2015-01-21, 12:09   

moziembl napisał/a:
Jeśli chodzi o izolację to styropian ma jeszcze z zadanie utrzymać rury przed wylewką, w niego specjalnymi haczykami kotwi się. Oprócz tego jest on dylatacją gdyz ta podłoga mocno pracuje ze względu na zmiany temperatury, wylewka nad ogrzwaniem także musi być oddzielona od ściany takim bandażem z pianki. i odpowiednie dylatacje w drzwiach Ja też mam podpiwniczoną łazienkę ale styropian układałem.

Ja mam podłogówkę w Łazience i generalnie prawie w większej połowie domu tam gdzie mam płytki, czyli kuchnia, jadalnia korytarz itp. Bardzo fajna sprawa.

Tak jak pisał moziembl - styropian musi być ponieważ miał byś ogrzewanie sufitowe w piwnicy :-) oraz płyta mocno pracuje jak się nagrzewa i ziębi do tego musi być oddzielona ta pianką przy ścianach i delatacja w progu łazienki. Plus do tego klej do płytek musi być specjalny na ogrzewanie podłogowe (lekko elastyczny).
Ogrzewanie można spokojnie zrobić samemu jeśli ma się trochę pojęcia technicznego (chodzi mi o samodzielne układanie rurek i robienie wylewki). Bardzo ważne jest aby dokładnie przestrzegać odległości między rurkami na podłodze i równomiernie je rozłożyć. Pomaga w tym siatka nadrukowana na foli aluminiowej. Najlepsza odległość to od 10 do 15 cm. Ja u siebie trochę tego niedopilnowałem i np. tam gdzie odległość między rurkami wynosi około 20 cm. czuć gołą stopą cieplejsze i zimniejsze miejsce między rurkami..... a tam gdzie dawałem gęściej poniżej 10 cm to podłoga parzy w stopy.

Samo wykonanie podłogówki jest proste .... problematyczne może być podłączenie jej w układ. Mianowicie trzeba pamiętać, że w podłogówke nie mozna wpuścić więcej niż 50 stopni Celcjusza to jest max. Normalnie to ja u siebie wpuszczam od 20 stopni (podłoga lekko prawie niewyczuwalne ciepło) do 38 stopni to już jest naprawdę gorąca. Aby wpuszczać odpowiednią ilość ciepłą w podłogówke potrzebujesz odpowiedni układ mieszający ze specjalnym termostatem dwudrożnym. Taki układ mieszający to jest coś na wzór specjalnej rurki taki baypas który w razie wysokiej temperatury puszcza wysoką temp. na baypas a nie w podłogę.

Ale aby Ciebie nie zrazić złożonością układu dodam, że ja właśnie mam tak u siebie zrobione ponieważ mam powyżej 100m2 ogrzewania podłogowego w domu. Ale u siostry gdzie jest tego dużo mniej nie ma zrobionego układu mieszającego tylko pętle podłogówki są robione na powrocie ze zwykłych grzejników. Wtedy regulujesz sobie poniekąd temp. w pętli podłogowej termostatem przy grzejniku.

Oczywiście do ogrzewania podłogowego najlepiej nadają się piece automatyczne z podajnikiem czy gazowe itp. tam gdzie możesz sobie temp. na piecu ustawić np. 50 stopni. Jesli chodzi o stare piece węglowe gdzie woda może osiągać 80 stopni i więcej to już może być lipa ..... trzeba pamietać, że podłogi nie powinno sie grzać tak mocno jak grzejnika.

Reasumując jak chcesz robić ogrzewanie podłogowe tylko w łazience to najlepiej będzie powiesić w niej grzejnik drabinkowy do suszenia ręczników z termostatem i na powrocie do pieca zastosować rurki pex i zrobić pętle w podłodze.

Junior 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2015-01-22, 00:15   

dzięki za odzew ;-) ogrzewanie ma być tylko w łazience i trudny jest sam fakt że instalacja C.O. jest że tak powiem nie świeża i na razie zostaje... stary piec który przewyższa mocą zapotrzebowanie domku. Domek to wyższy parter. Kolejnym utrudnieniem jest to że nawet po skuciu starych płytek na podłodze i wylewki zrobił by sie do łazienki około 8-10 cm próg... Tak dumam i dumam ale chyba to nie jest zbyt dobry pomysł. Dany44, Grzejnik drabinkowy będzie w łazience, masz na myśli że podłączyć pod to podłogówkę czy tylko do samej wylewki wrzucić rurki pex??

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2015-01-22, 00:32   

Z wanny czy brodzika to się wychodzi prosto do kapci i nie ma problemu z podgrzewaniem podłogi :)

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-01-22, 07:43   

Dany44 miał na myśli, że podłogówkę dajesz w szereg z grzejnikiem łazienkowym i podłogówka jest na wyjściu grzejnika-drabinki, dzięki temu możesz regulować temperaturę podłogówki kręcąc termostatem przy grzejniku.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-01-22, 08:11   

...elektryczne Cię ratuje. Możesz grzać jak nie grzejesz centralnym (wiosna/jesień/lato), precyzyjnie ustawisz sobie temperaturę, nie musisz ingerować w istniejącą sieć, instalacja łatwiejsza i "mniej inwazyjna". Koszt utrzymania większy, ale przy tak niewielkim pomieszczeniu to chyba pomijalny aspekt...

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2015-01-22, 09:32   

moziembl napisał/a:
Dany44 miał na myśli, że podłogówkę dajesz w szereg z grzejnikiem łazienkowym i podłogówka jest na wyjściu grzejnika-drabinki, dzięki temu możesz regulować temperaturę podłogówki kręcąc termostatem przy grzejniku.

Dokładnie to miałem na myśli. Gorąca woda z pieca idzie najpierw na grzejnik i jak wychodzi z grzejnika to idzie w podłogę tam przepływa przez kilkanaście pętli i wraca do pieca. Tak jest w wersji uproszczonej bez baypasu mieszającego. Ale nawet w takiej uproszczonej wersji trzeba pamiętać o podłączeniu tego do pieca poprzez specjalny rozdzielacz a rozdzielacz do pieca itp. tak więc jeśli nie robisz całej instalacji od nowa to najlepiej zrobić tam jak piszę Sam i za założyć elektryczne maty grzewcze.

1. Maty grzewcze zatapiasz w kleju do płytek tak więc podłoga Ci się nie podnosi.
2. Masz proste podłączenie elektryczne i sterowanie regulatorem temperatury gdzie możesz ustawić o której godzinie ma Ci się włączyć i wyłączyć.
3. Maty rozkładasz tylko tam gdzie będziesz chodził gołymi nogami - nie zakładasz mat pod pralką, wanną czy brodzikiem, szafkami, półkami itp.

corsa 
rozgadany

Wysłany: 2015-01-22, 17:44   

kolego napisz konkretnie ile cm przestrzeni byś posiadał jakbyś wszystko skuł, z podłączaniem szeregowo bym się nie bawił tylko termostat założył ustawiasz na nim np 35 stopni i powyżej ci nie przepusci proste. ja osobiście mam w domu podłogówki zrobione całkowicie osobno nową instalacją osobno mam do niej pompkę i obieg to jest wielki plus np jak palisz na wodę w lecie i nie chcesz puszczać na grzejniki bo przecież ciepło w domu a na podłogówkę leci ustalasz na termostacie mniejszą temp i masz letnią podłogę a nie zimne płytki.

galeria http://imgur.com/a/h8JUz#0

Odpowiedz do tematu