Wysłany: 2015-04-02, 21:12 uszczelka miski olejowej
witam, powiedzcie koledzy czy w sj 413 1,3 gaźnik były różne uszczelki miski olejowej bo mam problem z właściwą w moim sklepie, przywożą mi jakieś dziwne? może jakiś nr katalogowy?
Wysłany: 2015-04-02, 22:46
Manual podaje że miskę składa się na "sealant" czyli popularnie pewnie silikon lub specjalną masę uszczelniającą motoryzacyjną. Na stronie 3-42 tegoż manuala znajdziesz również momenty dokręcania śrub miski oraz ich kolejność. Powodzenia.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
u mnie było na silikonie ale po remoncie silnika w zestawie uszczelek była korkowa - z trwogą założyłem i jest sucho :) (pod klawiaturą też mam korkową)
są uszczelki korkowe ale... odradzam, dokręcenie tych śrubek z taką samą siłą na całej powierzchni jest przy uszczelce korkowej dość trudne i zazwyczaj się gdzieś po czasie zaczyna lać bo miska nie ma stopek by równo siadła trza się pierdzielić z liczeniem obrotów śrubki bo dokręcanie tego na moment obrotowy z serwisówki kończy się zgnieceniem tej uszczelki.
Więc najlepiej zrobić tak jak serwisówka zaleca, dobrze odtłuścić i położyć to na dobrej paście do misek (nie czerwony silikon bo to syf) np. reinzosil.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Odbiegnę od tematu.. Przy składaniu pokryw reduktora używacie fabrycznych, nowych uszczelek, dorabiacie sami czy uszczelniacie np. Reinzosil, czerwonym silikonem?
Wysłany: 2015-04-17, 15:25
michau napisał/a:
70ml wystarczy na sam reduktor? Podobna gęstość co silikon?
robiłem właśnie remanent i po złożeniu obydwu zwrotnic i piast na masę Elringa Dirko z tubki o pojemności 70ml zużyłem może z połowę, a raczej nie oszczędzałem i miejscami wygląda jak "ciastko z kremem" :D jak trochę wypłynęło.
Reasumując, jestem prawie przekonany że jedna tubka 70ml wystarczy Ci w zupełności na złożenie reduktora. Konsystencja zbliżona do tradycyjnego silikonu przy czym warto wspomnieć, że te masy są korozyjnie neutralne co nie zawsze występuje dla "klasycznych" silikonów sanitarnych.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie wszystkie silikony (masy , kleje) przeznaczone do stosowania jako uszczelnienia są korozyjnie neutralne. Reinzosil i Dirko Erlinga na pewno, inne trza na węch ;) czy nie octowe....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum