Witam,
pocieka mi olej na wałku wychodzącym z reduktora na tylny most , sprawdziłem - jest też luz na łożysku , reduktor hałasuje . To chyba poważna sprawa .
Czy ktoś z Was orientuje się :
-jakie to łożysko , jak z dostępnością ?
- jaki uszczelniacz ?
- czy jest możliwa naprawa samemu ? czy lepiej oddać go do mechanika ? Czy potrzebne są specjalistyczne klucze ?
Z tego co widziałem to trzeba , zdemontować reduktor i rozpołowić .
z góry dziękuję za pomoc
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 670 Skąd: przysucha
Wysłany: 2011-04-21, 11:36
zawsze mozna zrobic samemu , jesli masz zdjety reduktor wyjmij lozysko jedz do sklepu i kup nowe z dostepnoscia nie powinno byc problemu to samo z uszczelniaczem pozdrawiam
wyjmij łożysko to nie jest tak łatwo jak się pisze ;)
by zrobić wyjmij łożysko z reduktora trzeba go rozłożyć na części, wyciągnąć wałek zdawczy, mieć odpowiednie ściągacze którymi trzeba ściągnąć pierścień, następnie wyciągnąć łożysko i poskładać wszytko z nowym, jak już będziesz to robił to warto wymienić wszystkie bo zazwyczaj do tego się nadają, uszczelniacz w aso 40zł lub w sklepie z uszczelniaczami pare zł. dwuwargowy 38/50/7
łożyska w reduktorze masz takie:
NSK 6306N (to łożysko z pierścieniem)
NSK 63/22
3 sztuki NSK 62/28
przynajmniej te można dostać w obrocie.
nie pamiętam już które jest na wałku zdawczym.
w każdym razie to to który widać na 3cim wałku przy największym kole.
jak nie masz jakiegoś podstawowego pojęcia o mechanice to daj to do mechanika, albo przyślij do mnie
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
no tylko pasuje mieć ściągacze do łożysk i praskę bądź odpowiednie nabijaki, i przy rozkładaniu pamiętać gdzie co było, bo tam są takie kuleczki, jak się je pogubi to kaplica.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
witam
mam podobne objawy. rzęzi mi reduktor. słychać jakby trzaski w środku i wycie jak jade.
Jak trzymam za wajche od reduktora to słychać jak drży i czuć trzask.
myslicie ze to łozysko? każde przełożenie jak stoje wchodzi leciutko płynnie z kliknięciem a jak ruszam to cos tam sie niedobrego dzieje.
tak samo jest na kazdym biegu reduktora. oprócz N. wtedy cisza.
sprawdzone wielowypusty i krzyzaki. są w porzadku. chyba zostaje łożysko w reduktorze. dziś rozpołowie reduktor zobaczymy co z tego bedzie.
a rozkładał ktoś z was go wcześniej? moze jakaś porada? na co zwrócic uwage? jak sie do tego zabrac? itd
witam
reduktor rozłożony. łozyska dramat. wszystkie maja luzy jak niewiem. jedno ze środkowego wałka wogole sie zmieliło na pył.
ma ktoś może wszystkie rozmiary łożysk i uszczelniaczy? bo chce wstawić wszystko nowe.
NSK 6306N (to łożysko z pierścieniem)
NSK 63/22
3 sztuki NSK 62/28
uszczelniacze
38/50/7
38/60/8 - 2szt.
jeżeli chodzi o łożyska igiełkowe to praktycznie nie do dostania, więc jeżeli ci chodzi o to igiełkowe bo takie są na środkowym wałku to masz lekki problem
wymiary kulkowych mam ale niemoge nigdzie znaleźć rozmiarów tych igiełkowych które przychodzą pod zębatki.
a są juz tak zyzyte ze sie rozpadły jak je wyciagnałem i jedno na srodkowym wałku rozpało sie na części.
w dodatku wytarło mi wyżłobienie w wałku. i albo dam do zrobienia nowy albo dam go do napawania i stoczenia.
niewiem co wyjdzie taniej.
możesz zapytać, daj znać jak znajdziesz, tylko nie bądź zdziw się jak będzie to komplet, wałek łożyska podkładki ślizgowe za 1000zł ;)
taniej wyjdzie kupić taką część w miarę dobrym stanie gdzieś na allegro, ten wałek jest czymś pokryty, nie wiem jak byś chciał to stoczyć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum