Wysłany: 2015-09-18, 23:04 Złamana śruba. Co zrobić?
Mam problem Dzisiaj próbowałem odkręcić hak. Niestety skończyło się złamaniem śruby przy gwincie. Śruba jak można się spodziewać jest cała skorodowana. Myślę że pozostałe śruby są w identycznym stanie. Jak mogę bez niszczenia śrub odkręcić hak? Co z tą złamaną, jak tą śrubę odkręcić?
Wysłany: 2015-09-18, 23:14
Zależnie od dostępności sprzętów i dojścia do śrub: dospawać kawałek innej śruby i próbować wcześniej zalewając jakimś solidnym penetratorem, przecinak i młotek, specjalny wykrętak: http://allegro.pl/listing...v4-uni-1-5-0907 , rozwiercić. Czasem pomaga też podgrzanie.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-09-19, 02:05
Podkrzac i z czuciem, najpierw sprobowac lekko dokrecic, pozniej odkrecic, jak ruszy to milimetrz po milimetrze tam i z powrotem, moze to zajac dobra godzine na 4 sruby...
Mozna probowac pneumatem.
Urwana rozwiercic i takiem wykretakiem wykrecac, i grzac konkretnie.
W co ta sruba jest wkrecona? W najgorszym wypadku odwiercic i przegwintowac.
Są specjalne przyrządy do wykręcania uciętych śrub. OBI, Casto itp. W zależności od wielkości śruby wiercisz w tej ukręconej otwór i wbijasz przyrząd za pomocą którego wykręcasz tę śrubę.
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
albo jeśli dość duża to ja wiercę otwór i wbijam torxa tylko musi być dobrej jakości i wykręcam ale czasem bywa że się urwie dobrze jest wcześniej podgrzać. A jak nie to rozwiecić i gwintować nowe otwory
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum