Witam ;) Jakieś dwa tygodnie temu odkręciłem gaźnik w samuraju (gaźnik 1,5 pony, manualne ssanie), chciałem go wyczyścić i założyć nowe uszczelki. Podczas rozbierania gaźnika wypadła z niego mała kulka (łożysko) czy w waszych gaźnika też macie taką kuleczkę i czy ma ona wpływ na prace silnika? Przed rozebraniem samurai trzymał cały czas wysokie obroty, około 2000obr/min. Po wyczyszczeniu i złożeniu wszystkiego samurai zwariował, pracuje raz na obrotach 2000obr, 5000obr, 900obr, niezależnie od tego kiedy zostaje odpalony czy zimny czy ciepły. Nie wiem już co mam robić, dodam jeszcze, że jest założona nowa kopułka i palec, kable wn są dobre.
Dziś gaźnik został rozłożony na części pierwsze w celu umieszczenia tej małej kuleczki, czy ktoś wie gdzie dokładnie ma się ona znajdować? Dodam zdjęcia może łatwiej będzie wytłumaczyć.
http://imgur.com/a/rf8X3
rozbierałem taki kilkakrotnie i nigdzie nie zdiagnozowałem kulki luzem nawet w zaworze iglicowym kulki nie ma. A ty go montowałeś do auta czy kupiłeś z takim. Chyba że kulka jest w dyszy tej elekrtromagnetycznej lub zaworze wzbogacania
_________________ Samuraj- neverending story...
Ostatnio zmieniony przez Starscream 2015-09-28, 22:35, w całości zmieniany 1 raz
Samuraja kupiłem już z tym gaźnikiem wtedy miał obroty około 2000obr/min, gdzie znajduje się dysza elektromagnetyczna ? Główny problem polega na tym, że wariują obroty i nie bardzo wiem co z tym zrobić.
Przepatrzyłem schematy które mam -jedynym miejscem gdzie taka kulka może występować jest zawór wzbogacania jest to patrząc na gaźnik przykręcony na silniku z prawej strony nad takimi trzema rurkami próżni albo jak wolisz nad śrubą składu mieszanki. Jest tam "dekielek" przykręcony dwoma lub 3 śrubkami tam jest ten zaworek. Jest tam membrana,sprężyna i taka właśnie kulka + dysza rozpylacza ale jak ci to wypadło to nie mam pojęcia -chyba żeś tam grzebał
2000 na wolnych? to -ja mam ustawione na 1000/1100 bez świateł
Ten gaźnik był już rozbierany nie raz i nie dwa, mi tak kulka wypadła z komory pływakowej jestem pewny. Ktoś maczał tam palce i możliwe, że nie wiedział gdzie ją umieścić i wrzucił tą kuleczkę do komory pływakowej . Starscream czy byłbyś w stanie podzielić się tymi schematami ? Temat gaźników jest dla mnie czarną magią, pierwszy raz to robię. Jak wyregulować wolne obroty na około 1000obr/min i tak, żeby nie szalał i pracował równo? Blaszkę, którą trzeba było podgiąć jest już podgięta.
tam nie ma żadnej kulki w komorze pływakowej. Jedynie tam gdzie pisałem. Obroty regulujesz tym pokrętłem z plastikową końcówką .
Rozkręć tam gdzie Ci pisałem i zobacz czy jest, bo takie powalone obroty to może być od tego zaworu. Tylko uważaj żeby ci nie powypadało.
A uszczelkę masz nową ? jedną i drugą? Pływak sprawdzałeś -szczelny? zawór domyka? przedmuchałeś dobrze cały gaźnik wszystkie kanały?
Ja mam jakieś kserówki od hundaia pony ale gdzieś ktoś miał podobne w PDF nie wiem czy nie slavok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum