witam
robię swapa w samuraju z silnika 1.3 gaźnik na 1.3 16v z jimny mam całą wiązkę elektryczną i szukam schematu jak podłączyć instalacje.
do instalacji oryginalnej z samca.
może ktoś już to przerabiał
zed,
Tam się już nic nie znajdzie niestety.
A co do podłączenia, to w gaźnikowcu jest prosta sprawa - trzeba wsadzić całą wiązkę silnikową z komputerem i tyle.
Łatwiej niż przy swapie do wtryskowca.
Witam jestem tu nowy wiec nie mam jeszcze pojecia czy pisze w dobrym dziale ale wszystko przychodzi z czasem wiec tak planuje zaku samuraja 1,3 i swap na 1,9 tdi szukam teraz dobrej dazy prosze napiszcie na co zwrazać uwag.A drugi problem ktury mnie trapi to to ze auto ma byc uzywane na codzien jak i w ternie i obawiam sie ze z tdi predkość max bedzie bardzo niska a chciałbym minimum 90km h zeby wielkie auta nie musiały mnie wyprzedzać czy macie doswiadczenie w temacie takiego swapu (napewno macie :)jaka predkosc przy jakich obrotach ?czy mozna to jakos zmieniac poprzez zmiane przełożen mostu czekam na info pozdrawiam J_J_SAPER
A drugi problem ktury mnie trapi to to ze auto ma byc uzywane na codzien jak i w ternie i obawiam sie ze z tdi predkość max bedzie bardzo niska a chciałbym minimum 90km h zeby wielkie auta nie musiały mnie wyprzedzać czy macie doswiadczenie w temacie takiego swapu (napewno macie :)jaka predkosc przy jakich obrotach ?czy mozna to jakos zmieniac poprzez zmiane przełożen mostu czekam na info pozdrawiam J_J_SAPER
Można to policzyć samemu znając wartości przełożeń w mostach, reduktorze, skrzyni biegów i rozmiar opon. Wszystkie te informacje są dostępne na forum. Można również skorzystać z gotowego kalkulatora np. tutaj http://www.grimmjeeper.com/gears.html Prędkością można manipulować zmieniając przełożenia w mostach, wielkość opon, stosując reduktor z innymi przełożeniami lub nieseryjną skrzynię biegów.
Można też odnieść to do przykładowych doświadczeń przykładowych userów. Weźmy na przykład takiego SamNaSama, ma oryginalnego longa z silnikiem 1.9 td od PSA, seryjny reduktor, seryjne przełożenia w mostach (chyba nieco szybsze niż w benzynie) do sprawdzenia na forum i seryjną skrzynię biegów. Jak się domyślasz posiada również seryjny rozmiar opon 195/80/15. Przy takim "setupie" prędkość 90 km/h osiągam przy ok 2,5 tys. obrotów, co jest graniczną wartością w miarę komfortowego podróżowania. Szanuję innych użytkowników drogi i jak mogę to robię margines dużym, ale nie spinam się że mam "małego" i nie jadę w ciągłym stresie że wszyscy muszą mnie wyprzedzić. W mieście stoimy wszyscy z taką samą prędkością zazwyczaj. W terenie raczej tirów nie spotkasz.
Wielkie dzieki za pomoc pocieszyłeś mnie z tą mozliwoscia zmiany predkosci przez przełozenia jestem zdecydowany na samuraja bo uwazam ze to bardzo dobra konstrukcjia i na sto procent na swap na 1,9tdi z vw bo to silnik mocny i nie zniszczalny.bałem sie tylko tej predkosci bo chce nim jezdzic nie tylko w teren ale i na codzień a aktualnie pracuje w holandi i do pracy 50km autostrada wiec 90 kest wymagane:).narazie zaczołem od tyłka strony i kupiłem flansze i koło zamachowe przetoczone pod sprzęgło od fso polonez 1,6 teraz szukam tu dobrej bazy za rozsadna kase no i chłone wiedze a jak wyjdzie w praktyce zobaczymy:)Pozdrawiam Saper
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum