Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jak wsadzić skrzynię biegów??
robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2015-10-07, 20:26   Jak wsadzić skrzynię biegów??

Koledzy macie jakiś sprytny sposób na wsadzenie z powrotem skrzyni biegów??Wyciągnąć dałem radę tylko teraz muszę ją wsadzić;)mam seryjniaka 1.3 gaźnik.

zawada 
mechanik

Wysłany: 2015-10-07, 21:14   

najlepiej tak jak wyjołes napewno musisz łape od linki sprzegła zdjac i ona delikatnie bokiem powinna wchodzic ;-)

https://plus.google.com/u/0/

https://www.youtube.com/c...gUqeWYcMp6jVqPA

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2015-10-07, 21:20   

Podstawa to dobrze wycentrowane sprzęgło. Skrzynia łatwiej wchodzi delikatnie przekręcona. Dobrze jak ktoś moze pomóc ruszając silnikiem.
Oczywiście najpierw idzie tył skrzyni nad belkę, później delikatnie przekręcamy skrzynie (jak mnie pamięć nie myli to odwrotnie do ruchu wskazówek zegara, ale to sobie zobaczysz jak będzie lepiej) i do góry. Jak nie ma kto pomóc przy przechylaniu silnika to albo pomagamy sobie lewarkiem albo próbujemy przepchnąć na siłę.

W sumie to kilka razy wyciągałem i wkładałem skrzynie sam pod blokiem więc da się, ale nie raz miałem ochotę rzucić to w diabły :-)

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-10-07, 21:22   

Ja zawsze zakładam skrzynię "z klaty" wspomagając się kolanem, z kanału nie dałbym sam rady.
Może to niezbyt profi, ale idzie dosyć szybko i skutecznie, chwila manewrowania, parę zaklęć i skrzynia siedzi na miejscu.
Zdarzało mi się też asekurować skrzynię pasem ładunkowym zapiętym przez podłużnice ramy, to pozwala odciążyć ręce i zająć się tylko manewrowaniem skrzynią.
Niestety ta metoda raczej nie sprawdzi się w aucie na fabrycznym zawieszeniu, bo pod spodem będzie cokolwiek ciasno...
W zasadzie jedyny problem przy wkładaniu skrzyni, to trafienie wałkiem sprzęgłowym w tarczę i łożysko, później jest z górki.

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2015-10-07, 21:45   

Dzieki za info. Muszę wziąść ją na klatę;) Nie mam kanału, cięzko mi to szło dla tego pytam;)Z wałkiem sprzęgłowym nie powinno byc problemu bo sprzęgła nie ruszałem, tylko ciasno tam i dzwignąć ją do góry i manewrować.....niezła zabawa :lol:

[ Dodano: 2015-10-08, 13:10 ]
hmmm walcze z tematem i nie daje rady....trzyma mnie docisk...ale przeciez nie da się go zdemontować i po skrzyni zamontować.....

[ Dodano: 2015-10-08, 22:04 ]
ZROBIŁEM!!! Kolego Hałsas miałeś rację trochę obrócić przeciwnie do wskazówek zegara i włazi na swoje miejsce.
Jeszcze jedno pytanie, pewnie będziesz wiedział, wymieniłem skrzynie i po tej operacji wysoki mi bierze sprzęgło nie wiesz co może być powodem??? Przy sprzęgle nic nie robiłem wymieniłem tylko skrzynie.

JAKUB83 
nowicjusz
JAKUB83

Wysłany: 2015-10-10, 09:16   

Skoro wymieniłeś skrzynie to łapę poruszającą lozysko razem z nią i b możliwe ze ta łapa była troszkę pod innym kontem na wieloletnie i musisz sobie podregulować linką ;-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-10-12, 09:58   

jeśli ten trop jest dobry to ta łapa to powinna być chyba w jakimś określonym położeniu przykręcona - w manualu jest obrazek z kropkami, że trzeba je zgrać kropka wałka i kropka łapy http://imgur.com/QP0tyPc

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2015-10-13, 21:29   

Sprawa opanowana, po prostu za bardzo podciągnąłem linkę, po jej popuszczeniu wszystko wróciło do normy.Dzięki za wszelkie info!

bil 
nowicjusz

Wysłany: 2015-10-16, 16:21   

dla potomnych:
zabawy pod samochodem - podnoszę przód samochodu hi-liftem na max w górę i żeby mi na bok się nie przewalił (ręczny na wale) przednie koła opieram na bloczkach. Wtedy można manewrować łapami i dużo miejsca się robi. Skrzynię łapami w górę, tył nad belkę, cała skrzynia lekko bokiem (wajcha od wysprzęglika w górę), kolanem zapieram w górę i łapami celuję, osadzam i łapię nakrętkami dół.

Odpowiedz do tematu