Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Suzuki Samuraj Kilka pytań.
KonradR40 
świeżak

Wysłany: 2015-11-08, 00:28   Suzuki Samuraj Kilka pytań.

Witam, chciałbym rozpocząć przygodę z Suzuki Samurajem, zależy mi żeby zrobić go tak jak na znalezionym zdjęciu. Zwracam się z prośbą aby ktoś mi powiedział klika rzeczy. Jakie zastosowano w nim opony i felgi i co zrobić aby uzyskać tak duży prześwit? I czy wogóle tak przerobiony samurai ma prawo jeździć po drogach? Chciałbym go rozebrać na części pierwszem, ramę wypiaskować, pomalować z karoserią to samo. Silnik 1.9td. Powiedzcie mi jeszcze proszę jaki jest to dokładnie model samuraja ze zdjęcia.
http://theautoz.com/image...ai-lifted-5.jpg
Zdjęcie "Suzuki Samurai Lifted Image #3"

MCsel 
rozgadany

Wysłany: 2015-11-08, 02:03   

Wszystko mozna odtworzyć, tylko musisz sie zastanowić czy warto. Autko ze zdjecia to sj413 opony BOGGER na moje oko przynajmniej 35cali kosztują ok 3.000zl za sztukę! Mosty widac ze ma seryjne, a wiec i pewnie wzmocnione polosie, nie obejdzie sie bez najwolniejszego reduktora, z tego wszystkiego najtaniej wyglada zawias, SPOA i długie wieszaki. To takie najważniejsze modyfikacje, po drodze bedzie ich jeszcze kilka/kilkanaście :roll:

Teoretycznie takie auto nie może jeździć po drogach, bo ingerencja w zawieszenie nie ma homologacji, a opony wystają za obrys karoserii, ale praktycznie... każda z naszych nie mniej pomotanych suzuki jeździ po drogach, i jakoś przechodzą przeglądy

--------------------------------------------------------
O tym co u mnie, kiedy nie jeżdżę Samuraiem

https://www.facebook.com/maksel.krzysztof

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2015-11-08, 09:10   

Dobrze MCsel piszę, takie przerobienie auta jest stosunkowo dość proste, no może oprócz podcięcia budy aby się koła mieściły, reszta to już puzzle plug&play. Niestety bardzo kosztowne puzzle:
felgi, opony, adaptery do spoa, dłuższe amortyzatory i przewody hamulcowe, nowy układ drążków kierowniczych, dystanse na wały, oczywiście wolniejszy reduktor i przydały by się mocniejsze podzespoły w mostach. Idąc dalej można by się było pokusić o np. wspomaganie kierownicy, tarcze na tyle aby jako tako to hamowało no i mocniejszy silnik bo 1.3 i dobry reduktor przy takich kołach w terenie dawał by jeszcze radę ale już po czarnym (bez redukcji) trochę była by kicha.

rumun 
mechanik

Wysłany: 2015-11-08, 14:58   

Ciekawe czy to w ogole jeździ czy tylko zrobione zeby wygladalo ladnie na zdjeciach :-)
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

kurian 
mechanik

Wysłany: 2015-11-08, 19:37   

Konrad ile masz lat? to tak pół żartem pół serio, zagłęb się bardziej w temat offroadu bo samochód ze zdjęć to raczej pomnik. Nawet rozpatrując go po amerykancku to i tak bezsensu.

sub 
nowicjusz

Wysłany: 2015-11-08, 19:57   

czemu pomnik , jakiś 100KM dieselek i fajnie by to już jezdziło

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-11-08, 20:16   

Raczysz waść żartować, jakiś dychawiczny diesel nie będzie w stanie zamielić takimi kołami na tyle, żeby oczyszczały się z błota.
Do tego stoi to wszystko na mostach od suzuki dislike

kurian 
mechanik

Wysłany: 2015-11-08, 20:32   

sub napisał/a:
czemu pomnik , jakiś 100KM dieselek i fajnie by to już jezdziło

po czarnym tak, w błocie nie a górkę by wyczuwał szybciej niż kierowca by ją zauważył.

sub 
nowicjusz

Wysłany: 2015-11-08, 23:12   

nie wiem czemu diesel się boi gorek ??nie jestem az takim dobrym mechanikiem
kiedyś rozkręcałem torpedę w roweze

MCsel 
rozgadany

Wysłany: 2015-11-09, 03:23   

Koledzy maja racje, to nie może robić dobrze w naszych warunkach, mosty suzukowe nie wytrzymają takiego kapcia czego by nie miały w środku, tymbardziej ze takie koła potrzebują mocnego pieca

--------------------------------------------------------
O tym co u mnie, kiedy nie jeżdżę Samuraiem

https://www.facebook.com/maksel.krzysztof

Odpowiedz do tematu