Cztery udka przecięte jeszcze na połowę, mąka, 1/2 szklanki oleju odpornego na temperaturę - ja używam Rapso, jedna mała cebula pokrojona w drobną kostkę, jedna zielona papryka pokrojona w kostkę(ja zdejmuję skórę), dwa posiekane ząbki czosnku, po pół łyżeczki oregano i tymianku, po jednej łyżeczce soli, pieprzu, papryki, dwie puszki pomidorów bez skórki, pół szklanki czerwonego wina słodkiego lub wytrawnego(wtedy dodać cukru).
Olej rozgrzać, oprószonego mąką kurczaka dobrze zarumienić z każdej strony, jak prawie zarumieniony, to dodać cebulę, czosnek, zieloną paprykę i chwilę jeszcze smażyć by warzywa zmiękły, wtedy odlać nadmiar oleju.
Dodać przyprawy, pomidory, wino. Przykryć i dusić przez 45-50 minut, czasami mieszając.
Ja używam naczynia typu wog.
Naprawdę sprawnie to idzie, a smakiem będziecie zaskoczeni:)
pieczywo, ryż, makaron, pozostała część wina.
Smacznego
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Ostatnio zmieniony przez Ari 2016-01-30, 10:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum