witam mam problem z moim samurajem ! mianowicie gdy samochód jest zimny pali od kopa i wszystko jest ok a pochodzi z 15 min. jak sie zagrzeje gasnie i niema zadnej szansy przez następnch kilka godzin żeby go odpalić ! a po kilku godzinach gdy wystygnie znowu na chwile jest ok . wie ktoś może co go boli !!!
a możecie podpowiedzieć mi gdzie on się znajduje ! przełorzył bym od suzy brata i odrazu bym wiedział czy to ten czujnik !
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-01, 11:14
czujnik z zieloną końcówką 2 pinowy, może też być walnięty oring na którymś wtrysku, ale wówczas mógłbyś odpalić z trudem na ciepłym...
nie pamiętam tylko czy w Suzi trzeba po wymianie kasować błędy, ale chyba nie...
rozumiem, że kontrolka check engine czasami mrugnie?
Jak świeci się check engine cały czas to trzeba chyba podłączyć jakieś kabelki koło skrzynki bezpieczników (jakoś tak to kiedyś robiłem) i powinno Ci wtedy wymrugać kod błędu.
[ Dodano: 2011-05-01, 11:25 ]
A jak jest zimny to wkręca się na obroty normalnie i przy jeździe nie gaśnie?
Tak też zrobiłem i kontrolka zabłysla 4 razy i po sekundzie 2 razy i tak w kółko !
[ Dodano: 2011-05-01, 11:30 ]
jak jest zimny pali od kopa wkręca się na obroty pełnym ogniem ma moc i wogle wszystko ok a jak sie nagrzeje nagle zgasnie i zadnej reakcji
12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzające
13--- Sonda lambda lub jej obwód
14--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
15--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
21--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
22--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
23--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
24--- Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
25--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
31--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
32--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
33--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
34--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
41--- Sygnał zapłonu lub obwód
42--- Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód
44--- Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
45---Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
_________________ Kto smaruje ten jedzie.
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-01, 11:33
Zatem kod 42, czyli sensor kąta, ale nie kieruj się tym, ponieważ często drobna usterka wskazuje urządzenie powiązane z czynnikiem ją wywołującym niebezpośrednio...
zatem pozostaje metoda prób i błedów
czyli to co wyświetla moja mała to błąd 42 czy źle myśle !
[ Dodano: 2011-05-01, 11:39 ]
więc chyba będę musiał postawić suzę brata obok i po kolei przekładać ! jutro przełoże ten czujnik temperatury i zobacze co wtedy będzie sie działo .
czyli to co wyświetla moja mała to błąd 42 czy źle myśle !
[ Dodano: 2011-05-01, 11:39 ]
więc chyba będę musiał postawić suzę brata obok i po kolei przekładać ! jutro przełoże ten czujnik temperatury i zobacze co wtedy będzie sie działo .
siemka młynarz , powiedz mi i co z Twoim samim ? naprawiłeś ? bo jestem ciekawy co i jak bo też mam podobny problem :(
_________________ USŁUGI GEODEZYJNE 669-704-760 (tylko w sprawach geodezyjnych)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum