Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-01, 11:58 Felgi 5.5" vs 7" dla kół 215/75R15
Drodzy!
Nabyłem BFG MT mk2 w rozmiarze 215/75R15. No i kiedyś trzeba je będzie w końcu założyć do serinego samuraia. I teraz dywaguje, knuję i rozmyślam na co je założyć. Jedna opcja to standardowe kółeczka, które z tego co pomne maja 5.5 cala szerokosci. Rozważam też felgi jak na załączonym zdjęciu:
5.5 to min dla tej opony, 7 max. Czy możecie udzielić mi światłych porad nt:
1. na której feldze ta opona będzie szczęśliwsza (szczęśliwa opona, to szczęśliwy szym)
2. czy ktoś wozi się samuraiem na felgach ze zdjęcia i ma o nich opinie
Wysłany: 2016-02-01, 12:19
jakie ET mają te 7 calowe? planujesz jakieś dystanse tudzież inne mody zawieszenia czy celem jest szczęśliwa opona na zupełnie nietkniętym zawiasie (przez małe "z" celowo) :)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-01, 12:51
SamNaSamZSam napisał/a:
jakie ET mają te 7 calowe? planujesz jakieś dystanse tudzież inne mody zawieszenia czy celem jest szczęśliwa opona na zupełnie nietkniętym zawiasie (przez małe "z" celowo) :)
Samie,
wg oferenta ET wynosi 3. Tez sie zastanawiam jak to ustawi opone w porownaniu ze standardową blaszaną.
Mam nadzieję włożyć koło i się radować bez dystansów. Te opony kręciły się w standardowym jimnym bez modyfikacji, mam nadziję, że i u mnie tak będzie,
[ Dodano: 2016-02-01, 12:56 ]
kostuch napisał/a:
Alufelgi nie wyklepiesz w terenie siekierką
7 cali wg mnie za szeroka do opony 215. Rant nie będzie dobrze osłonięty.
Co do napraw w terenie: Mariusz, to co jest terenem i wyzwaniem dla mnie to u Ciebie nawet by nie wywołało sięgnięcia po 4wd :)
Co do osłonięcia rantu felgi - dobry argument, bo się może jakiś drapieżny krawężnik na mnie rzucic i co wtedy?
PS.
ściągacz nadal czeka na wiekopomną chwilę. Jak by był Ci wcześniej potrzeby - daj znac
PPS.
Jak widzisz, z felgami nie osiągnąłem porozumienia nawet sam ze sobą :)
Wysłany: 2016-02-01, 13:05
szymszym napisał/a:
Samie,
wg oferenta ET wynosi 3. Tez sie zastanawiam jak to ustawi opone w porownaniu ze standardową blaszaną.
Mam nadzieję włożyć koło i się radować bez dystansów. Te opony kręciły się w standardowym jimnym bez modyfikacji, mam nadziję, że i u mnie tak będzie,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum