Po kilkukrotnym podtopieniu auta w błocie i szlamie mam problem z całkowitym wysprzęgleniem. Zgodnie z sugestią forumowych kolegów wymyłem okolice sprzęgła myjką wysokociśnieniową. Nie pomogło, podobnie jak podciągnięcie linki sprzęgła. Mechanik sugeruje wymianę kompletu sprzęgła. Moje pytanie: czy w momencie kiedy mam sprzęgł 6-spiekowe (czyli ponoć nie do zarżnięcia) potrzebna jest wymiana samej tarczy czy wymiana docisku i łożyska wystarczy? Podejrzewam, że mechanik nie miał do tej pory styczności ze spiekiem i jak to mechanik lubi wymieniać ;)
BTW Ile czasu zajmuje wymiana sprzęgła i jaka jest akceptowalna cena za nią u mechanika? Pozdro! :)
W offroadzie nie ma czegos takiego jak "nie do zarzniecia", "nie do ukrecenia", "wjedzie wszedzie" itp :P Z czasem sie o tym przekonasz. Spieka jest duzo ciezej przypalic ale tak samo sie zuzywa z czasem. Wyciagniesz to bedziesz widziec w jakim jest stanie. Jak jest ok, to na moje oko mozna probowac zalozyc sam nowy docisk. Skoro jest problem z wysprzegleniem to rownie dobrze samo lozysko moze byc padniete i juz by wiekszosc problemow rozwiazalo. Zle mysle?
W offroadzie nie ma czegos takiego jak "nie do zarzniecia", "nie do ukrecenia", "wjedzie wszedzie" itp :P Z czasem sie o tym przekonasz. Spieka jest duzo ciezej przypalic ale tak samo sie zuzywa z czasem. Wyciagniesz to bedziesz widziec w jakim jest stanie. Jak jest ok, to na moje oko mozna probowac zalozyc sam nowy docisk. Skoro jest problem z wysprzegleniem to rownie dobrze samo lozysko moze byc padniete i juz by wiekszosc problemow rozwiazalo. Zle mysle?
Mysle ze docisk zapchal sie blotem, i zelazko nie moze sie cofnac do konca, stad problemy z wysprzegleniem. Wyciagasz, czyscisz i jak wszystko w rokujacym stanie to skladasz i jezdzisz. Koszt robocizny nie powinien przekroczyc 200pln i kilku godzin czasu, zaleznie od upierdliwosci materii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum